Демонтират исторически мост в Ротердам заради яхтата на Безос

Милиардерът си поръчал тримачтов плавателен съд за 485 млн. долара
3 фев 2022 19:25, Петя Славова
61
Демонтират исторически мост в Ротердам заради яхтата на Безос
Снимка: БГНЕС

Докато световни лидери алармират за проблеми с екосистемата, исторически стоманен мост в големия холандски пристанищен град Ротердам ще бъде частично демонтиран, за да може новата 127-метрова мегаяхта на Джеф Безос да плава под него.

Милиардерът е поръчал построяването на тримачтов плавателен съд на стойност 485 млн. долара в корабостроителницата "Oceanco" в Албласердам, предава БГНЕС.

В процеса на строителството обаче се оказало, че готовият плавателен съд няма да може да премине под моста Конингсхафен, тъй като е твърде висок, въпреки че максималното място за минаване под моста е 40 метра.

Корабостроителят се е обърнал към властите на Ротердам с молба да демонтират моста и те са се съгласили. Властите твърдят, че това е най-прагматичният вариант - много по-добър от това, например, корабът да бъде построен частично в корабостроителницата, да мине под моста и след това да бъде завършен на друго място. Все пак Безос и "Oceanco" ще възстановят на града разходите за разглобяване и сглобяване на моста.

Според изчисленията, след като бъде завършена, суперяхтата на Безос ще бъде втората по големина ветроходна яхта в света, отстъпвайки само на 143-метровата ветроходна яхта А, собственост на руския милиардер Андрей Мелниченко.

Мостът Конингсхафен е въведен в експлоатация през 1878 г. и е силно повреден по време на бомбардировките на Ротердам през 1940 г. През 1993 г. мостът губи функцията си на железопътна връзка между Ротердам и Бреда след пускането в експлоатация на тунела Вилемспоорт. Скоро след това властите решават да го демонтират, но се отказват от тези планове, след като срещат остра критика от страна на местните жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До40.От съществуването на цивилизацията Ниендерталците и хомосапиенса са се били за материални неща,за храна,за грънци,за златни накити и за жени ве.(Троянската война)И все пак разума е победил,защото от вечната война между дивака и хомосапиенс,последния е оцелял за разлика от дивака.Този на снимката един ден ще бъде забравен за разлика от тези които са дали много повече на човека и са съхранили паметта на човечеството през вековете.Всички сме смъртни,но някой са родени за безсмъртие.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре като почнат да му пречат и хората по улицата да мине..
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31По принцип си прав, но ако мостът не е собственост на корабостроителницата, не би следвало тя да има право да го демонтира. Ако аз имам мост, няма да го махна, за да може някой друг да печели пари. Както хлебарят не ми дава хляб от любов към мен, а го прави за лична печалба, така и аз няма да си махна моста от любов към яхтите. А предполагам, че този мост е общински или държавен. Така че не знам защо са го махнали.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е кое не е еко на ветроходна яхта? Какво ми алармират световните лидери.
31
4
 
7
 
! Отговори
бедняшка работа преди 2 години
"отстъпвайки само на 143-метровата ветроходна яхта , собственост на руския милиардер" - тука много американофили са счупили по някой зъб от стискане.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са хора на място и не са ботове, ще отидат на моста и няма да позволят да го пипат. Плешото да е мислил, преди да си го мери.
29
2
 
18
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Световните крадци най демонстративно мачкат раята че да и кажат "Вижте ме кой съм хлeбapkи незначителни"!
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПроСоТо Странно. До 1989та вие комунистите-русофили взривявахте църкви и бяхте атеисти. А сега ми говорите за задгробен живот. То бива измамници, ама прекалявате.
27
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен /36/...А ти без пари немаше да видиш нито танковете,нито това,което стана в небето на Хирошима и Нагасаки,нито "С-400",нито "Ф-16",нито газовите камери,нито ОТРОВИТЕ НА МОНСАНТО,нито войните,нито кръвопролитията,нито "коковидната ПЛАНДЕМИЯ",нито ПОГУБВАЩАТА ИНФЛАЦИЯ,.....нито останалите СДЪПЪТСТВАЩИ пътя на парите ИЗВРАЩЕНИЯ..
26
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Ман..не видях за какво сте спорили,но твърдението ти че било "по-добре да пукясаш на прескъпа яхта,вместо "на струга" говори,че си немаш и понятие за какво говориш...Пукясването е ЕДНО!..И за просяка,и за "нейно величество"!...Въпроса е къде ще отлети Душата ти ..Това е въпроса...Аз лично нямам представа за "алгоритъма",по който става това,но знам,че ей такива като ШЕБЕКАБЕСОС може /и най-вероятно/ да се озоват на изключително неприятно място,когато..."свърши лентата" на животеца им..
25
4
 
16
 
! Отговори
Ман преди 2 години
До Стенли По-добре да умреш на яхта за 480 милиона пиейки коктейли, отколкото да умреш пред струга преизпълнявайки петилетния план.
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНищо не е гепил бе лъжлив хомосексуалистт.
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно повечето коментират без да четат нещо повече от заглавието. Ще махнат моста за да може корабостроителницата да си я предаде на собственика, а не че е решил да се разхожда в Ротердам. Няма компания, която да може да пренебрегне договор за 485 млн долара, ако холандците не искаха щеше да си даде парите на друго място
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи ми, беше ли морално Копейкин да гепи кинтите от субсидията?
21
9
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
Ние АТАКИСТИТЕ сме против американецът Безос да демонтира мостове за яхтата си. Но ако дойде другарят Андрей Мелниченко с неговата яхта във Варна, ще демонтираме аспаруховия мост, ще викаме УРА и ще хвърляме шапки на брега. Да живее Россия. Долу Америка.
20
2
 
8
 
! Отговори
Стенли преди 2 години
И той ще умре
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бозос с колко дози препарат е?
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АТАКИСТ Въпросът е принципен. Проблемите трябва да се решават, а не да се оправдаваш с морала. Морално ли беше Копейкин да гепи субсидията?
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15 Няма 200 милиарда долара, а има 10.3% от акциите на Амазон.
16
4
 
7
 
! Отговори
A преди 2 години
Дано потъне като Титаник! :D