Една година без ток: Как живеят жителите на мадридското гето Cañada Real?

Някак си умираш, казва Луиза Варгас
2 ное 2021 19:00, Нели Христова
31
Една година без ток: Как живеят жителите на мадридското гето Cañada Real?
Снимка: БГНЕС

Няколко части от най-големия бедняшки квартал в Европа говорят толкова ясно за последните 12 месеца, както малката подредена и полутъмна стая на Луиза Варгас.

Тънка завеса виси на прозореца, събрана до дървената стена, за да пропуска малко светлина, рафтовете за книги са посипани със сажди от свещи. Печка на дърва е близо до вратата, а коминът й пробива през влажна струпа на тавана. Голям телевизор седи отпаднал и безсилен, мястото му е узурпирано от преносим модел, кацнал на детско столче и захранван от акумулатор на кола.

В единия ъгъл е малката масичка, на която осемгодишният син на Варгас се опитва да си пише домашните на светлината на мобилния телефон. Но му е трудно да се концентрира. Подобно на всички останали в сектор шест на Cañada Real, който се намира на половин час път с кола югоизточно от центъра на Мадрид, той се бори да се справи с безкрайните ежедневни разочарования и унижения от живота без ток в продължение на цяла година.

"Някак си умираш", казва Варга пред The Guardian, 39-годишна жена, която живее в Cañada Real със семейството си през последните 11 години. "Студено е, имате проблеми с кожата. Всичко е лошо."

Захранването на сектори пет и шест, които съставляват повече от половината от дължината на 14-километровото пространство на Cañada Real – и които са дом на 4500 души – спадна в началото на октомври миналата година. Три месеца по-късно нахлу бурята Филомена, донесла най-обилните снеговалежи в Испания от десетилетия, замръзнаха водопроводите и изтласка безсилното население на гетото до ръба на издръжливостта.

Регионалното правителство на Мадрид, една от петте власти, които споделят различни степени на отговорност за неформалното селище, обвинява за продължаващата липса на електроенергия незаконните плантации на марихуана в Cañada Real, които, според него, поставят електрическата мрежа под толкова огромно напрежение, че тя се изключва от съображения за сигурност.

Доставчикът на електроенергия Naturgy изразява своите симпатии към хората от сектор шест, но казва, че "интензивната и нередовна употреба" срива мрежата. Той също така посочва, че има само трима регистрирани клиенти в сектор шест; останалите са "незаконно свързани".

Днешното небе може да е ярко синьо и температурата е около 20 градуса до обяд, но сутрините в Cañada Real стават студени, зимата чака на прага, а опустошенията на Филомена са свежи в паметта на всички.

Малко се е променило от миналия декември, когато група експерти на ООН предупреди испанското правителство, че липсата на електричество "не само нарушава правото на тези деца на адекватно жилище, но има много сериозен ефект върху правата им на здраве, храна , вода, канализация и образование".

Лубна Ел Азмани, служителка в общността в социално-образователната асоциация Barró, която живее със семейството си в сектор шест, казва, че съществуването в Cañada Real се е завъртяло на 180 градуса през последните 12 месеца.

„Трябваше напълно да преустроим къщите си, защото не можем да използваме нашите хладилници или фурни", казва тя. "Дори в сектор шест има големи разлики между семействата - някои хора са успели да се сдобият с генератори и са поставили слънчеви панели. Но има и хора с многодетни семейства, които са с минимален доход и не могат да си позволят нищо освен свещи."

Хората, добавя тя, не преминават през всичко това, защото искат – "те преминават през всичко това, защото нямат избор".

Малцина в сектора се борят толкова, колкото неговите 1200 деца. Родителите казват, че някои от синовете и дъщерите им се подмокрят в леглото, защото са твърде уплашени да станат, за да отидат до тоалетната по тъмно. Други се притесняват да не станат жертва на тормоз, защото ходят на училище неизмити и с мръсни дрехи. Някои имат почти постоянни настинки поради условията на живот. Други изоставят обучението си поради стигмата, която носят в резултат на това къде живеят; всички приказки за плантациите за марихуана и цялата риторика за зависимите от  общността се филтрират от възрастните към техните деца.

"Образованието е наистина важно за нас, но тази година отсъствията се увеличиха със 70%", казва Азмани. "Децата са обект на тормоз – хората казват неща като "О, вижте, те се опитват да получат всичко безплатно". Виждаме влошаване на оценките, които получават, защото просто губят воля. Те страдат."

Азмани не отрича, че е имало плантации на марихуана в Cañada Real, но казва, че те предоставят на властите удобно извинение да демонизират и игнорират някои от най-уязвимите и маргинализирани хора в Испания.

