На 72 г.на работа: Фирмите в Германия целенасочено търсят пенсионери

Възрастните хора искат да останат активни
1 фев 2022 07:10, Петя Славова
106
На 72 г.на работа: Фирмите в Германия целенасочено търсят пенсионери
Снимка: БГНЕС

Все повече пенсионери в Германия продължават да работят. Главно защото искат да останат активни. А фирмите целенасочено ги търсят: "Те не само имат ценен опит, но и от тях младите се учат на приличие и добро поведение", пише Дойче Веле".

Възрастен работник

Над 1,3 милиона жени и мъже в Германия работят по-дълго, отколкото би трябвало. През последните четири години броят на работещите пенсионери значително е нараснал, показва статистиката на Федералната агенция по труда. През 2021 година на трудов договор са работели 30% повече пенсионери, отколкото през 2017. А близо 1 милион пенсионери са изкарвали допълнителни пари с почасова работа, която остава под нивото на задължителното социално осигуряване. Тези стотици хиляди пенсионери продължават да се трудят и в условията на пандемия, макар че принадлежат към една от рисковите групи.

На 72 на работа

Семейната фирма на Арно Бартхелмес вече от 20 години удължава договорите на свои пенсионирани служители. „Те не само притежават дългогодишен опит, но и създават във фирмата атмосфера на спокойствие. От по-възрастните младите се учат на такива важни неща като приличие и добро поведение“, казва Бартхелмес.
Възрастен служител

Пенсионерите - ценни кадри

Но и големи концерни като "Йенатек" целенасочено търсят пенсионери, които желаят да работят. Тази посредническа фирма намира работа на 450 механици, шлосери, електротехници и ръководители на строителни обекти, 15 от които са на пенсионна възраст. Пенсионерите продължават да работят включително и поради това, че предприятията целенасочено ги търсят. „Все повече клиенти осъзнават колко ценни са колегите с опит“, казва шефът на фирмата Петер Шмит. И разказва за 72-годишен мъж, който и на тази възраст продължава да работи на строителния обект.

65-годишният Антон Януш е успял да се справи с тежко раково заболяване. След болестта се пенсионирал, но върти кормилото на таксито за една малка фирма. На месец му се събират по стотина часа работа. А парите му трябват, защото голяма част от пенсията му отива за вноските в частната му здравна осигуровка.

"Качих се на таксито и по друга причина: след болестта си не исках да седя по цял ден вкъщи. Побърквах се от скука“, разказва Януш. Смята да кара такси, докато е здрав. „Шефът се пенсионира след 2-3 години, та поне дотогава ще бъдем заедно", обяснява мъжът.

Особено в медицинската сфера, в социалните грижи и в образованието все още се трудят много жени и мъже, които вече са навършили възраст за пенсия. Актуално проучване на Института на германската икономика показва, че за много от работещите пенсионери допълнителните пари не играят главна роля. „Повечето хора го правят поради вътрешна потребност - защото им харесва конкретната дейност и защото искат да останат активни“, обяснява Оливер Щетес от цитирания институт. „А онези, които все пак споменават парите като мотив, не са непременно жертви на пенсионерска бедност“, допълва той.

В 40% от фирмите работят и пенсионери

По данни на института в четири от всеки десет фирми в Германия работят и пенсионери. Предприемачите все по-често оценяват голямото значение на по-възрастните хора. „През 2015 година фирмите искаха да задържат една четвърт от хората. Три години по-късно този дял достигна 58%. А това означава, че фирмите биха искали да задържат шест от всеки десет души, които излизат в пенсия“, констатира Щетес. Според него това е единственият начин да се подсигури трансферът на опит от по-възрастните към по-младите колеги, пък и поне малко да се компенсира острият недостиг на квалифицирани кадри в Германия.

Мартин Вичас от Промишлено-търговската камара в Кемниц също констатира, че интересът на фирмите към наемане на пенсионери сериозно е нараснал. „В последно време числата се удвоиха, дори утроиха“, твърди Вичас, който помага на фирми да сключват договори с пенсионери. Тази тенденция се забелязва в цяла Германия, установяват както експертите, така и предприемачите.

Според едно ново проучване на Института на германската икономика в момента недостигът на добре подготвени кадри в Германия е дори по-голям, отколкото преди началото на пандемията. Днес Германия има нужда от близо 400 000 квалифицирани кадри, като положението е особено трудно в източните провинции. В тази част от страната делът на пенсиониращите се в момента е по-висок от средното, като в същото време дефицитът на млади попълнения е по-остър.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 10 години преди 2 години
проблеми с визите и въздрастта на пенсионерите а сега на старини пълна свобода
87
12
 
0
 
! Отговори
До китайски социалис преди 2 години
И без това са преносители на ковид , а и мрът много лесно от него и така парализират икономиката. Там , да чукат червените камъчета за желязо.
86
25
 
1
 
! Отговори
До китайски социалис преди 2 години
Абсолютно си прав и вече си получил "+" от мен. Всички ковидари и старчоци трябва да бъдат изчегъртани от лицето на земята. И най - вече в Европа. Като за начало нека да ги пратим на африканците за да ги учат и да им "предават опита и добрите си обноски" та да не идват тук да взимат работата ни и да ни лишават от бъдеще. А също и да им сменят памперсите , а те да ги кълнат и да им казват , че са лентяи и мързеливци. После , когато Илончо е готов - с еднопосочен и към Марс.
85
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, кадри. Противно на чужденстранните представи, немските пенсии са от най-ниските на Запад и минималната често не покрива дори наема.
84
0
 
