Нова криза в Европа, драстични цени, риск от спиране на тока

ЕС се нуждае от енергийни ресурси, внесени от трети страни
263
Нова криза в Европа, драстични цени, риск от спиране на тока
Снимка: Pixabay

Пандемията от Covid-19 се превърна в безпрецедентна здравна криза, засягаща всички страни по света. И сега европейските държави се подготвят за нова криза, която също няма аналог. Става дума за недостиг на енергийни ресурси, който според експерти се очаква от няколко години. Континентът има остър недостиг на газ и въглища, което създава риск за мащабни прекъсвания на електроенергията, ако вятърните и слънчевите енергийни източници се окажат недостатъчни, пише „Труд“ като циитра Daily Express.

Европа очаква със страх идването на сурова зима и увеличаването на цените на едро на енергоизточниците, които причиняват енергийна криза в континентален мащаб. Великобритания, Германия и няколко други държави съобщават за недостиг на енергия и се надяват да се запазят умерените температури, за да не претоварват и без това напрегнатите електроснабдителни дружества.

В Европа недостигат газ и въглища. И ако няма енергия от възобновяеми източници като вятъра, е възможен най-лошият сценарий, включително прекъсвания на електрозахранването и затваряне на промишлеността.
Енергийна криза назрява от няколко години, тъй като Европа все повече зависи от други източници на енергия, като вятър и слънце. Промените в политиките за опазване на околната среда принудиха някои държави да затворят своите въглищни и атомни електроцентрали. Това доведе до намаляване на резервните генериращи мощности, които биха могли да се използват през особено трудни периоди.

Голямото увеличение на цените на енергията вероятно ще тласне инфлацията в цяла Европа тази година, предупреждават икономистите. Министърът на бизнеса на Обединеното кралство Кваси Квартенг проведе спешна среща в понеделник с ръководители на газовата индустрия в опит да ограничи вредните последици от скока на пазарните цени.

Той каза, че ако доставчиците от среден клас имат проблеми тази зима, когато се опитват да защитят потребителите от покачващите се цени на жилищните и комуналните услуги, те ще бъдат възложени на външни изпълнители.

За вътрешно потребление ЕС се нуждае от енергийни ресурси, внесени от трети страни. През 2019 г. вносът се основаваше на петролни продукти, включително петрол. По това време петролът представляваше две трети от вноса на енергия в Европейския съюз. 27% се падаха на природния газ и 6% на твърдите изкопаеми горива.
Русия е основният доставчик на нефт, газ и твърдо гориво за страните от ЕС. През 2019 г. тя представлява почти три четвърти от вноса на газ за държавите от ЕС - приблизително 41% от общия ѝ износ. Статистиката показва, че ЕС е получил 34,3 тераджаула енергия от Русия през 2019 г., което е с 0,1 тераджаула по-малко в сравнение с предходната година.

На второ място са останалите износители. Те представляват 22,4 тераджаула. Следва Норвегия с 13,2 тераджаула (16%).

Останалите доставчици на газ са както следва: Катар - 8,3 тераджаула; Алжир - 7,7 тераджаула; Нигерия - 5,3 тераджаула; САЩ - 4,8 тераджаула; Великобритания - 2,1 тераджаула; Тринидад и Тобаго - 1,9 тераджаула

Зависимостта на ЕС от нетния внос през 2019 г. беше еквивалентна на 61%. Това означава, че повече от половината от енергийните нужди на ЕС са задоволени от нетния внос. Този индикатор варира в различните страни. В Малта, Луксмебург и Кипър тя е повече от 90%, а в Естония само 5%. Зависимостта на ЕС от вноса на енергия се е увеличила значително след 2000 г. Тогава той беше само 56%.

Нагнетяването на европейските газохранилища днес е най-ниско от повече от 10 години. Цените на газа в Европа само през 2021 г. са се утроили, тъй като Русия ограничи допълнителните доставките за континента, за да запълни собствените си газохранилища, изпразнени миналата студена зима. Самата Русия е изправена пред енергийна криза и затова цените в Европа ще останат високи дори зимата да е мека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: кризатокевропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
3
 
! Отговори
Ромелиус Прайм преди 2 години
Абе да питам знаещите батковци - абе бате, нали по телифонната жица тече ток, знаем щот я пробвахме да я близнем. Мога ли да го ползвам тоз ток бе бате, да зареждам батерия и накрая с батерията да си пускам сателита и телевизора?
161
4
 
17
 
! Отговори
176, преди 2 години
донякъде си прав, защото това е само част от истината. Но в цялата картинка къде останаха политиците и евробюрократите, а и тяхната политическа, материална и всякаква друга отговорност за вече взетите решения? А отговорността на днешния кой и да е европеец, имащ себе си за нормален гражданин и потребител, чиито дом е пълен с неособено нужни джаджи, но преобладаващо на стендбай. Не станахме ли твърде лесно консуматори с мерак за още и още? Няма безплатен обяд, а винаги идва момента за сметката...
160
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелена сделка , а ?! хахахахахахахахахахахахахахаЕС и Брюксел - това са синоними на мал.оумие !
159
3
 
