Макрон за опакованата Триумфална арка: Една сбъдната луда мечта!

Президентът на Франция откри сюрреалистичната гледка в центъра на Париж
17 сеп 2021 09:52, Петя Славова
88
Макрон за опакованата Триумфална арка: Една сбъдната луда мечта!
Снимка: БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон откри сюрреалистична и грандиозна гледка в центъра на Париж в четвъртък: цялата 50-метрова Триумфална арка, увита в плат – реализираната мечта на покойния художник Кристо.

Внушителният военен паметник е обвит в 25 000 квадратни метра (270 000 квадратни фута) от сребристо-син рециклируем полипропилен, пише Джорди Замора, Ерик Рандолф за АФП.

Опаковането на исторически сгради е запазената марка на родения в България художник Кристо, който почина миналата година и на неговата съпруга и сътрудник Жана-Клод.

Те мечтаеха да опаковат Триумфалната арка, откакто наемат апартамент наблизо през 60 -те години, но нито един от тях не доживя да види как странната им визия оживява.

"Споделяме днес мислите на Кристо и Жана-Клод", каза Макрон, докато откриваше произведението на изкуството.

Макрон беше придружен на церемонията от кмета на Париж (и съперник за президентския пост през следващата година) Ан Идалго, както и от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.

Кристо осъществи няколко големи обществени творби през живота си, опаковайки най-старият мост в Париж и германския парламент.

Завършването на визията му за емблематичната Арка на Франция се осъществи под надзора на племенника му Владимир Явяшев в координация с музея Помпиду и френските власти.

"Това беше една луда мечта и ти си я сбъднал, Владимир. Ние ти благодарим безкрайно", каза Макрон.

Защитните бариери ще бъдат премахнати в събота, което ще позволи на обществеността да се доближи до трансформирания паметник.

След това опаковката ще остане до 3 октомври.

"Кристо винаги е казвал, че най -трудната част е получаването на разрешения", каза с усмивка Явяшев пред журналисти.

Не всички приветстваха проекта. Архитектът Карло Рати, приятел на Кристо, написа миналата седмица, че е погрешно да се похабява толкова много тъкан в момент, когато модната индустрия е обвинявана за високите нива на въглеродни емисии.

Явашев възрази, че цялата тъкан може да се рециклира, заедно с половината метал, използван за скелето.

Министърът на културата Роселин Бачело го нарече „посмъртно свидетелство за художествен гений“ и „прекрасен подарък за парижани, за французите и за всички любители на изкуството“.

За Кристо, който остави скици и фотомонтажи на плановете си, визията беше, че опакованата Триумфална арка ще се превърне в „жив обект, стимулиран от вятъра и отразяващ светлината“.

Паметникът е построен от Наполеон в памет на загиналите войници по време на военните му кампании.

Роден през 1935 г., Кристо напуска родната си България приз 1957 г., живеейки в няколко държави, преди да пристигне в Париж, където се запознава с бъдещата си съпруга Жана-Клод.

Той почина от естествена смърт в дома си в Ню Йорк през май миналата година, припомня БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
17
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Абсолютно ненужно и безсмислено. Съвременен аналог на "Царят е гол". Просто класика. А колко деца можеха да излекуват с тези пари...
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не е длъжен да обича държави, какво значение има, дали е мразел или обичал България, след като е бил гениалетн в маркетинга и е успявал да пробута на снобите неговите така наречени "произведения на изкуството", да направи толкова хора на маймyни да се събират на текстилните му инсталации и да цъкат с езика и да клатят глави - куул, куул... гениално!
56
1
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Реват за екология пък за производството на няколко декара от тоз безсмислен найлон и използваната енергия знаете ли колко е замърсен въздуха с отрови!И за хилядите подобни *** "проекти"!Да не говорим за милиардите пластмасови спринцовки за ковидистерията!
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нещо символично в това опаковане - съхраняват я срещу вандалщина или посегателство от нашественици - скакалци. Нали така загубиха Парижката Св.Богородица.
54
13
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
В този вид, арката е за пръв и последен път, от както Наполеон я е построил преди 2 века!Може да няма кой знае какъв смисъл, но пък е забележително и интересно! Но защо ми се струва че има подтекст цялата работа, но това оставам на всеки да прецени сам!И ние имаме връзка с това....браво !Сега всички ще отместят поглед от Айфеловата кула към Арката!!!Поздравления българи, ето че ние даваме нещо на света, защото това ще го излъчат в цял свят!
53
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна простотия е това...
52
1
 
4
 
! Отговори
до Топгънър!!! преди 2 години
Не знам как си успял да станеш изкуствовед (дали знаеш значението) с основно образование? И не бях прав за панелката! Явно си в кирпичена постройка покрита с етернит.
51
1
 
3
 
! Отговори
до "топгънър&qu преди 2 години
ли си какъв си. Много от великите художници са обитавали жилища, които си били по-зле и от панелките, но са творили велико изкуство. А ти си едно тъпо снобче, което освн да обижда не е научено на човешки разговор.
50
1
 
17
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Как без работа 15 милиона евро са взели за найлона повече крадат от Тиквата :)))
49
1
 
9
 
! Отговори
Бе преди 2 години
какъв изкуствовед е тоя? Фантазьор!
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подписка срещу опаковането на арката в Париж вероятно ще е неуспешна. Но в София ако се организира подписалите я ще са мнозинство. Жалко, че до Софиянци и българите, като цяло не се допитват от Париж за естетическите си предпочитания. Тая купчина железо - Айфеловата кула, щяхме отдавна да сме я демонтирали.
47
2
 
19
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Хора без работа...!
46
3
 
8
 
! Отговори
До Топгънър!!! преди 2 години
Остани си там ,където си . Хубавото е ,че тук сме се освободили от гените ти. ИЗСКУСВОВЕДСТВАЙ си на воля сред себеподобни те си .
45
3
 
13
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Идиотщини!
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните тъпотии на хора без работа и много пари
43
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една сграда-шедьовър за това е шедьовър да я гледаш и да оцениш красотата и. Тия дипли на Кристо само скриват красотата на сградата. Точно това е селяния. Но снобите имат за какво да се радват. По същият начин можеш да опаковаш кутия за обувки. Великото изкуство. Ще изглежда като Триумфалната арка.
42
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички проекти Криско финансираше сам, предполагам и този не е с обществени средства. И обяснението му за тези, които не го разбират беше просто - правим го за удоволствие, можем и без него. И за една малка картинка на това без което е видно, че можем му плащаха по 250 хил евро.
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво сега? Опаковали я като Кристо. По-тубава ли стана или какво? Глупости на търкалета. Сигурно има някакъв висш смисъл да опаковаш нещо, което не се вижда какво е.
40
1
 
9
 
! Отговори
до Топгънър!!! преди 2 години
Айде спри да се правиш на интересен! Голям ценител и изкуствовед се извъди - панелчо! И прави разлика между cеля ни, ceлта ци и ceлянду ри!
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не мога да се сърдя на Кристо, че се е отказал от България, като гледам коментарите, какъв народ, какъв хейт, какъв антиваксърски проблясък на интелект и това през 2021 г., какви ли са били дядовците ви през времето когато се е махнали то при комунизма? Да не слагаме всички под общ знаменател, но голяма част от българите са изключително комплексирани човечета и личи в поведение на пътя, администрация и всичко и всичко.