Политиката на България спрямо РСМ не била приятелска

"Нито една държава не може да диктува нашата идентичност"
30 сеп 2021 22:37, Петя Славова
98
Политиката на България спрямо РСМ не била приятелска
Снимка: БГНЕС

Нито една държава не може да ни каже или да ни диктува каква е нашата идентичност и какъв език говорим. Не е добросъседство, ако това го прави твоят съсед, заяви днес вицепремиерът по европейски въпроси на РС Македония Никола Димитров в обръщения към есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург.

В речта си Димитров засегна въпроса за европейската интеграция на страната и за направените от нея жертви, както и за разочарованията заради блокадата и за наложеното два пъти от страна на България вето.

Според вицепремиера „спорът” с България не е териториален, а е свързан с различната интерпретация на историята. Той засегна и въпроса за символиката на Съвета на Европа и Страсбург и на европейските ценности, които се застъпват за разнообразието и зачитането на идентичността и всеки език.

„Нито една държава не може да ни каже или да ни диктува каква е нашата идентичност и език, какъв език говорим. Това не е добросъседство, ако се прави от нашия съсед. Ако има добро решение, то трябва да бъде според европейския дух. Поетият ангажимент излезе от коловоза и беше пренасочен, което не е наша грешка”, категоричен е македонският вицепремиер.

Той оцени като необоснована забележката на бившия външен министър Екатерина Захариева, че "в Северна Македония се дискриминират онези, които се самоопределят като българи и има говор на омразата".

"Във връзка с обвиненията в дискриминация беше констатирано, че няма нито една жалба за дискриминация на тази основа, нито жалба в Европейския съд за правата на човека. Запознат съм с други случаи, но те не са срещу нашата държава. Не знам, какви са тези обвинения, за които се говори в българското общество от страна на българските политици. Ние сме мултиентическа държава. Нашата конституция и политическата ни традиция спазват принципа, че всички сме еднакви и живеем в един дом. Тази наша политика не се споделя от всички държави в региона", каза Димитров, който припомни, че днес в страната приключва преброяването, по време на което всеки може да се самоидентифицира със своята етническа принадлежност.

Той подчерта, че трябва да се говори открито за обвиненията в дискриминация, но е проблем, по който няма постъпили оплаквания.

По отношение на речта на омразата Димитров подчерта, че никой от представителите в правителството не разпространява говор на омразата. За разлика от РС Македония, по време на предизборната кампания в България имаше депутати, чиито изказвания „могат да бъдат интерпретирани като директни претенции към Северна Македония и като говор на омраза".

"Фактът, че го описвате като нарастване на гнева и на говора на омразата, е причинен от факта, че вие им казвате кои са и каква е тяхната история, техният език. Разбираемо е, че в такива условия има негодувание. Осъждаме подобни инциденти", каза Димитров.

Той посочи, че българската политика спрямо Северна Македония не е в полза на приятелството, а на антагонизма.

"Вие подхранвате това", обърна се Димитров към Захариева.

Той подчерта, че страната му няма друга алтернатива, освен Европа."Ако Европа не изпълни своите ангажименти и обещания, ще изгуби доверието на народа и на населението, което живее в тази част на Европа", заяви македонският вицепремиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
40
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Македонска идентичност няма. Всички македонци за българи.
35
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите ги е срам от това, което са станали. Македонците не са им виновни за нищо.
34
3
 
39
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Този защо е с българско име и говори на български? Нямам повече въпроси.
33
3
 
27
 
! Отговори
@ преди 2 години
Да предлагаме разделяне на двойката Албания Македония, като подкрепим Албания да почне преговори, така македонец няма да остане- едните с бг другите с албански паспорти!
32
4
 
44
 
! Отговори
Маринела Цветанова преди 2 години
Този как си позволява да ни държи такъв назидателен тон, все едно представлява държава от калибъра на Полша или Испания? За какъв се мисли!? И как само тънко намеква за осъдителните присъди против България, издействани от финансираната от тях (Х)ОМО-Илинден! Много добре помним как Груевски ги извози с автобуси от Скопие за да протестират в Брюксел по време на гласуването за приемането на България в ЕС. Или пък пропагандния център за фалшиви новини в Любляна. Това ли ви е добросъседска политика?
31
3
 
