Какви са заплатите и какви облагите на депутатите в Германия?

Те могат да упражняват паралелно и старата си професия
17 сеп 2021 19:20, Елка Василева
26
Какви са заплатите и какви облагите на депутатите в Германия?
Снимка: архив, БГНЕС

Заплатата на германския депутат трябва да е толкова висока, че да не му се налага да работи допълнително и извън Бундестага, гласи правилото. Какъв е размерът ѝ? И какво още получават народните представители в Германия?

Депутатската професия се различава доста от останалите. Депутатите заемат висок обществен пост с определен мандат и на всеки парламентарни избори трябва да се кандидатират отново. Според Конституционния съд те могат да упражняват паралелно и старата си професия, но за това не им остава много време. Защото според закона за народните представители депутатският мандат трябва да е в центъра на тяхната дейност, пише Дойче веле.

В някой професии - например адвокат, земеделец, икономически или данъчен съветник, е много по-лесно депутатът да упражнява паралелно и старата си професия, защото той лесно може да определя обема на своята дейност. Това обаче е почти невъзможно за служители или държавни чиновници - било то в администрацията, в полицията или в образователната система. Комбинирането на депутатския мандат с подобна трудова дейност е доста сложно.

Основно и допълнително възнаграждение

Основният закон определя в член 48, алинея 3, че размерът на депутатската заплата трябва да е толкова висок, че на народните представители да не им се налага да работят и нещо друго. За основа се взема заплатата на един редови съдия във федерален върховен съд. Размерът на депутатското възнаграждение се актуализира всяка година на 1 юли. В момента то възлиза на 10 012 евро месечно. То е малко по-ниско, отколкото през 2020 година. Тази сума подлежи на данъчно облагане.

Всеки депутат има право и на необлагаема с данъци сума за покриване на разходите, произтичащи от изпълнението на депутатските задължения. Един депутат има две работни места: в Бундестага в Берлин и в избирателния си окръг, където възникват разходи за поддържането на кабинет и съответен екип от сътрудници. В Берлин пък трябва да се наеме второ жилище, което също струва пари. Този вид възнаграждение цели да покрие всички тези допълнителни разходи. То също се актуализира веднъж годишно. В момента тази сума възлиза на 4 560,59 евро месечно и не се облага с данъци.

Средства за обзавеждане на работното място

Най-малко през 20 седмици от годината в Бундестага се провеждат пленарни заседания. През това време депутатите са длъжни да присъстват. За изпълнение на служебните си задължения те имат право на собствена канцелария с площ от 54 квадратни метра, сътрудници и съответното оборудване – техника и мебелировка. Освен това те могат да ползват служебен автомобил за придвижване в Берлин. Допълнително получават безплатна карта за пътуване с влак. А пътните разходи за пътувания със самолет по вътрешни линии биват възстановявани - стига тези пътувания да са във връзка с депутатския им мандат.

Допълнително депутатът има право на максимално 12 000 евро годишно за работни материали. Сумата не се изплаща в брой, а служи за покриване на разходите - например за лаптопи или мобилни телефони, пишеща техника или IT-оборудване за кабинета на депутата в неговия избирателен окръг.

След тъй наречената "афера Монблан" през 2009 година от списъка с позволените канцеларски материали бяха премахнати луксозните стоки. Тогава над 100 депутата си бяха поръчали луксозни писалки на едноименната известна фирма за общо 68 000 евро.

Странични доходи

На депутатите не им е забранено да имат допълнителни доходи. Но който от тях продължава да работи по предишната си професия, е длъжен да обяви този доход. В сегашния парламент странични доходи са декларирали около 1/3 от депутатите.

Редица скандали около страничните доходи на депутатите доведоха да промяна на правилата. В бъдеще всеки депутат, който има страничен доход или доход от участие в компания, е длъжен да декларира пълния размер на приходите си до последния цент. Това важи, ако въпросният допълнителен доход надхвърля 1000 евро на месец или 3000 евро на година. Фирмените участия пък трябва да се обявяват при повече от 5 процента дялово участие.

По време на пандемията депутати от ХДС/ХСС си докараха тлъсти комисионни на обща стойност милиони евро като посредници при доставките на предпазни маски за министерства на федерално или провинциално ниво. След тази тъй наречена „афера с маските" на депутатите вече им е забранено да се явяват в ролята на платени лобисти спрямо Бундестага или спрямо федералното правителство.

Разрешено ли е да се приемат подаръци?

