Доц. Ташев: Скопие отдели 30 млн. евро за лобистка дейност в ЕС и САЩ

Очаквам Албания и РСМ да бъдат разделени по преговорния пакет, каза експертът
5 дек 2021 20:55, Ния Христова
62
"Очаквам, със съжаление го казвам, Албания и Северна Македония да бъдат разделени по този общ преговорен пакет". Това каза за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Спас Ташев от БАН в отговор на въпрос реалистично ли е очакването на Скопие на 14 декември да има напредък по даване старт за европреговори. На тази дата е последната среща на върха на ЕС за годината.
 
"Това ще бъде последната среща през декември, когато двете държави ще бъдат разглеждани в този формат. Много е вероятно след това те да бъдат разделени, ако, разбира се, има воля в някои страни от Западна Европа, тъй като има разминаване понякога между думи и дела и в някои от нашите европейски партньори. Те в момента не възразяват срещу тази евроинтеграция на Скопие и Тирана, но само преди няколко години имаха съвсем противоположни мнения", допълни доц. Ташев.
 
Той уточни, че когато пътят пред Тирана е отворен с подобен подход, тогава ще видим дали наистина държави като Франция, Холандия, Дания, ще препотвърдят своята позиция, че Тирана може да започне преговорите за евроинтеграция.
 
"Надявам се, че при толкова натрупани факти в тази посока този процес ще продължи. Но за да бъде извадено Скопие от този пакет, основната вина е на самите управници в Скопие. Те заложиха не само на езика на омразата и лъжата, те заложиха дори на купуването на чужди съвести", добави експертът от БАН.
 
Той припомни, че един от германските депутати, който беше от управляващото мнозинство, си подаде оставката, тъй като беше уличен, че е получавал финансови средства от Р Северна Македония, за да обслужва техните интереси.
 
"През последните 2 месеца правителството в Скопие отдели 30 милиона евро само за лобистка дейност в Европейския съюз и Съединените американски щати", допълни доц. Спас Ташев в разговор с Милена Милотинова. 
 
Във вторник доц. Ташев смята да изпрати подготвеното писмо до френския президент, в което го уведомява как определени среди в РСМ използват името му за фалшиви новини. Когато прочел "новината" в македонската преса, ученият решил да провери дали наистина Емануел Макрон е изпратил грама до френските посланици в Европа, в която е обявил намерение за започване на европреговори със Скопие и Тирана до края на годината, като до тогава трябвало да се постигне и споразумение с България. Ученият не намерил потвърждение нито в цитираната от Скопие френска медия, нито от друг официален източник.
 
"Тъй като проектът на писмото вече беше подготвен, ние решихме да го преработим коренно и да посочим на френския президент как с неговото име е злоупотребено от режима, който днес управлява Р Северна Македония; как една страна, която не е член на Европейския съюз се опита да създаде конфликт между две държави, които са членки на Европейския съюз. Използвайки не само езика на омразата, но и езика на лъжата. Аз се надявам, че именно с тези аргументи, Франция по-скоро ще започне да защитава още по-активно българската позиция. Между другото, президентът Радев (през седмицата в Страсбург) много добре представи нашата позиция пред Макрон. Но в това наше изложение, ние разкриваме и някои факти, които ще бъдат интересни за широката българска публика. Например. През 1918 г. Франция провежда едно преброяване на населението, тъй като през този период тя владее една част от географската област Македония, и констатира, че това население е българско. През 1922г. Франция официално публикува данните от това преброяване, с наличието на македноски българи и всъщност ние в момента с този документ благодарим на Франция, че макар и да сме били държави-противници в Първата световна война, Франция обективно е отразила фактите, а именно - наличието на македонски българи. Нещо, което Скопие в наши дни отрича," заявява доц. Ташев.
 
"Между другото попаднахме на едни много интересни френски документи от 1988 г., когато вече е започнал процесът за поставяне на акцент върху правата на човека в Европа, именно през този период Македонските патриотични организации провеждат своя конгрес и правят едно изложение за потъпканите права на българите в днешната Р Северна Македония. Френското посолство благодари за информацията за нарушени права на българите в днешна Р Северна Македония и ние просто припомняме на Франция, че е поела ангажимент, макар и преди 30-тина години, да защитава правата на тези българи. Така че мисля, че с Франция можем да намерим една дългосрочна основа да си партнираме, за да постигнем целта, която преследваме, а това е равенство на всички граждани на Р Северна Македония, без значение към кой етнос принадлежат. Тъй като Франция, все пак е една държава, която има традиция в своята външна политика, мисля, че Франция няма как да загърби данни, които тя самата е изнесла и чиято заслуга за появата на тези данни е на Франция," заключава ученият.
 

62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако новите ПП не предадат България, не виждам скоро решение. За бг е най-добре ако се признае езика за бг и че повечето македонци са с бг произход. Те ще се дърпат но си е за тяхна сметка. За България е все едно дали са македонц, помаци, сърби щом не са бг. Ще си живеят извън Ес както е Швейцария напр. и няма лошо докато не лъжат и плюят по бг.
47
3
 
7
 
! Отговори
Бунгур преди 1 месец
От всички коментари става ясно ,че в главите на българите е пълна историческа боза.Не спряхме да си измисляме история и да лъжем сами сбе си. Всички исторически факти доказват само колко сме жалки в заблудите и лъжите си.Толкова ли сме наивни да си мислим,че може да излъжем и цяла Европа. Ганйо...ганйо...
46
2
 
3
 
! Отговори
Щ. Младши преди 1 месец
От разбора на коментарите виждам,че с тия пари вече са подкупени трима неописуемо глупави Българи (вече бивши),които да пишат глупости срещу своите корени и да заплюват братята си в лицата за кефа на сърбите, турците, гърците, албанците и руснаците! Жалко, че ги няма Крум и Телериг!
45
1
 
