85% от българите „за“ обвързване на европарите с върховенството на закона

Евробарометър: 53% от европейците искат ефективен контрол
10 сеп 2021 19:30, Елка Василева
82
85% от българите „за“ обвързване на европарите с върховенството на закона
Снимка: архив, БГНЕС

Четирима от всеки петима европейци (81%) смятат, че ЕС следва да предоставя средства само на държавите-членки, които зачитат върховенството на закона и демократичните ценности. Това става ясно от данните на последното проучване на общественото мнение, поръчано от Европейския парламент.

В България подкрепата на това твърдение е още по-висока. 85% от анкетираните българи са съгласни, че „ЕС следва да предоставя средства на държавите-членки само при условие, че тяхното правителство прилага принципите на правовата държава и демократичните ценности“, предаде БНТ.

Резултатите от проучването показват еднакво високо равнище на подкрепа за тази позиция във всички държави членки на ЕС със сравнително малко различия.

 „Европейският парламент ясно заяви, че фондовете за възстановяване на ЕС не трябва да бъдат отпускани на правителства, които не зачитат основните демократични ценности и не спазват принципите на правовата държава. Това проучване потвърждава, че преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС са съгласни с тази позиция. Тези, които постоянно подкопават ценностите на Европейския съюз, не трябва да очакват средства от него“, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Според проучването на Евробарометър 53% от европейските граждани са напълно съгласни, че трябва да има ефективен контрол. В България този процент достига 60%. А 32% от европейските граждани (и 29% за България) са по-скоро склонни да се съгласят с това твърдение. Само 8% от респондентите средно за ЕС не споделят това мнение.

Това е позиция, споделяна от Европейския парламент, който понастоящем прави оценка на подадените национални планове заедно с Европейската комисия, за да се гарантира, че предоставените средства ще бъдат използвани в съответствие с целите за екосъобразност, цифровизация и устойчивост.

Гражданите оценяват положително въвеждането на Плана на ЕС за възстановяване от 800 милиарда евро. 60% от европейските гражданите считат, че проектите в рамките на програмата "NextGenerationEU" ще помогнат на тяхната държава да преодолее икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус. В България делът им е 69%.

59% от европейците заявяват също, че NextGenerationEU ще помогне на тяхната страна да бъде по-добре подготвена за бъдещите предизвикателства. С оглед на това проучването показва също така, че 53% от европейските граждани и 62% от българските респонденти имат положителна представа за Европейския съюз.

Резултатите от проучването показват и опасения в редица европейски държави относно това доколко добре и целесъобразно националните правителства ще използват тези допълнителни средства от ЕС. За България делът на запитаните, които изразяват съмнения, че националното правителство ще може да изразходва правилно средствата по плана за възстановяване, е 49%.

Запитани кои въпроси Европейският парламент следва да заложи като свои политически приоритети, респондентите в ЕС посочват на първо място действията срещу изменението на климата, подкрепени от 43% от гражданите.

Други приоритети, посочени от респондентите, са мерките за борба с бедността и социалното изключване (32%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места, както и борбата с тероризма (и двете по 31%). Здравеопазването, както и миграцията и предоставянето на убежище са на обща четвърта позиция, като всяка от тях е с дял от 27%.

Приоритетите, определени като най-важни от българските респонденти, са мерките за борба с бедността и социалното изключване (47%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (43%), здравеопазването (40%), като действията срещу изменението на климата остават на четвърта позиция с дял от 28%, последвани от мерките за борба с тероризма и организирана престъпност (26%).

Гражданите на Унгария (38%) и Полша (37%) поставят на едно от челните места приоритета „демокрация и върховенство на закона“, като средно за ЕС този приоритет заема осмо място, а в България - шесто място с дял от 22%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
На кой закон бе?
69
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Неграмотният и некадърен балкански матрял, дето чака на подаяния отвън, след 15 години европейско развитие, стана 85% и затова България върви към затриване. Факт.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До О,Шипка-радефф ... Да не би да не сте си платили интернета и ВПН връзката ... ???
67
3
 
2
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
ВАС българите , КОЙ ВИ ПИТА ! С ПАРАТА СЕ РАЗПОРЕЖДА сл. ПСЕВДО-правителство !
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са троловете ... Само нормални хора засега са в сайта ... Да събираме ли помощи ... ???
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се чете .. 85% от българите не искат Чекмеджан да разпределя порциите ...
64
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
зависими еврочиновници...финансиращи мафиоти от десетилетия...продали ценностите на създателите на Съюза...и "върховенство на Закона"...поредната мантра на зависимите от путин...къде бяхте...десетилетия...администраторите ви са ченгета на кгб...дс...и производни...всички гладни го знаем...кого лъжете?...къде е Кралството отказали да плащат на мафията на путин превзела ЕС?...плащате на султана...рекет...и турция ви бил..."съюзник"САЩ...изтеглете инвестициите си...от турция...финансирате русия и
63
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Христо Христовхаха"неграмотният....."изнесе 500 вековно османско...клаха Народа ни като ...има ни,къде е османската...умря...и на ердо ще умре...САЩ ще изтеглят инвестицийти си...ще ги пренасочат...не им е проблем...в България...Гърция...надеждни партньори...а борисов... и гешев......САЩ са Световен Лидер...всеки тръгнал против тях към днешна дата ...е камикадзе...децата на богатите живеят там...може и тях да погнат...децата на бедните...висят за визи...може и да ги получат...Сащ е ...мечта
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
85% българите имат акъл, колкото да не си събуват гащите през главата....
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой здравомислещ българин е за еврото, ако сме напред в икономиката, нема никой да каже нищо.....явно отново съчинения....хахахахаха :)))
60
4
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Законя е за робовете, казал Хр. Ботев. Тиквата си краде европари народа ла.па мухи :)))
59
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ си присвоиха стотици милиарди чрез управлението на България и на София, а 85% искали да не е така. Защо ги търпите толкова години?
58
2
 
5
 
! Отговори
Тежка депресия преди 2 години
Руснаците не могат да понасат българите.имат ни за хора трета ръка.използват ни като ностни кърпички.до като имат полза демек за работа до усиране(опускане).и като се разболееш те хвърлят на бонището.а те по цял ден броят пачки по стотачки.мислят си че ядеме колците с доматите.обратното.само че България не е лондон.там минималната е 5000 паунда.и не се усещат кражбите от политиците.а ния сме малка държава и всеки откраднат лев се усеща.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кадя на кадя от дяк на дяк.
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добър вечер.
55
1
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
95% от българите не са помирисвали европари :)))
54
4
 
5
 
! Отговори
someone преди 2 години
Това много удобно ще се превърне в инструмент за елиминиране на противници и неудобни страни под предлога за "върховенство на закона" , измислици с които искат да нямат опозиция и да налагат отгоре какво и как да е.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ??? Какво са откраднали ГЕРБ?
52
4
 
5
 
! Отговори
??? преди 2 години
Щом са 85%, как най-големите крадци обединени в ГЕРБ управляваха 11 години в България?!
51
0
 
4
 
! Отговори
Кадъната преди 2 години
До 51: Става въпрос за еврофондове, а не за еврозоната! Ама ти още от заглавието си се загубил, кво остава да си прочел или разбрал нещо след това!