Париж: Енергийната криза е сравнима с петролния шок от 1973 г.

Най-добрият отговор е пълната независимост на доставките
9 мар 2022 14:02, Елка Василева
30
Париж: Енергийната криза е сравнима с петролния шок от 1973 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Сегашната енергийна криза и скокът на цените са сравними по сила и внезапност с петролния шок от 1973 година, заяви френският министър на икономиката Брюно льо Мер, цитиран от Франс прес.

Инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари, и последвалите мащабни санкции срещу Москва доведоха до скок на цените на петрола и газа в целия свят  - над 120 долара при черното злато, което е близо до историческия му рекорд, и безпрецедентни нива в стойността на газа.

Още по темата
Според Льо Мер обаче втори мащабен план за държавни помощи във Франция, приет след програмата срещу ефектите от Ковид-19, само ще засили нарастването на цените. Френският министър каза това в началото на конференция за енергийната независимост в Париж. Европа е изключително зависима от руската енергия и се опитва да намери противодействие на това в близките месеци.

"Все едно да сипвате бензин върху пожар", посочи той. "През 1973 година подобна мярка предизвика добре известния ни инфлационен шок, накара централните банки силно да увеличат лихвите, а това уби растежа", допълни министърът.

"Това си има термин, стагфлация, а тъкмо това не искаме да преживеем отново през 2022 година", подчерта Льо Мер.

По думите му най-добрият отговор е пълната независимост на доставките. Той изброи предлаганите от Франция и Европа решения, сред които повече газови резерви за идната зима, диверсификация на доставчиците и защита на най-засегнатите домакинства и предприятия.

На фона на войната в Украйна вчера Вашингтон реши да забрани вноса на течни изкопаеми горива от Русия, а Великобритания обяви постепенно спиране на доставките на руска енергия до края на 2022 година.

Европейският съюз засега не обявява ембарго за руския внос, който покрива 40 процента от нуждите му от природен газ и 30 процента от петролното потребление.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европииразите в ступор.Това се нарича автое..е.
21
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кризата е заради войната, която путин започна, драги ми троляци. Няма проблем с доставките. Всичко, което ЕС прави е за в бъдеще и да ще намалее вноса на газ и петрол от раша.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е първия в света производител на газ и втория по производство на петрол. Откъде ще вземат количества, които да заменят произвежданите от Русия? Русия и Украйна заедно произвеждат най-голямото количество зърно в света - когато есента дойде зърнената криза, кризата за горивата ще им се стори веселба в сравнение с гладните тълпи, които ще тръгнат да търсят по света място за оцеляване. Някои вече са наясно, но не се говори много за това - похвално е, че нашите решиха да увеличат запасите от зъ
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не им е спирала нито газа, нито петрола. Те самите си налагат санкции и после реват, какви лоши са последствията от собствените им санкции. "Лошата" Русия винаги си е изпълнявала всички договори и е правила всички доставки, които е договорила, не е имало нито най-малък знак за някаква злоупотреба с положението си на главен доставчик на изкопаеми горива. Напротив, запада се опитва да използва търговията с горивата като оръжие срещу Русия.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До20.Вече не се показва на публични места.НСО нямало да чисти повече"снега"по него.А може и някой да го замери пак със снежна топка с друго съдържание в нея.Не че му мисля лошото,но поне разбра,колко е обичан вече.Май ще стане като в книгата:Тя танцува само едно лято.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До8.Един,както сечал дърва,кърпел отхвръкнал и го хакнал в мageтe.Отишал на доктор и му казал как е пострадал,а доктора му рекал,кажи го малко по заобиколен начин.Оня се присвил от болка и отговорил:-като сякох дърва един кърпел заобиколи китюка и ме хакна в слабините.Е рекъл доктора,това е друго нещо.А оня му отговорил,абе друго,друго ама болката вече не се търпи.Та толкова със заобикалките,ще е нетърпимо повечеКойто си има акъл си го има.Такива като нас им плащат сметката,щот сме много акънлии
16
1
 
17
 
! Отговори
за Париж разбрахме преди 2 години
А какво мисли по въпроса "Просто Киро ", че след онова изтъпанчване и биене по гърдите нещо съвсем се изгуби
15
1
 
21
 
! Отговори
българина преди 2 години
да изгоним руската зависимост и да се натресем на щатската плюс 150 бази в европа, казва му се да си дадеш сам за дн ика за беконечна оргия!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На луната има много петрол . Прекарайте си тръбопровод и край с проблема.
13
0
 
13
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Катар нямат капацитет да покрият дефицита на Европа дори да се впрегнат всички възможни танкери в света.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То се видя, че е най-добре руският нефт и газ да са ваши. То и войната е за това и мулето Зеленски дано добре да си изиграе картите. Кръвта на руси и украинци няма да тежи на съвестта ви, защото нямате съвест! Неофашизмът набира сила.
11
2
 
22
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
Нали голям го вадехте бе евроатлантици.Сега що ревете.Налагайте още санкции.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбрах какви решения предлагат Франция и Европа?! Разбрах, че зависимостта била 40 % за газ и 30% нефт. Ок, но Кой може да осигури тези доставки и по какъв начин, защото това не е хляб да го качиш на баничарката и да го доставиш. Въглеводороди с малки изключения Европа няма. За да ги набави трябват тръби или танкери и съответните пристанища. Там има лимити. Може да искаме газ от Катар, но оттам няма тръба, а с танкери това количество може ли да бъде осигурено. Пък и ония имат договори.
9
2
 
31
 
! Отговори
ъхъ! преди 2 години
Душички! Усещате ли как "верните " ви съюзници отвъд голямата локва ви поставиха в поза "партер"? Сега не мърдайте много, защото с всяко мърдане ще влиза по на дълбоко сякаш! Искате евтини енергоносители? Може... ама друг път!
8
2
 
21
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
А В РУСИЯ , ЕНЕРГИЯ КОЛКОТО ИСКАТЕ , ФРАНСЕТА !!!
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странна работа - уж задушават със санкции Русия пък обядняват евроджендърите.
6
3
 
28
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Как точно се прави "пълна независимост на доставките за газ" ?!?! Дайте да го видим? Ще пуснем тръба от Австралия до Европа ли? Разберете, газ няма! Дори азерите купуват от Русия, че да си изпълнят договорите за една Турция. За ЕС изобщо не говоря.
5
23
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Едно е да внасяш от 15 места, а друго е основния ти внос да е от едно място. Винаги може да компесираш. Русия е заобиколима, бъде спокоен. Тя самата не желае да спре износа тъй че от нея нищо не зависи.
4
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Микрончета, Александър Новак ви го каза: Ограничите ли вноса на руски петрол, ще получите енергийна катастрофа, джендъря. Днес цените на горивата по пиндостанските бензиностанции са по-високи от цените в холивудския филм за апокалипсиса.
3
20
 
3
 
! Отговори
са преди 2 години
Време е вече да разкарате русия. Сами се навряхте там. Тя няма да спре износа към ЕС, но е хубаво ние да го направим по план. Има търсене има продажби . Тролчета онова няма кой да ни продава няма да мине.