В Португалия: Забрана за работодателите да безпокоят служителите в извънработно време

Парламентът на страната прие нов закон
9 ное 2021 16:52, Ния Христова
19
В Португалия: Забрана за работодателите да безпокоят служителите в извънработно време
Снимка: Pixabay
Парламентът на Португалия прие закон, който забранява на работодателите да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да безпокоят служителите си след края на работното време, съобщи Евронюз, предаде БГНЕС.
 
Съгласно новите правила, работодателя може да бъде глобен за нарушаване на закона. Освен това шефовете вече няма да могат да контролират служители, които работят от разстояние. Португалските депутати обаче отхвърлиха предложение за узаконяване на т.нар. "право на изключване" - законното право да се изключват служебните чатове и устройства след работно време.
 
Също така от бизнесите вече ще се изисква да покриват разходите, направени от работниците при дистанционна работа. Това важи за сметките за ток или интернет.
 
Приетите изменения на трудовото законодателство на републиката няма да се прилагат за компании с по-малко от 10 служители.
 
Португалия е първата европейска страна, която въвежда промени относно дистанционната работа в резултат на пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се държиш добре със служителите никой няма да ти откаже да работи от време на време извънредно когато е спешно. Но не може да ги товариш постоянно.
12
1
 
3
 
! Отговори
Волф преди 2 години
Ако ще в извънработно време да работя все тая, само да престанат да заплашват и насилват хората да се ваксинират против волята си.
11
0
 
8
 
! Отговори
Профсъюзен деец преди 2 години
А в нашата мила Родина да работиш в извън работно време и да не ти платят отдавна се е превърнало в стандарт.
10
0
 
4
 
! Отговори
Продавач преди 2 години
При нас има списък на служители, които са дали съгласие да ги търсят извън работно време. Ставката обаче е 600 евро на час. Ако се наложи нещо спешно. Направо се бият да влязат в този списък. Аз съм се записал, но за година и половина се е налагало само два пъти да отговарям на такива обаждания
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам въпрос към Програмиста: Ти да не би да си Сашо от Дружба 1? Сериозно питам.
8
2
 
4
 
! Отговори
видява преди 2 години
Португалия се оказа най-лудата държава в Европа, декриминализираха притежанието и употребата на наркотици, ваксинираха се най-бързо и широкообхватно, а сега и това. Адмирации. Една от малкото държави, в които бих отишъл да поживея няколко месеца. Място където държавата дава свобода на всички и в същото време народ, който знае, че свободата е следствие на личната отговорност.
7
2
 
6
 
! Отговори
А тука преди 2 години
Ако направят такава забрана в БГ икономиката ще се изпари!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
""право на изключване" - законното право да се изключват служебните чатове и устройства след работно време."- Демек, няма да те задължават, а учтиво ще те молят. Това е типичният закон в стил "за пред Брюксел".
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист 8 - Стига си приказвал фантасмагории. На час се плаща само на младшите кадри и старите леймъри.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Приетите изменения на трудовото законодателство на републиката няма да се прилагат за компании с по-малко от 10 служители." - Демек точно на местата, кдъето хората са най-яко експлоатирани - малки магазинчете, складчета, фирмички за доставки, дето щото си един от двама-трима служители и те тровят всеки ден.
3
3
 
4
 
! Отговори
Хладилен техник преди 2 години
Взимам по 300 лева за 10 минути работа, след работно време. Трябва да ги направя 500 лева, че не спират да ме търсят.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В наща убава родина това си е масово явление,някой твой колега се напил или се насрал и те викат на пожар в почивния ти ден да го заместиш!!
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тряба да се забрани със закон ваксинационната пропаганда, които иска вече знае и може да се ваксинира. Или поне да забранят на съконспираторите да тормозят хората извън болниците.