Курц подаде оставка като канцлер на Австрия

Той сам обяви оттеглянето си
9 окт 2021 22:28, Нели Христова
122
Курц подаде оставка като канцлер на Австрия
Снимка: БГНЕС

Австрийският канцлер Себастиан Канцлер съобщи, че подава оставка, но ще остане лидер на Австрийската народна партия и председател на парламентарната й група.

Решението му идва само дни след като срещу него започна разследване за корупция. Курц предложи външният министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер на Австрия. 35-годишният австрийски канцлер заяви в речта си, че е мишена на политическата опозиция и се представи като противник на миграцията и привърженик на силната интеграционна политика.

Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник. Според прокуратурата "Курц и девет други заподозрени, както и три организации" се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.

Същността на обвиненията е, че между 2016 и 2018 г. „ресурси от финансовото министерство са били използвани за финансиране на частично манипулирани проучвания на общественото мнение, които обслужват изключително партийни политически интереси“. Това е свързано с периода, в който Курц пое ръководството на Австрийската народна партия (АНП) и я вкара в правителството начело на коалиция с крайнодясната Партия на свободата (FPOe).

Прокурорите твърдят, че неназована медийна компания "е получила плащания" в замяна на публикуването на тези проучвания. Въпросната компания не е официално наименувана, но е широко идентифицирана в австрийските медии като таблоида "Остерайх". Групата, която ръководи "Остерайх", излезе с изявление, в което отрича, че са били извършени някакви нарушения при въвеждането в експлоатация или публикуването на нейните проучвания.

Курц започна втория си мандат като канцлер през януари 2020 г. начело на коалиция със Зелената партия. Предишното му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (ПС), се разпадна през май 2019 г. заради т.нар. корупционен скандал "Ибисагейт".

След като бившият ръководител на ПС Хайнц-Кристиан Щрахе беше заснет с камера да предлага обществени поръчки в замяна на помощ за партийната кампания, следователите започнаха няколко мащабни разследвания на предполагаемата корупция в австрийската политика.

Някои от тях бяха насочени към високопоставени фигури от АНП, включително Блюмел. Самият Курц бе разследван по подозрение, че е направил неверни изявления пред парламентарна комисия по корупция, въпреки че не му бе повдигнато обвинение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиката е филтър, и не пропуска свесни хора. Кажи му политик и не го обиждай повече.
50
5
 
27
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Ако имахме прокуратура , тулупа отдавна трябваше да търка наровете в ЦСЗ.
49
1
 
7
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Шо тъй уе? Изглеждаше свястно момче. Откъде да му знам бакиите?!
48
3
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ушат крадец а е само на 35.... Киро е на 40 :)))
47
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде се краде като за световно, всичко що е политик е за концлагери.
46
4
 
18
 
! Отговори
БУДАЛА преди 2 години
Да беше предложил нова конституция, кат нашият TYЛYП и щеше да изкара и два мандата!!!
45
4
 
17
 
! Отговори
Виената си е Виена преди 2 години
Във Виена може, а у нас за шкафчетата на бай0ня, не!!!Та по тоя повод.....Срещат се двама и единия пита, как си? Абе кво да ти кажа оня ден в София кола удари тъщата та обикаляме по болници, отговаря другият!!!А ти как си, пита вторият. Ами то и аз, преди седмица трамвай във Виена блъсна тъщата та бехме на погребение, отговаря първият.Еееех ...абе Виената, си е Виена, сигурна работа... въздиша вторият!!!
44
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да вземе пример от приятеля си ББ, който въпреки многото данни за корупция седя до последно. Ей, то пък там е Австрия и май няма как.
43
3
 
34
 
! Отговори
Ислямия преди 2 години
То беше ясно, че така ще свърши Курц - под дърво и камък шорошоидите търсеха причина да махнат премиера, който е против емигранти и джамии! Има ли значение дали обвиненията са фалшиви и дали Курц е невинен!
42
2
 
22
 
! Отговори
Ко преди 2 години
Баце за такива работи оставка не подава. Тоз пък... нищо ли не научи от бакя си Бочко?!.
41
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олееее, ми Радо шишарката по тая схема би трябвало да си скъса червения сертификат веднага. Ходи като невестулка с държавни пари по цял ден при *** и Пульо...но с 20 камери да го снимат къв е загрижен. Ама пред протестиращите не смее да се покаже, че го очаква лабут.
40
5
 
24
 
! Отговори
Добре е направил преди 2 години
той беше фашист, а сега още и още араби, афгани, пакета и др.подобни ще дозаселят австрийската земя за да оплождат белите жени там и техните дъщери
39
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре е направил, никой няма нужда от политици и партии, това са остарели системи, само те се нуждаят от себе си
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е внук на дядо Адолф.
37
3
 
10
 
! Отговори
Съсел преди 2 години
Подаде оставка , защото по същата причина курц поиска 2019 от вицепремиера и коалиционният си партньор Щрахе да се оттегли, заради съмнения в корупция. Карма, баце.
36
1
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
За малкия имах надежда,че е внук на дядо си,ама разочарова рано рано
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за такава дреболия принудиха момчето да подаде оставка????? Тия съвсем изперкаха!!! Както са я подкарали с тази зелено-либерална демокрация да не вземе да се появи някой нов Шикелгрубер, все пак традиции до го е... -)))))
34
6
 
23
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Бойко повлече крак - Меркел, Курц, Бабиш Кристалинка... Да се готви Орбан и Ердоган...
33
16
 
5
 
! Отговори
7575 преди 2 години
Всичките приятели на Борисов ги свалиха, остана само Орбан фашагата но и той ще сдаде багажа, ОФ срещу фашистите?!
32
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Курц е млад политик който ще играе основна роля както в Австрия така и в Европа. А този случай го е създал този който не иска такива млади,кадърни хора да управляват в Европа.