3
 
! Отговори
Щапаров Младши преди 1 месец
30 млн.евро е огромна сума за тази бедна държавка и от тях може да бъдат направени следните изводи: 1. Те са откраднали по 15 евро от всеки свой гражданин вкл."македонските" Българи,за да подкупват с тях чужденци за натиск срещу България. 2. 30 млн.евро за двумилионна държава са еквивалентни на 100 млн.евро за 7-милионна България и над 2,2 млрд.евро за страна като Русия! Нормално е крадецът да дава мило и драго,за да запази всичко което е откраднал и да получи право за още- обяснимо е.
44
0
 
8
 
! Отговори
Значи преди 1 месец
След като купуват немски депутати, вероятно са пробвали да купуват и български депутати.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЯнеИ никой не бяга от нищо просто лъжата се налага като истина хайде да не лъжем и да не разпространяваме лъжи ако може е ти да четеш и да се коригираш https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_North_Macedonia
42
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 1 месец
До Яне Ами не сте разбрали защото сте необразовани, Царство България не окупира Вардарска Македония и Беломорието/Егейска Македония ам Вардарска бановина част от Югославия и освобпждава тамошните българи от гоненията на сръбския шовинизъм, сегашните македонсци няма как да ги окупира защото те не съществуват измислят ги чак 1945г. Те няма как да имат претенции за каквото и да е. И не българите изпращат евреите в концлагери ами германците които реално администрират дадената територия.
41
15
 
7
 
! Отговори
Яне преди 1 месец
Само не разбрахме каква е лъжата в техните учебници:Царство България окупира Вардарска Македония и Беломорието/Егейска Македония/. Изпраща над 7500 евреи в лагера на смъртта Треблинка.....базата за събирането на евреите е Горна Джумая и Дупница....Извозват се с влакове на БДЖ Имотите, ценности, пари, бижута ,акции им се конфискуват и се депозират в специална сметка .......от това България никога не може да избяга.......
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преяжда.
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да повярвам на човек ,който изглежда по този начин.Ако беше образован нямаше да пряжда.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А този доцент ,доцент по шпионаж ли е? Или е нает от ГРБ,ДПС и патриотите да лъже по медиите?
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей,та в Македония са много богати брей.Подкупили Байдън и шефа на ЕС .Вие нормални ли сте какво пишете и този ако е доцент,аз съм трамвай
36
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Скопие отдели 30 млн. евро за лобистка дейност в ЕС и САЩ Иначе казано отделили 30 милионна за подкупи Ами ако не стане с 30 ,кво прайте
35
4
 
17
 
! Отговори
Сърбите преди 1 месец
От два века сърбизират българи и отнемат български етнически територии - 25000 кв.км в Поморавието и още толкова в т.н. Северна Македония. Тези в Поморавието са окончателно посръбчени, но остават тези в СМ. Жалкото е, че исторически погледнато сме загубили най-патриотично настроените българи. Малко хора знаят, че от Белград почва и свършва въстанието на Петър Делян, там посрещане учениците на Кирил и Методий. Македония е сърцевината на България от 680г. Не случайно Княз Борис там изпраща Климент
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На масата в момента има два варианта. Пускане на Албания за преговори отделно и Мал Шенген, или Отворен Балкан с Албания, Сърбия и Македония. Ако устискаме на американски натиск, и двата варианта ще ни осигурят спокойствие. Ако пуснем Македония и тя някога стане пълноправен член, ще произлезнат гигантки проблеми, защото Мк. ще ни блокира във всяко начинание от чист опортюнизъм. Да не забравяме, че там има около 18% приклити сърби. Убеден съм, че бъдещето ни е в посока Румъния.
33
6
 
21
 
! Отговори
Геноцида преди 1 месец
Върху българите в Македония особено след 1944 г. няма място в Европа. Още тогава е бил избит духовния ни и културен елит в Македония - над 30000 човека и още над 300000 са били изтезавани! В момента тази политика продължава - чества се Титовден, пишат се най-гнусни неща за българите в учебници и медии, унищожават или фалшифицират се паметници, книги, църкви заради българска принадлежност, все още е опасно за живота да покажеш, че си Българин в Македония... Човекът просто казва факти...
32
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пак очаквам БАН да бъде преструктуриран и да бъдат премахнати подобни псевдо доценти ,които са били важни за ДС през репресивния комунистически режим.И да се скъса пъпната връв и наследственото назначаване на хора в БАН.За да може да се даде шанс в България на хора,които се интересуват от истинска наука,а не от политика.
31
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доцент Тошев е време да обърне внимание на наднорменото си тегло,защото това е много рисково за неговото здраве.Наднорменто тегло предразполага за развитие на диабет,високо кръвно,проблеми със ставите,черния дроб,черва,панкреас,бъбреци,съдове(вени и артерии),както и най-често умират хора като се разболеят от ковид Това е много по-важно за него и неговото семейство.А дали е имало репресия през 1988 година,не е много важно.Важно е сега да няма.
30
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излиза някакъв човек с наднормено тегло два пъти по-високо от нормалното.За първи път го чувате и виждате,казва някакви абсурдни неща и Вие веднага сте готови да му повярвате,защото с медийната кампания и манипулация Ви убедиха ,че ние трябва да мразим Македонци.За съжаление ние никой от съседите не харесваме и получаване същото.Няма как някой да мразиш и той да те обича.Има изключения,но това е при хора с отклонения.
29
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мицкоски няма как да отмени договорите,защото ще бъде преследван от закона Магнитски.Байдъ До го каза.Ние между другото нарушаваме договора с Македония с приетата декларация в парламента,която създаде ВМРО.Договора няма как да бъде изпълнен с приетата декларация в парламента.