"От една година се борим да си върнем захранването: искаме да плащаме за електричеството си", казва тя. "Защо нямаме това право? Ние сме на 15 километра от Мадрид, така че защо да не можем да имаме електричество като нормален квартал?"

Азмани не разбира защо децата на Cañada Real са карани да плащат за "греховете на родителите си". Тя също така не вярва, че властите биха позволили на някой богат мадридски квартал, като Саламанка, да потъне в тъмнина в продължение на една година, ако там бъдат открити наркоплантации. Но пък и повечето от тези, които живеят в Саламанка, едва ли са роми или мароканци.

Въпреки опетненото име на района – и въпреки дилърите и пристрастените към хероина, Азмани се гордее, че е от Cañada Real, който е дом на хиляди семейства през последните 50 години.

"Ако хората продължават да говорят за лошото, до къде ще стигнем? Шести сектор е дълъг шест километра - само един километър от него е пълен с незаконни къщи. Останалите са нормални хора, които се опитват да живеят. Но сега има деца от тук, които учат в университет и не искат да кажат на хората откъде са."

Един от най-големите проблеми, пред които е изправено неформалното селище, е фактът, че то попада в много пукнатини и между множество общини: регионалното правителство на Мадрид, делегацията на централното правителство в региона, кметството на Мадрид и две други близки общини.

Испанското правителство отговори на натиска на ООН като създаде междуведомствена работна група, която да наблюдава реакцията на ситуацията в Cañada Real. Неговият делегат в региона на Мадрид Мерседес Гонсалес казва, че пактът, подписан от съответните страни преди четири години, трябва да бъде спазен, така че целият сектор шест да бъде разрушен през следващите три години, а жителите му да бъдат настанени другаде.

Регионалното правителство и кметството на Мадрид работят заедно, за да намерят нови домове за хората от сектор шест, но казват, че задачата е сложна. Към днешна дата са пренастанени 130 семейства. През следващите две години те се надяват да пренастанят още 170, което ще означава, че едва една трета от 900 семейства, които се нуждаят от нови домове, ще получат нови квартири.

Говорител на регионалното правителство в Мадрид каза, че са извлечени поуки от бурята Филомена и че помощта ще бъде на разположение на всеки, който се нуждае от нея през зимата.

"Говорихме със съответните съвети и всяко семейство, което има проблеми през зимата – като липса на електричество – ще може да получи достъп до места за спешни случаи", каза тя. "Ще има центрове или хотели, където те ще могат да прекарат няколко дни. Те ще бъдат отворени за всеки, който има нужда от тях."

Хана Джалул, бивш държавен секретар по въпросите на миграцията, а сега депутат от опозиционната Социалистическа партия в регионалния парламент в Мадрид, казва, че политическите различия трябва да бъдат оставени настрана и фокусът да се постави твърдо върху децата.

"Всички трябва да седнем на масата и да видим как всички власти могат да бъдат включени", казва Джалул. "Всичко трябва да бъде ръка за ръка и трябва да има решение – а не политическа битка – в името на всички семейства. Те са приоритет. Децата тук са по-важни от всичко."

Тя също така предполага, че слънчевите панели могат да бъдат предоставени на тези без ток, а таблетите да се дават на деца - както се случи по време на пандемия - за да се гарантира, че могат да продължат с обучението си.

Някои от по-възрастните жители на Cañada Real обаче вече са изоставили надеждата. Мануела, чиито деца пораснаха и заминаха и чийто съпруг почина миналата година, прекарва дните си, седяща край пътя сред бурените. Тя и нейна приятелка, друга вдовица, си говорят, съчувстват и отблъскват мухите, докато пилета кълват из хълмовете от тухли и бетон, които някога са били домове.

Нито една от жените не отговаря на условията за повторно настаняване и нито една от тях не знае какво ще се случи, когато районът бъде окончателно разрушен.

Мануела казва, че не иска дворец или имение в Ла Моралеха, където живее мадридската корпоративна и футболна аристокрация. Само покрив, стая и баня.

"Тук няма електричество; няма нищо", казва тя. "Живея като куче на улицата."

С настъпването на зимата Луиза Варгас и семейството й отброяват дните до следващия февруари, когато им е обещан нов дом на друго място в Мадрид.

"Но това все пак означава, че ще трябва да прекараме още една зима тук", казва тя. "Няма къде другаде да отидем. Просто трябва да се опитаме да го изчакаме тук. Ще бъде мразовито и няма дърва."