33
 
! Отговори
Не разбрах преди 2 години
Кой им е диктувал тия неща, Сърбия ли ?!
30
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагъл лъжец! Кой смени плочата на паметника наскоро? Страхотна мултикултурна държава... не знам откога комунистическите държави, пълни с агенти-комунисти за управници са станали мултикултурни и държат речи по морал в Страсбург.
29
3
 
28
 
! Отговори
писна ми преди 2 години
добре бе , до кога ше ни занимавате с тая измислена държава ???
28
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До BOLGAR Гърците са изиграли ролята си, дори и да не са искали, но за това се нарича ИСТОРИЯ, която макетата нямат, затова искат да ни присвоят нашата идентичност :)))
27
3
 
14
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
"Тема България е византийска военно-административна единица по време на византийската власт в България (1018-1185). Тя обхваща югозападните български земи териториите на днешна Северна Македония, Западна България, части от Северна Гърция и Южна Сърбия."На прастика тема България е образувана от ядрото на българския народ и държавност! Някой северно-македонец нещо да не разбира?
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ББДори не беха руско псе като нас, Тито се разграниши от тех :))) Уе сърбите са много подмолни, не ги гледай, че сга се умилкват на Раша, отдавна руснаците знаят, че не си струват усилията за тях, просто немат друг вариант :)))
25
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
те не им дреме за Народа там...имат поръчка от путин да влязат,зависимите ЕС политици от путин/нима не всички германски политици не са на хранилката на Газпром?/вкарват този троянски кон на путин с цел да отслабят и разрушат НАТО...успяха...САЩ правят нови локални военни със почтенни...и ще оцелеем...за разлика от НАТО и ЕС!!!
24
2
 
17
 
! Отговори
ББ преди 2 години
"диктува"...с този израз крият кражбата на Историята ни...исторически факти доказани да бъдат признати...това искаме...искаме да се държите дрюжелюбно и почтенно...нищо повече...България първа ви призна за независима...руско псе...!Вето...или БГИзход...да си правят ЕСССР...със сърбия и албания!Свят голям!Свободен Народ сме... или сте ни приятели или няма начин!
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26Виж ся мен, дори да има такива, които се определят за българи, те са смазани там :)) Требваше да ги оставим като федерация на сърбетата, щяха да се нарекат - Велика Сърбо-Македония, нали сърбите са шовинисти и ги тресе чувството за малоценност.....хахахаха :)))
22
7
 
9
 
! Отговори
до макетата преди 2 години
вижте чехия и германия имат хора еднакви общи герои но с различни имена никои не спори за тях какви са дори не задават въпросивие спорите че видите ли били македонциами хайде си запушете плювалниците и оставете всеки да ги *** както мисли за правилно, за нас с българи и точка. да не говорим че и чехия и германия са държави с многохилядна история а македония е била област в гърция и от 1945 държава хайде моля ви се
21
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние не сме против тяхната измислена и фалшива идентичност. Ние сме против техните лъжи и кражби................Нашето не даваме, тяхното не щем. Тяхната измислена идентичност, поддържана от Запада през Титова Югославия, не я искаме.
20
5
 
17
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Много говори и нищо не казва...къде са фактите?Факт 1,Българското европредсетателство посочи Западните Балкани,злонамерено ли?факт 2,ако щете марсианци се зовете,Кирилицата е създадена за Народа на България от св. брата Кирил и Методи,българин не е палил гмо символите ви...вие палите Трибагреника ни,в училищата си не учим децата си да мразят вашите...вие го правите и всеки почтен може да го провери.."гео" на ЕС я води към разпад...превърнаха го във..Франкенщайн!...несправедливости...зависимости
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме само претенции към хора, които са били и са българи..............Тези сърбомакедонци могат да бъдат всякакви.......Те не ни интересуват...........Гоце, Сандански, Самуил, и т.н......................Това трябва да се каже на Европа..................Лъжат и крадат.
18
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам кой ще е този български политик, които ще се осмели да каже да за македония ... ще бъде записан завинаги като национален предател и после публично обесен.
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До sramТе имат паметник на Александър в центъра на село Скопие, мислят се за големата работа....хахахахаха :))) Нема да видят ЕС никога тези измислените, ще видят какво е "татарин" да те намрази.......хахахахаха :)))