В Хърватия искат референдум за приемане на еврото

Трябва да бъдат събрани 370 000 подписа за свикването му
26 окт 2021 15:53, Екип на Investor.bg
35
В Хърватия искат референдум за приемане на еврото
Снимка: архив, БГНЕС

Консервативната и евроскептична партия „Хърватски суверенисти“ стартира двуседмична инициатива за събиране на подписи в опит да бъде свикан референдум дали страната да приеме еврото като своя валута, предаде Ройтерс.

Евроскептичната партия, която има четирима депутати в 151-местния парламент, и някои малки десни съюзници трябва да съберат подписи от 10% от избирателите или около 370 хил. души.

Дясноцентристкото правителство начело с премиера Андрей Пленкович работи за приемането на еврото от началото на 2023 г. и се надява да получи зелена светлина от еврозоната през първото полугодие на 2022 г.

Още по темата

Пленкович твърди, че приемането на еврото ще елиминира валутния риск, ще намали лихвите, ще подобри кредитния рейтинг на страната и ще открие пътя за повече инвестиции в икономиката, доминирана от туризма.

Евроскептиците твърдят, че икономиката е твърде слаба и неконкурентоспособна, за да е готова да приеме еврото и че това ще доведе до ръст на цените.

Според обществено допитване, публикувано през юли, малко над 60% от избирателите подкрепят приемането на единната валута, която се използва в 19 от 27-те страни членки на ЕС, пише Investor.bg.

Правителството твърди, че референдум не е необходим и смята, че хърватите вече са приели единната валута, когато са гласували на референдума за присъединяване към ЕС преди близо десет години.

Като първа стъпка организаторите на инициативата за референдум искат допитване сред народа за конституционна промяна, която би направила възможна замяната на куната като валута само чрез пряко гласуване от гражданите.

„Нашето мнение е, че решението по толкова важен въпрос трябва да бъде взето от гражданите, а не от премиер или правителство“, казва Мариян Павличек, един от ключовите организатори на инициативата, пред вестник „Вечерни лист“.

Ако бъдат събрани достатъчно подписи до 7 ноември, може да се наложи Конституционният съд да се произнесе дали въпросът с приемането на еврото е бил разрешен по време на присъединяването към ЕС или дали инициативата за референдум има правна база.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Европро'*** продължават да мин-ват факта, че Брекзит бе добре планирано решение и държавна политика с оджбрението на ВСИЧКИ британски партии.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще го подменят!Както тук!Вече сме с най - честните и чисти машини за гласуване.Да живее демокрацията!У!
28
6
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Приемане на еврото точно сега,когато бъдещето на ЕС става все по-несигурно???Айде нема нужда,че после няма откачане!
27
3
 
6
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 18 ---- Даа, съгласен съм, но у нас въпросът "Съгласни ли сте да се приеме еврото в България?" ще бъде заменен "Защо се съгласихте да се приеме еврото в България?". Този филм го гледахме вече.
26
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва час по-скоро да приемем еврото!
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина с договора за присъединяване сме се съгласили да приемем еврото. Обаче няма срок за това. референдума трябва да е за кога да стане. Например на куково лято! Може и когато цъфнат налъмите! Хахаха.
24
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е тук да го приемем по-скоро!!!
23
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно и там руската пропаганда вързва декиш...
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ме - Я кажи Дания и Швеция кога ще си сменят валутата, като са членове на ЕС - Дания на ЕО от 1973, а Швеция на ЕС от 1995. Нещо не са се засилили. А Полша, Чехия и Унгария дали го искат? Валутният борд в България е достатъчно сигурна гаранция срещу инфлация и финансова стабилност. И като влезем в евро зоната, по колко евро ще са пенсиите, към 150 ли? А рестото на пенсионерите как ще го връщат - ще цепят центовете със секира на две ли?
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние искаме. А също и референдум за членството ни в ЕС и НАТО. Никой не ни е питал дали искаме България да се лишава от суверенитета си.
20
20
 
7
 
! Отговори
Владо преди 2 години
По такива теми не може да се прави референдум. Повечето хора са абсолютно некомпетентни по този въпрос. Като питаш баба Мария от село, дали иска да и сменят спестяванията в евро, познай какво ще ти каже. Референдума за Брекзит е същия. *** гласуваха да излязат, а сега реват че са ги излъгали.
19
5
 
19
 
! Отговори
И в Бълагрия искаме преди 2 години
Както и за излизане от ЕС! Трябва да се спасяваме докато е време! Онези в Брюксем съвсем изтърваха края! ФАШИСТИ!
18
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврото умря в момента в който ЕС реши да взема общ дълг за да позволи на Италия , Франция ,Испания и други да не си връщат дълга а да го заменят с напечатани от ЕЦБ пари. Тогава как българските политически партии защитиха нашия национален интерес ? Той не е да се обезценява лева за да не си връща дълговете запада . Тогава само германските банкери бяха против . Наще партии ни предадоха . От този момент се разбра че еврото няма да е като германската марка а смотана валута като песетата и лирата .
17
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето така се прави, за най-важните решения трябва народа да решава, чрез референдуми, а не всяко правителство да си прави каквото си реши или каквото му нареди отгоре, и всяка партия и политик си гледа интересите. РЕФЕРЕНДУМ за евртото и в БГ!
16
9
 
10
 
! Отговори
Ме преди 2 години
За радост или съжаление, това е заст от условията за прием в ЕС. Трябва да приемеш еврото по някое време. Такъв референдум е само популизъм, без никакъв правен ефект. За да е действителен, трябва преди това да излезнат от европейския съюз.
15
3
 
14
 
! Отговори
До12 преди 2 години
Да ама това върви го кажи на Швейцарците,а по спомен така работи демокрацията,особенно важните дела и решението за тях се приема чрез пряко допитване на обществото -Референдум!Всичко друго е мимикрия на "демокрация"
14
10
 
11
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
Българите си мисля,че нямат представа в Хърватска колко е по добър живота и колко по висок стандарт имат от България. Да не говорим за хубавата им природа,острови,климат,храна средиземноморска ,,природна,, ит.н Имат само 4500км брегова ивица,а ние 230 км.За жените и скалистите им плажове само можем да си мечтаем.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за здравен сертификат не искат ли? Ама, гледай ги ти, ***, ха! Референдумът са го гласували други. По всички точки.
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук искаме!
11
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Решението по толкова важен въпрос трябва да бъде взето от гражданите, а не от премиер или правителство" ?! Направо за всичко да се допитваме до народа. Да пуснем референдум "Искате ли да не работите и да получавате пари?" Стига, моля ви се, то бива, бива популизъм ама това вече е лудост. Не случайно на всякъде по-света се избират министри и те взимат решенията - най-малкото щот имат повече информация, от Иванчо от селото!