3
 
! Отговори
до 175 преди 2 години
И каква ми е на мен файдата да наливам акъл у кратуните на форумни философи а? Хората по света правят пари с идеите си а не си губят времето да философстват по виртуалните мегдани. На по-умен от немските учени ли ми се правиш? Айде въз!
158
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултат от малоумната зелена политика. И докато Европа спазва стриктно самоналожените си ограничения, то САЩ, Китай и Индия замърсяват без никакви притеснения и развиват икономиките си.
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още едно нещо, което си върви гладко по план
156
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Екоталибаните казаха, че е много хубаво да живеем като средновековни селяци и вие се съгласихте с тях - защо сега ревете, че ви е скъпа енергията? Ходете да се оплаквате при местните зелени гуру-шамани, които ви продадоха розовата утопия, за безкрайно хармоничен природо съобразен живот. КПД-то фотоволтаици и ветрогенератори е изключително ниско, особено на първите, така че проблема ще става все по-сериозен, може и до режим да се стигне, ще мръзнете, ще стоите на тъмно и т.н., но ще сте еко.
155
0
 
9
 
! Отговори
бррр преди 2 години
До "до 171" я обясни на нас непросветените как се охлаждат десетки и стотици километри "тънки жички в тръбички с течен азот", че да си подменим далекопроводите с тях и да увеличим кпд-то с 30%. Това, че нещо работи в лаборатория не значи, че може да бъде приложено на практика (поне не и така, че да има смисъл от него).
154
0
 
26
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Както изтлежда ще трябва да проявим една трудна евроатлантическа солидарност!Не може в Европа да има кризас тока ,а при нас -не!Затова ние не само не трябва да строим Белене,ами да затворим и Козлодуй!ТЕЦ-овете така или иначе ще бъдат затворени и без да ни питат!
153
12
 
2
 
! Отговори
до 171 преди 2 години
Немците са го измислили със загубите при пренос - свръгпроводници, охлаждани с течен азот. Пренасяш мегавати през тънка жичка поставена в тръбичка с течен азот - колко по-евтино решение може да измислиш ти с твоите слънчеви панели и перки а?
152
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Седните загуби при енергопреносът са 30%, вместо да се инвестират в глобални мегапроекти за зелени простотии, да се инвестират в локални микро източници, като соларни покриви геотермални централи и генератори. Ще се спестят 30% загуби в топлина и ще се ритне кошницата на енергийната мафия.
151
1
 
2
 
! Отговори
един преди 2 години
До Жан Виденовте Луканов и бай Тошо ни подготвиха
150
3
 
18
 
! Отговори
Muncho преди 2 години
АМи питайте Меркел защо спря немските АЕЦ-ове.Ама бързо, че следн някой и друга седмица ше си е била камшиците. Я в ГазПром, я в Рос Нефт.
149
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още една от целите на пландемията - да се направи животът на обикновените хора невъзможен и те като роби да работят само за хляба си. Нищо под слънцето. И сегашните фашисти и мародери са си като старите - откак го има човечеството Сатаната е един и има грозното лице на управляващият насилник.
148
1
 
21
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЕМИ ДА ПОЧНА ДА РЕДА ПАНЕЛИТЕ НА КЪЩАТА И ДА СЕ ОТКАЧА ОТ ТИЕ ЕРП-ТА ДЕТО ПРИ 200 ЛВ ИЗРАСХОДВАНА ЕНЕРГИЯ МИ ДЪРПАТ 300 ГОРЕ ДОЛУ.-ПА ТОВА Е СРАМОТА БЕ.ВДИГНАХТЕ ЛИ ПЕНСИИТЕ????????-ПА СЕГА ИМ ГИ ВЗЕМЕТЕ.-ТИЕ ХОРА СА ВИ ИЗГЛЕДАЛИ БЕ.-НИЕ ГИ ПАЗИМ ОТ КОВИД А ВИЕ ГИ МОРИТЕ С ИНФЛАЦИЯ.-ИМА ЛИ ВИНОВНИ ЗА ТОВА ДЕЯНИЕ?
147
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Простите китайци започнаха проби на малки ториеви генератори, а европейците връткат перки, както от едно време на Санчо Панса, връткат вятърни мелници.
146
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Амии дзелените европейци да надуват бузи и да започват да духат на вентилаторите да правят повече ток. Нале сакаха зелена енергия.
145
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как нали перките ще компенсират
144
3
 
47
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Атомната енергия е една от най-чистите и ефективните. Просто трябва да се управлява съвестно и внимателно, за да не стават гафове. Отработеното гориво после може да се обогатява, да се използва отново и т.н. Затварянето на централите на въглища го разбирам, но да затваряш АЕЦ-и и да ги заменяш с нестабилната слънчева и вятърна енергия трябва да е идея на някой, който е проспал часовете по физика...
143
1
 
13
 
! Отговори
Жан Виденов преди 2 години
Ще я сънувате моята зима, сега разбрахте ли защо ви я спретнах - за да ви подготвя за реалността един ден. Айде целувайте ръка и споменавайте бате ви Виденов.