Лукашенко за мигрантите: Ако трябва, ще ги изпратим до Мюнхен със собствени самолети

Беларус се опитвал да ги накара да се върнат у дома, но те не искали
15 ное 2021 20:08, Нели Христова
60
Лукашенко за мигрантите: Ако трябва, ще ги изпратим до Мюнхен със собствени самолети
Снимка: БГНЕС

Беларус работи по репатрирането на няколко хиляди мигранти, предимно от Близкия изток, които са се събрали на границата на страната с Полша, членка на ЕС, заяви президентът Александър Лукашенко.

"В момента се работи активно, за да убедим хората - моля, върнете се у дома. Но никой не иска да се върне", каза Лукашенко, цитиран от държавната информационна агенция Белта.

Той също така заяви, че Беларус може да превози мигрантите чрез държавната си авиокомпания "Белавиа" до Германия, ако Полша не осигури "хуманитарен коридор". "Ако е необходимо, ще ги изпратим до Мюнхен със собствени самолети", каза Лукашенко.

Силният лидер на Беларус добави, че бившата съветска държава не иска мигрантската криза да прерасне в "конфликт", като го нарече "напълно вреден за нас".

Стотици мигранти се опитват да преминат от Беларус в Полша, членка на ЕС, от месеци, но миналата седмица напрежението се покачи, тъй като координираните усилия за преминаване бяха отхвърлени от полските граничари. Западните правителства обвиняват режима на Лукашенко, че примамва мигрантите в страната си и ги изпраща да преминат в ЕС в отмъщение за санкциите. Тези санкции бяха наложени в отговор на репресиите срещу опозицията след президентските избори миналата година и на решението на Лукашенко да приземи полет на Ryanair по-рано тази година над Беларус, за да задържи активист.

В неделя Белавиа обяви, че сирийци, иракчани, йеменци и афганистанци са забранени за входящи полети от Обединените арабски емирства по искане на Дубай, след като Минск беше обвинен, че вкарва мигранти, които да изпрати в Европа. В изявление до гражданите на четирите държави, публикувано на уебсайта на Белавиа, се казва, че те няма да бъдат допускани до полети от Дубай до Беларус "в съответствие с решението на компетентните органи в ОАЕ".

Този ход бе предприет, след като в петък Белавиа забрани на сирийци, иракчани и йеменци да се качват на входящи полети от Турция по искане на Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Стюардесата преди 2 години
Като в колесниците ще има осигурени места за вип персони.
51
0
 
2
 
! Отговори
димукрадчета преди 2 години
като строите стени,що бутнахте Берлинската стена,и тя спираше мигрантите?????
50
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
До ГДР ги пращай при яловата баба Шмеркелица да ги накърми :)))
49
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин и Лукашенко попадат в графата трафиканти на бежанци, дейност забранена от ООН и криминализирана в цял свят.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така наречените мигранти плащат виза от 2600 долара на Беларус плюс самолетни билети плюс пари за престой в обетованата земя на Лукашенко. Компаниите превозвачи на "мигрантите" са Белавия, Аерофлот и Тюркиш ейрлайнс. ЕС заплаши че тези авиокомпании ще им бъде забранено да оперират в ЕС (на Белавия е забранено от миналата година). Ердоган забрани на Тюркиш еърлайнс от миналия петък да вози "мигранти" към ЕС. Руснаците се издръвчиха че ако им забранят те ще забранят на ЕС да преминава над Русия.
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Европейският съюз и Германия искат диктаторът Лукашенко насила да върне бежанците в Близкия Изток. Да репресира свободните хора, избягали от войната. Избягали от диктаторите талибани, Асад, Ердоган" ...................................... Източното православие (и на Лукашенко) има ценности. Помагай, бъди милостив и т.н.Е, той да помага тогава, като ги е пуснал в Беларус! Не са пристигнали без виза от властите на Беларус!
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От де накъде Беларус де приема чужди гости ?! ______________ Не са им чужди, дали са им виза. Значи са разрешили да влязат в Беларус. Паспортен контрол, граница, диктаторски режим... Сещате се как ще влязат там без разрешение.
45
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потъне ли Германия потъва европейският съюз потъне ли европейският съюз ние първи ще бъдем одавени, нека това да, е ясно на всеки европеец от България.Точно, кратко и ясно.
44
8
 
11
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Всички хулят - лукашенко но виште колко хуманно отношение има кьм мигрантите дори ще им направи жест за транспорта до германия
43
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мигранти идват в Европа отвсякъде, но само идващите през Белорусия са заплаха.
42
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаме да падне Полската стена. Хората свободно да се движат, поляци и афганистанци да са братя.
41
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съюз и Германия искат диктаторът Лукашенко насила да върне бежанците в Близкия Изток. Да репресира свободните хора, избягали от войната. Избягали от диктаторите талибани, Асад, Ердоган....................................... Мистър Меркел, мистър Лайън, съборете тази стена!
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43 ?Ти изобщо май не си летял на самолет и нямаш и представа от авиолиниите ! Всяка държава си има полети до всички страни почти според възможностите и. така , че беларус както и всички държави си имат авиолинии до държавите в света
39
1
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
ако верно почне да ги транспортира със самолети ще стане весело .. ехехехе
38
6
 
5
 
! Отговори
? преди 2 години
И как ще ги изпрати? Нали трябва да му осигурят въздушно пространство? То да не мислиш, че се качваш на самолет и летиш? Ами не става така.
37
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат си ги немците ама им е неудобно да си кажат! Всеки мигрант има основно човешко право да иде в Германия и да се закачи на социалната система! В Хартата на ООН да го запишат! Основно човешко право!
36
8
 
12
 
! Отговори
Americanetz преди 2 години
Лукашенко нищо не решава сам. Всичко се диктува от Москва
35
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха няма да има нужда, според последните новини вече са почнали да пробиват полската граница! Батя пак сипа на евроджендърите с големяи черпак! Муахахах
34
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде бе, влизали..то така се минава през иран, турция, казахстан, и накрая украйна и русия..не ви ли е ясно каква организация за изнудване на ЕС е направил този лукавенко?
33
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
a беларуските хубави, хубави..ще се забавляват ония диваци, със сигурност