Въглищните централи да бъдат затворени през 2038 или 2040 година

Стефан Янев: Правителството ще предложи на ЕК този вариант
11 окт 2021 21:23, Анисия Иванова
98
Въглищните централи да бъдат затворени през 2038 или 2040 година
Снимка: БГНЕС

Правителството ще предложи на Европейската комисия затваряне на въглищните централи в България до 2038 или 2040 година. Това заяви премиерът Стефан Янев на среща между правителството и бизнеса, съобщи БНР.

"Към момента като индикативна дата за прекратяване на използването на въглища в плана е предвидена 2038 година, като служебният кабинет все още не е изоставил варианта и договаря и различна дата - 2040 година, като предполагам - определянето на тази дата ще бъде ясно до края на тази седмица", каза премиерът.

Служебният премиер изтъкна, че 38% от средствата, които ще поискаме от Европа чрез плана, са насочени към прехода отвъд въглищата. Янев е назначил междуведомствена група, която в рамките на месец да изготви енергийна стратегия за затварянето на централите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чефо не можеш да управляваш!Изчезвай нали си оправи децата без конкурси!Иначе при Радеф щеше да е идеално!
71
0
 
3
 
! Отговори
глупаци преди 2 години
абе като около теби има пожар си спасявай къщата , а не се пазари че ще приемеш пожар на 38 процента
70
1
 
3
 
! Отговори
Сатана преди 2 години
Няма умуване затвори
69
4
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Дондуков 1 - зелен чорап номер 1 , Дондуков 2 - зелен чорап номер 2
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб-сдс са на нивото на най-изостаналите държави в света -- там където управляват компрадорски хунти, чака ги яко дърво. Няма да искат да помиришат власт.
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво допитване правиш, ти си един ***! Ядрената енергия е най-чистата енергия в момента.
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще е поредно национално предателство. Това решение не трябва да се взема от служебно правителство.
65
0
 
7
 
! Отговори
Глъм преди 2 години
Ще затваряш на майка си инджиктопляктора, първо съгради нещо зелено човече после ще видим, Ние каквоможе и неможе с нашите пари качиш киртак.
64
18
 
3
 
! Отговори
ДОПИТВАНЕ преди 2 години
АЕЦ и ТЕЦ са най големите замърсители. Желаете ли да ги затворим още до края на 2022 година? /// ДА + /// НЕ - ///
63
7
 
9
 
! Отговори
Решетников преди 2 години
Само банановите републики в Африка си избират в мирно време военни за президенти и министър председатели! България дегенерира тотално!
62
4
 
11
 
! Отговори
българина преди 2 години
по важно кога ще отвори Белене с вградени в основите Кунева, БМБ, и всеки друг седесар козяр!?
61
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затворете час по-скоро тези замърсяващи природата ***. По 15 000 българи умират на година от мръсен въздух. Това е геноцид. Дано ЕС не позволи. Тези мръсни тецове трябва да бъдат разрушени, а на тяхно място да се засадят картофи.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина е многознайко. Но това има и добра страна. 165 кг водород е равен на 8.6 МВЧ енергия. Защо има забрабени за ползване сплави известни от повече от хиляда години, и да за графена нищо не се пише. Изтече веднъш инфо за принтираните фотоволтаици на цена десет процента от сегашните и всичко от нета изчезна, после ни заляха с дребнотемието и голямото политиканстване. Всеки сам ще се оправя докато стане като епидемия.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ми нали ако си правя сам енергия и си я съхранявам ще си направя парници, ще си гледам сам храната и ще им бачкам по един месец в годината да купувам някви суровини само". А аз ако бях милиардер пак щях да бъде независими и изобщо нямаше да бачкам. А също така и ако парите растяха по дърветата нямаше да бачмаме и ако много неща ... то щяхме...
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Офф тея са царе на празните приказки.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, абе ти имаш ли още чувството, че някой те подслушва?
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ха ха ха ха ха независим ха ха ха ха ха независим ха ха ха ха ха. онея от хиляди години се борят да направят цялото човечество роби и да го дуржат в подчинение тоя щял да ги прави независими ида си съхраняват енергия. ми нали ако си правя сам енергия и си я съхранявам ще си направя парници, ще си гледам сам храната и ще им бачкам по един месец в годината да купувам някви суровини само. от какво ще живеят всичките *** тогава и банкери и тем подобна пасмина.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Прехода е всеки един човек или домакинство да може да произвежда енергия и да е независим, а излишъка да съхранява като водород за производство на ел.енергия за зимата." Домакините като произведат няколко хиляди излишни мегавата, в буркани ли ще ги затварят за зимата?
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дългата идея е да ползваш десет пъти по малко ток, да нямаш нищо и да им плащаш с енергията и съществуването си за отровната синтетична храна и за малко топло и малко светло на ден. освен това по дулгата идея е да не те оставят да имаш деца и да те вкарат в матрицата. ще те затварят вкъщи и ще ти прожектират пропагандни виртуални реалности в тубата до откат докато ти точат жизнените сокове чрез някоя безжична технология. ще ни вкарат в научната фантастика. кажи сега за рециклирането на пенелите и перките и токсичните матриали в тях. или че ги ровим пак у северозапада?
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прехода към зелена енергия не е борба против газопроводите или против въглищата или ядрената енергетика. Или против този или онзи, тази заблуда я поддържат неистово. Прехода е всеки един човек или домакинство да може да произвежда енергия и да е независим, а излишъка да съхранява като водород за производство на ел.енергия за зимата. И тук корпорациите ще се обединят против това.