Има ли нещо, което ще й липсва в Cañada Real, когато най-накрая си тръгне? Варгас отговаря на глупавия въпрос със смях. "Не. Нищичко."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям смях. Тия са по-бетер от на, българите. Отиват натам, откъдето ние се връщаме. И при нас ромите не плащаха ток и крадяха, ама за десетина години електрическите дружества ги научиха и някак нещата се наредиха. В Мадрид явно няма желание за действие, но за сметка на това толерастите здраво са се нагласили...
18
0
 
2
 
! Отговори
преводач преди 2 години
Като видя материал на *** Христова го изчитам заради бисерите, да се посмея малко.
17
1
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 2 години
Е, ако това ще успокои жителите на гетото, тая зима и в нормалните квартали ще е така, а ако медиите продължават да снимат Грета, това ще стане нормалното положение.
16
1
 
2
 
! Отговори
Любов преди 2 години
До Анонимен - Какво за мен ?! Аз съм си добре , млада съм , изкарвам си достатъчно , радвам се на живота - Общо взето това е !!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За амишите чували ли са? Да обменят опит с тях. Те не ползват електричество и се справят много добре.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е лично техен избор тук работа бол но квото изкараш го раздаваш я ток,телефон,квартира и т.н. пък и на родните в България трябва да се помогне ей ми има много хора дето и е писнало и живеят ден за ден.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези роми, мароканци и мигранти. Ако родителите работят - децата им ще живеят в квартира под наем, или в семейно жилище с ипотека, и ще имат ток и вода. Искат да живеят в незаконни постройки, да не плащат за ток и вода...но да ползват, и принуждават администрация и доставчици да плащат сметките им, под предлог, че децата им имали право да растат като другите деца... Но, родителите на другите деца работят и плащат ток, вода, ипотеки... От къде на къде други ще отглеждат 5-10 чужди деца???
12
0
 
16
 
! Отговори
Колю жицата преди 2 години
Ами тока е с пари. Само че такива екземпляри като вземат заплата ако изобщо вземат такава, първо си купуват цигари, водка и яко пукница и като издухат аварите реват за нещо гратис, ама той комунизъм вече и в Русия ги няма.
11
0
 
13
 
! Отговори
Енергото преди 2 години
''Доставчикът на електроенергия Naturgy ... също така посочва, че има само трима регистрирани клиенти в сектор шест; останалите са "незаконно свързани".''
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИСКАМЕ ДА САДИМЕ ГРЪСТИ! ТАВА А КУНОПА ДЕКА ГО САДЕЕМЕ ЕДНО ВРЕМЕ *** НИКОЙ *** НЕ ПУШЕШЕ ОТИ БЕА ЛАБАВИ.
9
1
 
25
 
! Отговори
Щом ООН преди 2 години
са толкова загрижени за тях да си ги приберат!!! И аз гледах документалния филм-за това, че някви хора решили да завземат някви ниви вероятно на някого направили си постройки, прекарали си ток гледат дрога и ООН ги защитава!! Това не го разбирам.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам защо испанците трябва да плащат заради грешните избори на тези хора.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МнВР да порицае испанците, ч са ги оставили без ток 1 година.
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интегрирайте ги нали много акъл ни давахте на нас.
5
5
 
29
 
! Отговори
БОБИ преди 2 години
Всички световни лидери се събират да обсъждат как дасе намали изсичането на горите, а никой не казва как да се намали РАЖДАЕМОСТТА на ннеггрите не само в Африка, индийците, жълтите включително и Китай, индианците в Северна и Южна Америка, роми, маори, и всякакли други с над повече от 3 деца!! Ето това е проблема на планетата ни, не изсичането или въгледобива, или нефта - Просто вече сме мнооого народ 8.5 милиарда и стремглаво се увеличаваме!! Това е проблема
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И у нас и у тях варварски капитализъм. Днес говорих с кмета на голямо русенско село. Каза ми,че в селото около 25 човека нямат ток от години, други около 15 нямат дори лични карти, а доста от къщите, някои изградени преди 40-50г. са без нотариални актове.Като се прибави и безработицата ми каза,че положението му не е розово. За сведение- в това село няма роми а само 50- български турци.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясноо...5000 човека живеят,3 !!!? регистрирани абоната на електричество!! И грижата им била,че "децата"няма как да учат?!Има решение на това-*** се нарича,много ефикасно средство е!!
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По бай Тошево време с режим на тока станахме почти 9 милиона население,а сега с ток се стопихме на 6 милиона..
1
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А радевите такива си имат и ток и вода при това безплатно