Германци се оплакват от българите, те отговарят: Ние внасяме живот тук

Жителите на Гелзенкирхен са недоволни, че улиците им са мръсни
Обновена: 11 ное 2021 16:50 | 11 ное 2021 16:30, Нели Христова
196
Германци се оплакват от българите, те отговарят: Ние внасяме живот тук
Снимка: БГНЕС

Преди няколко седмици жители на германския град Гелзенкирхен се обръщат към местното издание от медийната група ВАЦ. Те се оплакват от българите и румънците, които живеят на тяхната улица - "Бисмаркщрасе". Една от тях, жена на име Кирстен Енгман, споделя следното: "Вашите публикации за нетърпимата обстановка, която създават преселниците, идващи по всяка вероятност от Румъния и България, ме окуражиха да ви разкажа в каква атмосфера сме принудени да живеем ние на "Бисмаркщрасе"."

Заради този и много други подобни сигнали от ВАЦ решават да потърсят мнението на представители на двете мигрантски общности в Гелзенкирхен. Репортер на изданието се среща с една групичка от около двайсетина българи пред българския магазин на "Бисмаркщрасе", популярно място сред общността в Гелзенкирхен. Пред магазина имало разхвърляни на тротоара празни пластмасови чашки за кафе и купища обелки от семки. Боклук, който остава винаги, след като мъже прекарват часове наред в приказки на улицата, четем в публикацията.

"Ако чистеха редовно, нямаше да е мръсно"

"Обвинението, че замърсяваме улицата е само израз на техния истински проблем с нас", казва 37-годишен мъж с татуиран автомат на шията си. По думите му, истинският проблем в случая е расизмът. "Германия е расистка страна, а повечето германци не искат чужденци. Затова хвърлят цялата вина върху нас. Това винаги е било така", уверява българинът, а други седем мъже, наобиколили го, поклащат глави в знак на съгласие.

След това думата взима друг мъж, който сочи чашката за кафе в ръката си, а след това и намиращото се на два метра кошче за боклук. "Ако общината се беше погрижила да изхвърля всеки ден боклука, нямаше да се налага да оставяме отпадъците до кошчето", казва той. На въпроса защо тогава не изхвърля чашката си в друго кошче, което не е препълнено, мъжът отговаря с обидно изражение, пишат от ВАЦ. Трети мъж добавя убедено, че в кварталите, където живеят само германци, от общината поддържа чисти улиците и редовно изхвърлят боклука. След което обяснява: "Вършим работа, която никой друг не иска, и получаваме пари, за които германецът няма да си помръдне пръста. А за благодарност ни хулят. Не си дават сметка, че ние сме тези, които внасят мъничко живот на "Бисмаркщрасе". Че кой друг, ако не ние, би харчил парите си тук", пита риторично българинът.

Улицата е на всички

Постепенно към разговора се присъединяват и останалите мъже, според които обвиненията към чужденците, например за шума, който вдигат, са измислено оправдание за това да ги изгонят. "Да, събираме се тук, за да си говорим. Че къде другаде да идем? Ако им е шумно, да си затварят прозорците. Улицата е на всички. Ако вършим нещо нередно, полицията веднага ще ни арестува, можете да бъдете сигурен в това", уверява разпалено друг мъж със същата татуировка върху шията си.

Тези хора се смятат за "модерни роби", отбелязва по-нататък изданието като се позовава и на други българи и румънци, които работят на надница ден за ден. "Всички знаят, че това е така, но тъй като засегнатите сме ние, а не те, никой не предприема нищо", казват потърпевшите. И въпреки това тук те се чувстват по-добре, отколкото в родината им. А виновни обикновено са "другите", става ясно от разговорите. "Не искат да сме тук, но имаме това право като граждани на ЕС", подчертават те.

Накрая един от мъжете хвърля празната си чашка от кафе до препълненото кошче за боклук. "Ако днес го бяха изпразнили, чашката ми сега щеше да е вътре в кошчето. Толкова е просто."

Броят на българите и румънците в Германия продължава да расте

Не много по-различна е картината в други германски градове с големи чужди общности. Неотдавна градските власти в Дортмунд публикуваха доклад за имиграцията от Югоизточна Европа. В него се казва, че броят на преселниците от България и Румъния продължава да нараства, макар и с по-бавни темпове. Затова пък тези хора остават в Германия вече по-дълго време, пише вестник "Рур Нахрихтен". Междувременно всеки шейсети жител на Дортмунд е българин или румънец. В групата на българските преселници най-много са хората от квартал Столипиново в Пловдив, научаваме още от изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
32
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Да си ги интегрират ромите, и дано не се върнат повече никога в Бг
82
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами какво се оплакват да ги "интегрират", нали са много добри в това.
81
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност, голямата част от парите на емигранти, които идват в България са именно от ромските общности. При всичките им кусури, те имат изключително силни семейни връзки.
80
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алооо Швабитеее, нали бяхте големите интегратори и ни размахвахте пръст. Хайде сега покажете как става точно !!!
79
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, да бяхте написла статията правилно Германци се иплакват от ромите, те отговарят: Ние внасяме живот тук
78
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да видим как ще ги интегрират
77
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очевидно е, че иде реч за необразовани българи или роми, които са ненужни навсякъде освен като роби ... ако бяха заети с нещо градивно нямаше да имат време да чоплят семки на улицата. Германците са расисти и с право!
76
23
 
