Забрана за круизните лайнери да спират във Венеция

ЮНЕСКО заплаши да постави Италия в черния си списък заради липсата на подобна забрана
14 юли 2021 12:42, Ния Христова
3
Забрана за круизните лайнери да спират във Венеция
Снимка: БГНЕС
Италианското правителство обсъди извънредни мерки за незабавно действие, чрез които да забрани на големите круизни кораби да влизат във Венецианската лагуна, предаде Ройтерс. 
 
Кабинетът реши да се задейства, след като ЮНЕСКО заплаши да постави Италия в черния си списък заради липсата на подобна забрана.
 
Франческо Галиети, директор на международната асоциация на круизните пътувания, заяви, че групата няма нищо против стига да се осигури алтернативно пристанище. Рим преди време прие законодателство, забраняващо на големи круизни кораби да акостират във Венеция, но алтернативния порт така и не е изграден.
 
Жителите на Венеция през юни излязоха на протест, когато в града-музей акостира 92-хиляди тонният MSC Orchestra, плаващ за Хърватия и Гърция. От години те настояват подобни кораби да бъдат извадени от лагуната, тъй като замърсяват и застрашават стабилността на страдите.
 
През април кабинетът на премиера Марио Драги прие разпоредба за изграждането на терминал извън лагуната на Венеция, където да акостират пътнически и товарни кораби с водоизместимост над 40 хиляди тона. Офертата за изграждането му беше публикувана на 29 юни.
 
Междувременно на големите кораби беше наредено да спират в индустриалното пристанище Маргера. Това обаче не може да бъде крайно решение, тъй като в порта липсват подходящи условия за акостиране на лайнери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лайнер?! А на български?