Заради глупаво правило авиокомпании летят напразно

Lufthansa ще изпълни 18 хил. ненужни курса
7 яну 2022 14:53, Нели Христова
33
Заради глупаво правило авиокомпании летят напразно
Снимка: БГНЕС

Авиокомпанията Lufthansa ще изпълнява 18 000 "празни, ненужни" полета тази зима, които иначе биха били отменени поради липса на пътници.

Празните полети ще се изпълняват заради правилата, наложени от Европейския съюз, което означава, че авиокомпаниите трябва да използват 80 процента от своите летищни слотове. Ако не го направят, те рискуват да загубят правата си за излитане и кацане в полза на конкурентни превозвачи.

Brussels Airlines, едно от дъщерните дружества на Lufthansa, очаква 3000 полета без пътници до края на март.

Това са "празни, ненужни полети, само за да си осигурим правата за кацане и излитане", според Карстен Шпор, главен изпълнителен директор на Lufthansa.

Министърът на мобилността на Белгия Жорж Жилкине написа до Европейската комисия с искане за промяна на закона за спиране на полети, които са "екологични, икономически и социални глупости".

Текущият ангажимент на Европейския съюз за климата е да намали въглеродните емисии с 55 процента до 2030 г. и да достигне климатична неутралност до 2030 г.

Новината идва само два месеца след конференцията на ООН за климата в Глазгоу. Грета Тунберг написа в Twitter: "ЕС определено е в режим на извънредна ситуация с климата…"

През декември The Lufthansa Group обяви, че е отстранила 33 000 полета от зимното разписание поради варианта Omicron - еквивалент на 10 процента от целия мрежов план.

Те също имат своя собствена цел за климата – подобно на ЕС, групата цели да намали наполовина нетните емисии на CO2 до 2030 г. в сравнение с 2019 г. и да постигне неутрален баланс на CO2 до 2050 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Ее,понякога е изгодно да не си в ЕС! Тюркиш еьрлайнс няма такива ангажименти и означава,че ще продьлжава да води ранглистата с най много полети и с най много дестинации в света! Кеф! Да текат милиардите в хазната!
25
0
 
7
 
! Отговори
Логика преди 2 години
Празни полети и горене на хиляди тонове керосин може, но моята 20 годишна кола с АГУ дето я карам веднъж в седмицата много замърсява видиш ли?!
24
0
 
9
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Напразните полети на самолетите замърсяват много, но то не се смятало от евробюрократите. Искам да питам, копането и поддържането на електронни пари не изисква ли МНООГО електроенергия? При сегашните цени на тока как връзват сметките? Тази еленергия само по зелен начин ли е добита? Лицемерие, лицемерие. Всичко е на гърба на обикновените хора.
23
0
 
7
 
! Отговори
drum преди 2 години
е по - горяма простотия от тази регулация не бах чер скоро въпреки многото напоследък!
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дам... а пък ние с найлоновите торбички и пластмасови бъркалки ще спасим света...
21
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ли всъщност си оправдават полетите разпръскващи химикали!?
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като полет София-Париж изхвърля в атмосферата около 250 кг въгл.двуокис и ако приемем, че средния по дължина полет на Луфтханза е колкото от София до Париж, то за 4 полета самолет на ЛУФТХАНЗА изхвърля 1000 кг въгл.двуокис, а за всичките си полети за година всичките им самолети - 75 000 пъти повече или с други думи: 75 хиляди тона въгл.двуокис! За другите авиокомпании в ЕС си сметнете сами.... и ще получите 3.5% от замърсяването от цялото ЕС
19
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да напускаме ЕС, а да се възползваме от предимствата му инче ще сме жалки иРусия ще ни купи за две стотинки.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гретето ще ги рамаже.
17
2
 
28
 
! Отговори
Pepe преди 2 години
Много зелено, много еко, много европейско...
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък вие карайте електромобили, той самолета не замърсява.
15
4
 
4
 
! Отговори
13, преди 2 години
с лека ръка и набързо искаш да омаловажиш терзанията на сума ти привърженици на кемтрейлса. Само изгорели газове им предлагаш. А къде остават тоновете химия, вируси и още каквото се сетиш, с които ни ръсели денонощно отгоре?
14
1
 
23
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Наистина не е много умно като се има предвид че искат да налагат зелена икономика. 18 000 полета са милиони тонове гориво откъдето и да го погледнеш. ЕС е добре да се стегнат и дебюракритизират щото ще замязат на късния *** Союз и оттам натаък знаем кво следва. Не искаме пак да ставаме като Русия.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС създава правила против себе си?????? БаСиМа.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са като змейове горят яко гориво, но пък растенията имат нужда от въглерод за да "дишат".
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли колко изгорели газове изхвърля един самолет за един час летене. Само 10 тона кересин. Къде отиват тези изгорели газове. Директно в атмосферата. Белите следи които виждате зад самолета когато и на 10 км височина са точно от тези изгорели газове. Влезте в Лайф радар 24 и погледнете колко самолета са във въздуха само над европа.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то тия двигаъели трябва да се продухват иначе не става. Туй не е лека кола 6 месеца да седи пред блока и да заредиш акумулатор и да тръгнеш.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все някой трябва да пръска.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това докато лети в сифона на резервоара сава водовъртеж.
7
1
 
19
 
! Отговори
Независим преди 2 години
Ще летят празни защото цените им са все едно си купушваш седмична повичка в пет звезден хотел на Малдивите! За да намалят загубите да пуснат подобаващи цени, уви, не може, правилата на бизнеса не го позволяват!