Лидерите на ЕС за по-голяма самостоятелност в отбраната

Обсъдени са отношенията с Китай и растящите цени на природния газ
6 окт 2021 07:54, Елка Василева
10
Лидерите на ЕС за по-голяма самостоятелност в отбраната
Снимка: БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз се събраха на неформална среща на върха за първи път след хаотичното изтегляне на западните военни от Афганистан и анулирането на сделка за подводници за милиарди долари между Австралия и Франция в резултат на сключен тристранен пакт между САЩ, Австралия и Великобритания.

Според лидерите на ЕС тези събития показват необходимостта от по-голяма самостоятелност на Европа в сферата на отбраната, отбелязва Асошиейтед прес.

На вечерята си вчера в замъка Бърдо, в Словения, която е ротационен председател на ЕС, държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС са обсъдили също напрегнатите отношения с Китай и растящите цени на природния газ.

Разговорите се съсредоточиха върху ролята на ЕС на международната сцена в светлината на геополитическите събития напоследък, включително ситуацията в Афганистан и сделката с подводниците.

"Извличайки поуки от кризите в последно време, ние сме решени да укрепим силите си и да увеличим устойчивостта си, намалявайки критичните си зависимости", каза след срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

За да стане по-ефективен и уверен на международната сцена, ЕС има нужда да повиши възможностите си да действа самостоятелно", заяви той.

Мишел също така се застъпи за по-голяма стратегическа самостоятелност чрез партньорство между ЕС и НАТО. "НАТО е стожер на сигурността, на който разчитаме, но същевременно виждаме, че е необходимо да можем да действаме по-самостоятелно, за да направим съюзите си по-силни", каза той. "Силните съюзници правят силни съюзи", заяви Мишел.

По темата за Китай председателят на Европейския съвет каза, че съюзът ще отстоява интересите си в отношенията си с Китай, когото смята за "конкурент, партньор и системен съперник".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
9
 
! Отговори
Г преди 2 години
ЕС е солташака на САЩ, политиците са некомпетентни корумпирани слуги, които една сексуална оргия не могат да си ораганизират без да станат за смях, какво остава за политиката на цял континент!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най добре всяка страна в ЕС да има собствен ядрен арсенал и на всеки един милион население да предоставя по 1000 войници за общата армия на ЕС отделно да подържа и своя
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германско ядрено оръжие за начало
4
1
 
5
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Докато следвах в Зап Европа, китайски мyнчовци учеха какво ли не и бяха доста толерирани, въпреки плачевните си резултати. Но пак си е крадене на ноу-хау отвсякъде... Хванете, барем, това коригирайте, другото ще си дойде от самосебе си.
3
2
 
13
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
ако искате още независимост, ще има пандора 2!! кой мислите дава даните на тези журналисти??? цру! в тия данни Байгън и синът му нали ги няма?
2
3
 
15
 
! Отговори
нещастници преди 2 години
със 150 бази в СКАПАНИЯ ЕС и 150 армия, каква самостоятелност бе??! изгонете краварите и централата на цру във Франкфурт!
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек, ес данъкоплатците трябва да покрият загубите на оръжейните производители и продължат агресивната политика на брюкселските психопати за износ на джендъризъм и гей права.