6
 
! Отговори
Чалхан Селимов преди 2 години
Никой не ще да сажителства с балканския плешив тарикат Гане
75
2
 
26
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Бюългарите замърсяват, българите вдигат шум, българите .... Накрая си дойдохте на думата, че са ***.
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Римляни :)
73
4
 
33
 
! Отговори
Mdaa.. преди 2 години
Това са баш българЕ !Заради точно такива, ние българите имаме проблеми..и то не само в Германия но и в собствената ни страна..
72
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи и румънци друг път. Фейк.
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
капитализмът се основава на пазара , а пазара е населението , колкото повече население имаш толкова повече печелиш , националността и цвета на кожата нямат никакво значение , единственото важно са цвета на парите , колкото повече толкова повече .
70
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По времето на соца ако кажехте на някой да ходи в чужбина да слугува на чужденците щяха да ви се изсмеят. Хората си мислеха, че там ги чакат с отворени обятия, а лошите комунисти са затворили границата и не ги пускат да се развиват на запад. Е, сега се развиват на запад - чистачи, миячи, слуги." ---------------------- Моите приятели пък масово завършиха магистърски курсове в добри университети, повечето в Европа,, имат добра работа и пращат доста на близките си! Не съдете само по вашите близки!
69
2
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Описана е една представителна извадка на лОмпен-*** от всякакъв етнос.Тук специално срамежливо и в тон с евроТейските изисквания не се споменава,че става въпрос за ГиЦани.Същата дейност,която вършат в Германия щяха да я вършат в България,но там са по-добре платени.Нали никой не си въобразява,че те са специалисти по микровълнова техника,астрофизика,ектроника и роботика.При командировките си на запад от Загреб често съм срещал такива.Щом разберат,че си българин стават сервилни и алчни
68
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В НАЧАЛОТО НА 90-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК,ОКОЛО 1 МЛН. НЕМЦИ ОТ БИВШИЯ СЪВЕТСКИ СЪЮЗ СЕ ВЛЯХА В НАСЕЛЕНИЕТО НА ГЕРМАНИЯ...НИКОЙ НЕ УСЕТИ,ЧЕ ИМА ТАКОВА ОГРОМНО ПРЕСЕЛЕНИЕ.И В МОМЕНТА ПОВЕЧЕТО НЕ ЗНАЯТ НЕМСКИ А САМО РУСКИ,НО ВЪПРЕКИ ТОВА ТЕ СА ПЕРФЕКТНО ИНТЕГРИРАНИ...А ТУК НЯКАКВИ 10-НА ХИЛЯДИ ОТ СТОЛИПИНОВО СЕ ЗАСЕЛИХА В ЦЕНТЪРА НА ДОРТМУНД И ВЕЧЕ ОБЪРНАХА ДЪРЖАВАТА НАОПАКИ...
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе на цвят са като брадатите лекари и инженери, но па са си европейци що сакат дойчовците от тЕх.
66
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕДИ МЕСЕЦ СЕ ВЪРНАХ ОТ ГЕРМАНИЯ...РАБОТЕХ В ЕДНА ФАБРИКА В БАВАРИЯ,В КОЯТО РАБОТЕХА И МНОГО ГЕРМАНЦИ НАРАВНО С РАЗНИ КОСОВАРИ,НИГЕРИЙЦИ,ПАКИСТАНЦИ И Т.Н. А ШЕФОВЕ БЯХА ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ ТУРЦИ...РЕДОВИЯТ ГЕРМАНЕЦ Е БУКВАЛНО ДО СТЕНАТА,МАСОВО СЕ ДРОГИРАТ И ПИЯНСТВАТ...
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
waz bismarkstrasse gelsenkirchen bulgarien - напишете в гоогле и ще видите, че поне два пъти във всеки месец през 2021 излиза едно и също заглавие. Последното е от 2.11.2021. Ами облагородете ги и ни ги върнете в знак как да го правим и ние! Ако не го направите сте фашисти - става въпрос за германците де! А от друга гледна точка трябва да сме благодарни на нрв че ги прибира и разтоварва малко България!
64
1
 
38
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Интегрирайте ги тези "българи" бе. Ние не можахме, дано вие да успеете