Ценови шок: Скокът при природния газ - безпрецедентен, докога?

В ЕС: Необходими са международни усилия, за да се защитим от енергийна бедност
Обновена: 22 сеп 2021 17:55 | 22 сеп 2021 17:45, Веселина Йорданова
178
Ценови шок: Скокът при природния газ - безпрецедентен, докога?
Снимка: БГНЕС

Скокът в цените на природния газ е безпрецедентен и много доставчици може да фалират, предупреди директорът на британския енергиен регулатор Офджем (Ofgem) Джонатан Брайърли , цитиран от Ройтерс.

Според Брайърли досега не е наблюдавано толкова рязко увеличение и то вероятно ще е трайно.

Енергийните министри от ЕС се събраха в Словения, за да обсъдят повишените цени на газа и тока в Общността, които са се увеличи с близо 250% от януари насам.

Според литовския министър на енергетиката Дайниус Крейвюс срещата се провежда в критичен момент:

"Необходими са международни усилия, за да защитим гражданите си от енергийна бедност, но в същото време да постигнем целите си за намаляване на вредните емисии."

Някои страни - като Италия и Гърция, вече обсъждат мерки, сред които субсидии и таван на цените, за да намалят ценовия шок за своите граждани, предаде БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Султана си пусна газопровода прави АЕЦ а Бокича ловеше руски агенти.
27
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил съм 15 години в сибирската тайга трапер по нефтодобива,навсякъде плува в нефт и газ....необятно е и акъла ти го непобира....много богата територия на енергии,а какви реки и риба само...никога няма да забравя...сега живея в собствена вила на брега на езерото Байкал в заслужен пенсионерски отпуск с достаъчно пенсия за всичко необходимо за сносен живот....тук природата е девствена.....
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26. Още по богата територия е Сомалия. Всичко каквото има в Сибир , има и в Сомалия . Под вечно лято. Може да се избира Сибир - Сомалия.
25
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо проблеми със санкциите срещу Русия ? Нищо де, Плевнелиев и Баце ще ви плащат сметките през зимата ...
24
4
 
15
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
Алооу, камраден от Гелмания:Кой направи Семерен поток 1 и 2? Кой плещеше за сигерност на доставките? Кой беше приготвил секирата за цената на газа за Източна Европа?Се таа Меркел, дето е любима на де що има дегенарати по света.Нека утре дойчо да седи на студено и да се топли със речите на Меркел!!!Добре, че Британия успя да излезе от ЕС много навреме.
23
2
 
31
 
! Отговори
Бая ви Тони преди 2 години
Оня цайс Мартин Димитров ще каже ..такива глупусти ръсеше в парламента че ми се зави свят а пък баце ме довърши днеска
22
47
 
12
 
! Отговори
Радев, вън! преди 2 години
Чака ни Радевата зима. Тя ще бъде по-страшна от Виденовата. Да ви е честит новият-стар президент. Ако гласувате за него, не ви чакат добри неща. Този човек е вреден за България, не го ли разбирате. Той е властев, зъл, реваншистки настроен, крадлив, лъжлив, арогантен и всичко каквото се сетите.
21
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Сибир има нейзчерпаеми газ и нефт.Сибир е огромна почти незаселена девствена територия.Русия започва цивилизоването и ,като започва да строи градове.Бъдещето е ям,изселвайте се в Сибир сега!
20
6
 
42
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
До 20 - Само ти не разбра, че баце беше подарил хъб-а без публичен търг и че немците се ядосаха, че прескача закона и че по руските канали се говори, че са изчезнали 91милиона в България. Вече южен поток минава през Турция и Гърция заради онзи смешняк. А тръбите към Сърбия ги строим с наши пари щото е много хитро прасето Коледно. Германия отсякоха - повече с България и Украйна не преговаряме. Хвали го колкото искаш пърдела охранен.
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми на шмайзера...имам пари за пет живота....
18
2
 
14
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
А глупците си мислеха, че студената война е между Русия и САЩ, че чак и страна си избират и защитават от десетилетия насам. ;}
17
2
 
30
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Абе дай още 2 години локдауни и маски ! Да не умре некой от сополе! Хляба го взехте като даденост , от небето пада!
16
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за въпрос! САЩ нали ви каза -втечнен газ за ЕС нема, действайте. Скочете сега пак да ръсите змии и гущери на баце, че искал да прави Южен поток. Въх не го е срам! А и да не забравите че Меглена ви шатна АЕЦ здраво, може за благодарност пак да си изберете някой жълт или като царчетата, че да ви дооправят за 800 дни. Тоя път обаче ще е за 80 дни, ако не друго ще се върне част от комунизма- ще си спретнем отново режим на тока и ще си припомним какво е да гледаш ТВ на акумулатор!
15
3
 
22
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Чекмеджан произвежда достатъчно *** газ за да захрани поне големите предприятия и излишният да бутилира в избата в Банкя
14
4
 
12
 
! Отговори
фермер преди 2 години
Е какво като се дига цената. Нормално е и аз да дигна цената.
13
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е с най малък % ползватели на битова газ в ЕС и Европа. Домакинства на газ се броят на пръсти в квартала.
12
2
 
55
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Газпром ви предлагаше дългосрочен договор за 127$.Вие отказахте.Е,сега ще си берете плодовете на глупавото решение.Измамниците на борсата ще ви правят на маймуни.
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми колко пьти ви повтарям да се учите от чичо ви Ханс а не от Украйна.
10
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умните от ЕС се отказаха /и ние покрай тях/ от фиксирана цена на Газа около 150$. Сега щв плащаме толкова колкото ни поискат. Никой от тях няма смелост да се изправи срещу Путин и да поиска ниска цена. Само знаят да говорят празнодумия с часове. Дано поне поредната глупост да пропуснем - приемането на еврото. Трябва да си запазим националната валута. Ваулатата на този западащ съюз не ни е нужна. Добре си е така по фиксинг. Приемем ли еврото ще разменяме 1 евро за 3-4 лв. още повече ще закъсаме
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел как ще изхранва мигрантите, западно европейците не са важни.