3
 
! Отговори
Dnеs.bg преди 2 години
Ние сме едни прости преписвачи, статията е на Дойче Веле. Те и читателите ни са още по-
83
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
До Селчо Костов, номер 84. Италианските пенсии са по-високи от немските. Германия е с една от най-ниските пенсии от Европа. Живея тук от 35 години и имам реална представа от живота в Бавария - в Мюнхен. Не заблуждавам никого и не съм *** да изпълнявам нечие нареждане. Вие, господине, сте минавали от тук и разказвате, какво сте видяли. Аз живея тук, владея езика, преглеждам медиите, радвам се на оптлично здраве. Въпреки моите 7 десетилетия мога да кача 1500 м. нагоре надолу из Алпите за 8 часа
82
4
 
2
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Да прав си , обаче тогава не виждам как въобще бих могъл да разбера нещо , дори и да го прочета двадесет пъти и да разделям всяка дума на срички , като първолаче, защото липсва каквато и са била нормална логика и за това не е виновна статията. Човек на възраст за пенсиониране работи или защото не му стигат парите или защото му липсват години за пенсиониране. Всичко останало са лиготии на изкуфели , полумумифицирани и изфирясали мозъци , които само доказват , че трябва да бъдат изпратени на Марс
81
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
''но и от тях младите се учат на приличие и добро поведение".... да се разбира роболепие, тотално чиноподчинение,послушност,докладване на всичко-кой,какво ,кога на кого е казал и/или направил погледнал.....Теа са си родени шпиони-па ра но ици
80
0
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
В Германия идват да работят много чужденци и би трябвало да нямат недостиг на работна ръка, но явно нивото на младите е ниско. В България има изтичане на работна ръка, недостиг на кадри, особено квалифицирани, нивото на младите също е ниско като в Германия. Какво прави новото правителство? Ами маха работещите пенсионери, т.е. маха знаещите и можещите и създава още по-голям недостиг на квалифицирани кадри.
79
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
В България е подобна ситуацията. Познавам пенсионери, които работят и след 70 годишна възраст, заради минималната пенсия, която получават. Познавам други пенсионери, които работят и след 70 и 80 годишна възраст, които са с от най-високите пенсии, но си работят, като повечето са лекари или медицински сестри и лаборантки.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цитат: Актуално проучване на Института на германската икономика показва, че за много от работещите пенсионери допълнителните пари не играят главна роля. --- Хайде пак го прочетете, но този път с разбиране!
77
4
 
3
 
! Отговори
До доктора преди 2 години
Докторе , гледай си ковидарството и ваксините - ментаци дето не вършат никаква работа , продължавай и ти като всички останали доктори да позорите медицинската наука и да я превръщате в циркаджийство, както го правите доста успешно в продължение на две години и нещо и не се занимавай с мен. Ако въобще си доктор , де. Ако не си , тогава се ориентирай към медицината , че там сега има много и сигурна работа. Ще ви държат докато продължава ковидарщината, а това ще рече, докато не се мумифицираш.
76
15
 
3
 
! Отговори
Китайски социалист преди 2 години
решението на старческият проблем вече е в ход .Скоро от проходилките няма да е останал и помен. Те затлачиха съсипаха и унищожиха Планетата .С канибализъм съсипаха и унищожиха бъдещето на младите поколения. Решението за тези торби гнило месо е в ход.
75
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще прокопсат с тия пенсионери... ще има да дишат след години прахта на млад Китай...
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГА СИ... И В ГЕРМАНИЯ Е МИЗЗЕРИЯ ЗНАЧИ, НЕ ИМ СТИГАТ ПЕНСИИТЕ НА ГОРКИТЕ!
73
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
истината е че пинсията нестига за нормален живот,затова много пенсионери отиват в източните страни където с 800 евра си живеят като царе
72
2
 
3
 
! Отговори
Доктор преди 2 години
До предните няколко коментара - време е за хапчетата!
71
8
 
1
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Оправия тук с вас няма. Трябва да се избиеме, щото няма как да ви накараме да спрете да смучете, дърти пиявици!!!
70
13
 
1
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Работа има колкото искаш , да вярно е мисирко, но тя е временна, не е постоянна. За за 3 месеца , за половин година, за една година и до тук. После трябва да си търсиш пак , налага ти , в повечето случаи да сменяш квартири , да пътуваш. Вас ви държат вечно , за постоянно. Вие такива проблеми нямате. Я ми кажи , как ще одгледам деца и семейство ако ми се налага да живея по този начин. Илон Мъск трябва да прати старците и ковидарите на Марс колкото се може по -бързо. Иначе тук с вас оправия
69
11
 
2
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
В съвременния ковидарски свят , където не се знае кое предприятие и кога ще му бъдат спрени доставките на матеряли и производствени ресурси и ще да прекрати дейността си в резултат на което да бъде принудено да съкрати персонал или да пусне част от него на социални помощи, като утрепките и пияница кошари по улиците.... Когато това стане гонят и махат младите , защото вие старците трябва да смучете, понеже не сте се насмукали за цял един живот и тия пари ще си ги носите в гробищата.