Меркел – харесвана в ЕС, най-недолюбвана – в България

Мнозина европейци одобряват тя да стане председател на ЕС
Обновена: 14 сеп 2021 16:40 | 14 сеп 2021 16:38, Красимир Ангелов
82
Меркел – харесвана в ЕС, най-недолюбвана – в България
Снимка: БГНЕС

Ангела Меркел се готви да се сбогува с германската политика, но мнозина в Европа биха я подкрепили да заеме поста на ръководител на ЕС, сочи проучване, публикувано от мозъчния тръст на Европейския съвет по външни отношения (ECFR).

Поставени пред хипотетичен избор кой между Меркел и френския президент Еманюел Макрон да станат председател на ЕС, мнозинството европейци избира германския канцлер, според проучването, за което информира "Политико".

Около 58% от холандските респонденти, 57% от испанците и 52% от португалците подкрепят Меркел в тази фантастична надпревара, в сравнение със съответно 6%, 9% и 11% в полза на Макрон.

Любопитното е, че единствено българите са с твърдо негативна нагласа по отношение на Меркел, с 31% в подкрепа на германския канцлер - равно на броя, заявили, че изобщо няма да гласуват. Само 12% от анкетираните българи подкрепят Макрон.

По отношение на очакванията за Германия след напускането на Меркел, има голям скептицизъм към страната по въпросите на външната политика. Само 17% смятат, че Германия може ефективно да защитава европейските интереси в отношенията с Китай, докато за отношенията с Русия тази цифра е 20% и е 25% за САЩ.

Респондентите от Франция, Полша, Италия и отново България са най-критични към геополитическото позициониране на Берлин.

В Германия 52% от анкетираните заявяват, че „златният век“ на страната е в миналото, което показва, че следващият канцлер има много работа след изборите на 26 септември.

ECFR анкетира между 1000 и 3100 избиратели в Австрия, България, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Испания и Швеция през май и юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
19
 
! Отговори
Грух преди 2 години
Нормално, че какво да и харесваме. Оксиморон на справедливостта. Лъжа е, че българинът е социалист и комунист - всичко това е внос. Българинът си е капиталист по душа и народната мъдрост го доказва. Който не работи няма да яде. Каквото надробиш това ще сърбаш. Каквото повикало такова обадило. Като сееш ветрове ще жънеш бури или каквото посяло такова пожънало. Всичко това е дясно мислене! Меркел и ХДС ХСС са си леви и социалисто по дела, но иначе се наричат центристи бла бла. Айде.
9
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално ние нищо не разбираме от качествени хора. Погледнете какво сме си избрали в парламента. Гласуваме за едните защото са против другите. Не гледаме политики, не гледаме какво реално правят, а слушаме само сладки приказки. Кой бил престъпник, кой не, но НИТО един в затвора.
8
3
 
22
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 2 години
Е, откакто жена му си призна, че е била гадже на Луи 14-ти, Макрон малко позагуби рейтинг.
7
17
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Може да не е най-мал0умното, но е със сигурност в топ 3 по мал0умие - резултатите от изборите и ваксинационната кампания го доказват недвусмислено!
6
5
 
18
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Тая пасавретина навреди толкоз много на България... Наща Родина, винаги, когато е била в съюз с фашистите, неминуемо следва Национална катастрофа..Справка 1 и 2 СВ...Сега сме на път и на трета, може би и последна, ако Народа не обърне тренда...
5
5
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Как да харесваме фашисти от женски пол?
4
4
 
26
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
Като цяло има нещо сбъркано в ОЙРО съюза!
3
29
 
13
 
! Отговори
Булгар преди 2 години
Страната с най-малоуумното население в Европа. Ако съм на мястото на Меркел, бих се чувствал поласкан.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
казва се: "не най наблюдавана" а по скоро "най обиждана", и с право
1
5
 
18
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Ееее, като манекенка на Винпром е, как да не я харесаш?!