ЕС обещаха членство на шестте балкански държави, но не каза кога

На Балканите виждат декларацията на ЕС като празно изявление
43
ЕС обещаха членство на шестте балкански държави, но не каза кога
Снимка: Pixabay

Лидерите на 27-те страни членки на ЕС обещаха членство в бъдеще на шестте съседни балкански държави, потвърждавайки обещание, дадено преди 18 години. Същевременно те игнорираха призивите 2030 г. да бъде посочена като целева дата за бъдещото членство, опасявайки се от негативна реакция у дома във връзка с миграцията, съобщава Ройтерс.

След продължили седмици обсъждания, лидерите на ЕС се съгласиха, че Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Косово и Албания имат място в ЕС, ако изпълнят критериите в различни области - от съдебна реформа до икономика.

Но с "процес на разширяване", който е блокиран от различни спорове, включително в Брюксел, и нежеланието на
сръбските лидери да признаят независимостта на Косово, мнозина на Балканите виждат декларацията на ЕС като празно изявление, отбелязва Ройтерс.

"Европейският съюз препотвърждава своята недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани и приветства ангажимента на партньорите от Западните Балкани към европейската перспектива", се казва в заключителната декларация.

В нея се посочва, че "ЕС препотвърждава своя ангажимент към процеса на разширяване", въпреки че Франция и други настояваха съюзът да се фокусира върху реформите, справедливите и строги изисквания и принципа за оценяване на собствените постижения.

Северни държави, като Дания, Франция и Нидерландия, се опасяват от повторение на прибързаното присъединяване на Румъния и България през 2007 г. и зле управлявания процес на миграция на източноевропейските работници във Великобритания, който настрои много британци срещу ЕС. България е против преговори със Северна Македония заради спор за езика, културата и общата история, отбелязва Ройтерс.
Опитът на ротационния председател на ЕС Словения 2030 г. да бъде посочена като целева дата за присъединяване на шестте страни от Западните Балкани се провали. ЕС не спази и други обещания, които са осезаеми за гражданите, като отпадането на визовия режим за Косово, посочва агенцията.

Увеличаването на съюза до 33 членове би усложнило и без това трудното вземане на решения в рамките на блока и подчертава нуждата от вътрешни реформи в ЕС, с каквито малко държави искат да се заемат сега, отбелязва Ройтерс.

Европейският съюз очаква от страните от Западните Балкани да хармонизират външната си политика с тази на ЕС, допълва агенция ТАСС, като се позовава на заключителната декларация от срещата на върха в Бърдо при Краню.

Ние отново потвърдихме очакванията, че нашите партньори ще продължат да задълбочават нашето сътрудничество в сферата на общата външна политика и политиката на сигурност на ЕС, ще обезпечат забележим и устойчив напредък в посока на пълна ориентация с позициите на външната политика на ЕС и ще действат в съответствие със своя европейски път, се казва в документа./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ЕСБалканиинтеграция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Президента на България Ви показа проблемите,почтенно и точно,езика на омразата,преследването на свободни хора,самоопределили се като българи,не признаването на общата ни история...българите нямаме претенции...само истината...справедливо отношение,готови сме да напуснем ЕС и Нато...но с достойнството си няма да правим компромиси!!!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще стане. Когато направят пак Югославия.
26
0
 
4
 
! Отговори
Патил преди 2 години
Правилно не им обещават крайна дата за приемане в ЕС, защото видяха, че лесно подписват на хартия, но после нищо не изпълняват, ...както се случи с българо-македонския Договор за добросъседство! Ще ги приемат,когато изпълнят критериите за членство,а не когато обещаят,а после тупат топката да мине втемето и кажат- "ама вие обещахте 2030г. да ни приемете". ЕС е благодарна на България, че отвори очите на Европа с какви мошеници преговаря- обещават, подписват,но не изпълняват!Сал едни пари гонят!
25
2
 
2
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Пирамидата ЕС се разпада, балканците на куц кон залагат !!!
24
0
 
4
 
! Отговори
дааа преди 2 години
както е казано-тате каза че ще ми купи колело,ама друг път...БАЛКАНЦИ ЩО НЕ ВДЕНЕТЕ,че просто сте разходен материал???
23
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 2 години
Айде всички в кюпа !
22
0
 
7
 
! Отговори
РСМ преди 2 години
накетата къде към 2135 някъде ги виждам да влязат в ЕС
21
0
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
За Северна Македония се знае кога ще влезе ЕС.Когато изпълни условията от София.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Членството в ЕС е задължително за малките държави. Протакането е спектакъл. Когато една държава развие корупцията си на европейско ниво става член на ЕС. Това членство е вредно и е позор.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очудвали се, че след Брексит все още има наивници, които искат да бъдат поробени от октопода ЕС.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 Китайците вече тропат за връщане на дълга. В сръбкини!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото-толкоз, където-там и когато-тогава!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МКД Надежди говежди.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макета - никой няма да ги пусне в ЕС, ама е удобно да седят мирно и да козируват. Сърбия - също няма никакви място в ЕС, след толкова граждански войни, корупция и тесни връзки с Русия. Албания - сериозно ли мислите че някой ще пусне ислямяги в ЕС? След всичките терористични актове? Извода - бъзикаме се с региона и им обещаваме разни неща за да имат сляпа надежда и да кротуват. ЕС никога няма да ги вземе - шест полуфалирали държави с регионални конфликти. Стигат им България и Румъния.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България и Румъния влезли неподготвени . Объркал съм .
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според един македонски амбасадор не по рано от 15 години ;) В Македония разправят че понеже България и Македония влезли неподготвени и корумпирани сега не ги искат тях ;) Така или иначе четвъртия райх ще падне като третия та няма за кво да са натискат. Нищо хубу няма да изтърват .
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, сърбетата в ЕС? На куково лято.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той ЕС вече се разпадна, те искат да влизат. Къде е правото на свободно движение, питам аз? За какъв ч.е.п. ще ви е да сте в този измислен съюз, при положение, че не може да пресечете границата, без да ви искат по 100 теста за какво ли не. Ужас.
10
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо президента си надвишава пак функциите и не е там министър-председателя на България, както това е примерно случая с Македония и Германия, нима тям бяха техните президенти?
9
0
 
8
 
! Отговори
На преди 2 години
Върбава сряда!