Ядрената и въглищната енергия остават в зелената сделка на ЕС

Трябва да се намали зависимостта от руски природен газ
9 мар 2022 21:29, Анисия Иванова
29
Ядрената и въглищната енергия остават в зелената сделка на ЕС
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-голямото предизвикателство пред българската индустрия е да се овладее паниката на енергийните пазари, която повишава цените на електроенергията и природния газ. В момента няма недостиг и няма български компании, които са ограничили или спрели дейността си. Това заяви Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и директор „Стратегическо планиране и инвестиции” в „Стомана Индъстри”, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Очакванията са за високи цени до края на 2030 г. Ще имаме "Зелена сделка" - трябва да се инвестира разумно във възможно най-евтини източници за осигуряване на независими енергийни източници."

Зелената сделка на ЕС ще се модифицира заради осъзнаването, че трябва да се намали зависимостта от руски природен газ, каза Стаменов.

В нея ще остане ядрената енергия, ВЕИ, хидроенергия, включително и въглищната, добави той.

"Цените на въглеродните емисии спаднаха, основно защото Европа се закани да разследва спекулациите с квотите за емисии - цените от над 90 евро спаднаха на 60 евро за тон... Със сигурност ще трябва да се мобилизира цялата администрация за намаляване зависимостта от природен газ в съчетание с намаляване на емисии, което ще е трудно."

Обявеният план на ЕК за по-бързо намаляване на енергийната зависимост от Русия означава преосмисляне на всички енергийни потоци. Производството на електроенергия в България не зависи толкова много от доставки на природен газ, но трябва да се преосмисли концепцията за местен добив и баланса на енергийните мощности, каза Стаменов.

В коментар за заплахата на Русия да спре газовите доставки за Европа, Стаменов уточни, че в нея се говори за "Северен поток 1", по който България не получава газ.

Ако спрат доставките, ще остане газът от Чирен, от Азербайджан през Гърция, евентуални количества от Румъния и Турция.

"Надявам се, че ще бъде задействано споразумение за междусистемна свързаност... и времето да е по-топло.", каза той. Бизнесът апелира да се създаде щаб, който предварително да планира и да направи подготовка за такава ситуация.

Настоящите компенсаторни мерки за високите цени на тока за индустрията са планирани само до март и трябва да бъдат удължени с оглед на войната.

"Трябва да се премахне таванът от 250 лв/MwH - имаме предложения как да се набавят тези средства", каза Стаменов, визирайки високите приходи в енергетиката.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи заменяме мръсните ТЕЦ и АЕЦ с чистите зелени ТЕЦ и зелени АЕЦ. Ясно какво било - не е *** сделка, а е чиста "зелената" сделка.
19
1
 
7
 
! Отговори
Ха сега де? преди 2 години
ТЕЦ-овете - в зелената сделка. По-голям абсурд от това е трудно да се измисли. Да си кажат направо, че слагат край на "зелената сделка" и това е.
18
2
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Блумберг ТВ.....Айде у лево всички евро-сороски теУевизии.
17
0
 
5
 
! Отговори
черния преди 2 години
До МуахахаКовида изчезна, ама умрелите става всеки ден с по 50-70 повече.
16
0
 
9
 
! Отговори
Йончо Попов преди 2 години
Чакай ти времето да е по топло .... да не дава господ това да ни е надеждата
15
1
 
14
 
! Отговори
от опит знам, че преди 2 години
кюмуро в комбинация с дръвцета най топлят!!!
14
3
 
22
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Както КОВИД Изчезна за Едно Нощ, така и Въглищата Станаха Зелени, а за Озоновата Дупка, която трябваше вече да ни е погубила и беше на всички продукти и дезодоранти и т.н. преди 10-15 години, вече дори никой не се и сеща - явно се СамоЗатвори!!
13
3
 
19
 
! Отговори
Зелените К0мундета преди 2 години
и Крета, как бяха Измамени - не е Истина, Въглищата Зелени! Значи не било за Спасяване на Планетата, било за едни пари и за Омразата към Русия!!
12
6
 
3
 
! Отговори
Садизъм истински преди 2 години
Пернишки секта близка Борисов забранява на хора чрез терор да се женят и да имат деца! Двама от членовете на сектата са роднини на Главният Прокурор Иван Гешев!
11
14
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Аха , запазвайки Мариците, запазваме и броя на белодробните и дихателни заболявания . Статистиката сочи ,че всеки трети работещ в тази клоака серазболява ,а всеки десети развива рак. Кое е по важно ,човешкият живот ,или замяната на тези нискокалорични *** с възобновяеми източници ?!
10
5
 
9
 
! Отговори
помня преди 2 години
че през 2014 г. в украйна имаше инженери който така бяха модифицирали ладите си, че работеха на дърва и въглища. Европа трябва да покани тези таланти и да ги представи на големите автомобило-производители!!!
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смеете се вие ама Волво беше пуснал автомобил на парен двигател през 90-те.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През България минава газопровода за руската губерния Сърбия да Австрия и Унгария и черпи смешно малко количество газ..
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се счупя от смях. Путин направи въглищата Еко Евро 6++, хахах. Брей, тоя човек почва да ми се вдига в очите: премахна световната пандемия, превърна въглищата в екологична суровина, пръсна неонаци цирка на окраинците... какво още ли ще направи? Преди не го харесвах, ама сега почвам малко по малко да си променям мнението!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма войни и кризи за вярващите в Спасителя Исус Христос!
5
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин им го наби с 300 на зелените.
4
11
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
България се нуждае спешно от депутинизация.
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха,ще се връщаме към въглищата,значи и към парните машини,отново ще имаме параходи,може и радецки да пуснат да плава
2
4
 
11
 
! Отговори
откривател на америк преди 2 години
България трябва на всяка цена да запази Марица Изток за следващите 25 години. През това време трябва да се проучат разумни начини, тази производствна мощност да бъде заместена с друга, използваща местни ресурси.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз ще си горя гуми