След като през тази година бяха затегнати и правилата за прозрачност, депутатите вече не могат да приемат подаръци без ограничение. Но и досега важеше правилото, че подаръкът не се дава срещу някаква услуга в замяна, а подкупването и корупцията винаги са били третирани като престъпление.

Ново е това, че депутатите вече нямат право да получават парични дарения или хонорари за лекторска дейност, ако лекцията има пряко отношение към тяхната дейност като депутати. И понеже депутатите пътуват много, те могат да задържат подаръците, които получават по време на тези пътувания, стига стойността им да не надхвърля 200 евро. Депутатът е длъжен да предостави по-скъпите подаръци на председателя на парламента. Но може и да ги задържи - стига да изплати пълната им стойност.
 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Taка е в демократичните медии - вместо с актуални новини за ми'зерията на местните политици - статии за заплатите на депутатите в намайанасирайна.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какви 52 ти имаш ли представа какво пишеш. В България сме на плосък данък от 10% и косвени данъци от 20%+ акцизни данъци в Германия са с подоходно данъчно облагане + различно ДДС в зависимост от стоката и акциз. Вярното е, че при плосък данък данъчното бреме се поема от най-бедните и средната класа. Богатите стават по-богати. В нито една развита държава по света, няма плосък данък.
23
3
 
2
 
! Отговори
Do 21 преди 1 месец
В Германия данъчното облагане е 40% от дохода , за справка в България е 52 % облагане от дохода - включено всичко в цената - България е Държава с най-високи данъци за наемните работници и физически лица и с най-ниски данъци за юридически лица и политици .
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от тази заплата виждат около 6000 евро - горе долу колкото жена им да не работи...
21
3
 
7
 
! Отговори
БС преди 1 месец
Кажете данъчното облагане в Германия? Не съм сигурен, но те сигурно плащат около 30% на тази заплата.
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А да сравните също. че в Германия, на 82мил. население има около 600 депутата, а в България, на 6.5мил има 240 хрантутника, някои (повечето) от които дори не се вясват по заседания, а само вътят далавери?
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Някой професии" означава, че госпожа калкулаторката, дето се пъчи да е автор на тази статия е абсолятно неграмотна и е добре да се върне в училище та да научи кога се ползва "й".
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой по дяволите българин го интересува какви са заплатите на немските депутати бе? Вие съвсем изтрещяхте. Че и като главна новина сте я сложили статията. Нямам думи!
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цял ден сравнявате заплати я на медицински сестри, я на депутати в Германия и България. Но защо не сравните БВП и икономическият растеж. Не може нищо да не произвеждаш, да няма инвестиции, нисък БВП а заплатите да са като в Германия. Е няма как да стане и не знам защо правите сравнение с другите по развити държави.
16
1
 
8
 
! Отговори
депутатин аноним преди 1 месец
е и тука е така , само че в лева .
15
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквун може да купи целия им Бундестаг със се депутатите и секретарките, с парите само от едното чекмедже !
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бареков още ли е Евро-депутат с месечна заплата от 15000 евро? За един приятел питам.
13
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко Тиквата ке се връне на бел кон
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
това добре, ама германия има над 1,000,000,000,000 износ годишно. Няшият е 100 пъти по-малко. Отделно на 80млн население имат 569 депутата. Ние на 6млн население имаме 240. Тука депутатите трябва да взимат всичко по 2,000лв, нито лев повече. И трябва да са 40 човека, не повече.
11
7
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Имат , нямат и там гледат как да излъжат или вземат повече. Между другото нали Меркел държала Борисов на власт . Значи хунтата от там е тръгнала. Аз съм другар от трето ДС, Путин е моя идол.
10
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не правете сравнение с България, Германия само 20 години след ВСВ са първа икономика в Европа, защото там депутатите не са кукли на конци, там няма пенсия от 200 евро и работещи за 300 евро. На наще са им много и тия които взимат съгласно резултатите.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставка на Ангела Меркел , как така афера с маски афера с химикалки , как още ги няма славуца , маямата, хаджията, фигуранта да свалят хунтата.Забравих няма шаранчета да им се връзват на проститиите.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там поне работят, нашите имитират работа. Вижте като дават по тв в нашия няма и половината заети места в парламента. Освен да се карат нищо друго не правят.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-многобройният парламент след китайският.
6
4
 
15
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
Я ДАЙТЕ НЕЩО ЗА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ-ДА СЕ ПОДМАЖЕМ НА ЕВРО СЪЮЗА Я ДЪРЖИМ НИСКО-ВЕРНО ЛИ Е?-НИЕ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВИ ШИЕМ ОБУВКИ И ДРЕХИ ЗА БЕЗ ПАРИ.