Полски активисти блокират границата с Беларус

"Всеки камион, превозващ стоки за Русия, означава пари, с които се поддържат руската икономика и армия"
7 апр 2022 19:40, Йоана Цонева
28
Полски активисти блокират границата с Беларус
Снимка: БГНЕС

Украински и полски активисти планират блокада на важен граничен пункт между Полша и Беларус, за да прекъснат трафика на камиони, пътуващи на изток от ЕС.

"Блокадата ще започне в четвъртък сутринта и може да продължи 10 дни", съобщи в сряда активистката група "Евромайдан-Варшава" в публикация във Facebook.

"Всеки камион, превозващ стоки за Русия, означава пари, с които се поддържат руската икономика и армия, и ние искаме това да приключи", заяви Виктория Погребняк, украинска активистка от "Евромайдан-Варшава".

Планираният протест се провежда в момент, когато Варшава и други централноевропейски държави засилват натиска върху Брюксел да забрани повечето сухопътни превози между ЕС и Беларус и Русия. Европейската комисия предложи блокиране на руските и беларуските автомобилни превозвачи като част от новия кръг санкции след нахлуването на Русия в Украйна и неотдавнашните съобщения за жестокости, за които се твърди, че са извършени от руски войски.

Още по темата
Блокадата в близост до граничния пункт Кукурки няма да бъде първото подобно усилие. Групата, заедно със съюзнически организации, блокира границата миналия месец, създавайки 25-километрово задръстване, при което камионите чакаха повече от 80 часа, за да преминат в Беларус.

Протестът предизвика сбивания и сблъсъци с шофьори и в крайна сметка беше разпръснат от полицията; активистите се надяват, че тази седмица прекъсването ще бъде още по-голямо.

"Този път ще бъдем по-добре подготвени. Ще дадем на шофьорите повече информация за това какво се случва в Украйна", каза Погребняк. Тя очаква, че в акцията ще се включат до 2000 души.

По-рано тази седмица активисти блокираха и магистрала А2 в Полша, близо до полско-германската граница, като призоваха германския канцлер Олаф Шолц да "спре финансирането на военни престъпления".

Полското правителство призова за забрана на товарния трафик към Беларус и Русия, но твърди, че за да действа, се нуждае от разрешение от Европейската комисия. Докато това стане, Варшава заявява, че проверява всеки камион, за да се увери, че не превозва контрабанда. Полските власти твърдят, че обемът на трафика към Беларус е намалял наполовина след избухването на войната.

Политическата опозиция твърди, че правителството не прави достатъчно, и се оплаква, че камерите, които наблюдават граничните пунктове, наскоро са били изключени.

"От какво се страхувате? Че хората ще видят как наистина изглеждат санкциите ви?" - попита Ян Грабец, говорител на опозиционната партия "Гражданска платформа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Това е американсща пропаганда.*** само могат да смятат че войната е причинена от русия.9г украйна избиваше жени и деца в домбас.къде бяха тези активисти тогава.платени ***
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Добре,че нямат ***.
19
12
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Малко съмнително е дали протестиращите са само поляци.В Полша е пълно с емигранти от Бело русия и Украйна на американска издръжка.И съответно трябва да проявят активност.Сигурно там има и мозъчно увредени поляци, обикновено младежи, незнаещи нищо за Волин и за Бандера.
18
11
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Браво на поляците! А у нас КОГА?
17
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В този сайт има над 10 Путинисти на заплата,които създават постоянно напрежение.Пожелавам Ви с парите ,които изкарвате да си купите свещи.То и сайта си е Путински.
16
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така като гледам и поляците ще захапят мамуля скоро време,почнаха много ербап да го дават...
15
5
 
6
 
! Отговори
9 преди 2 години
До ВЪПРОСКак какво, всичко се внася храни от Европа, зеленчуци от Испания и Холандия.Месо и месни продукти от Полша.Лекарства и електроника итн.Оттам на запад пътуват само смъртоносни оръжия и мобилни крематориуми.
14
2
 
6
 
! Отговори
До 18 Васл преди 2 години
Себе си ли визираш ,А?! " Факт е написал истината . Учи езици ,чети световните новинарски сайтове.
13
11
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Кои ли, ще са следващите след хохлите...))) и отана пак ще гледа отстрани кат опикано бебе...
12
12
 
24
 
! Отговори
Факти преди 2 години
Русия удари дъното. Загуби влиянието си , стана не съществена и не значима за световната общност. Днес я изхвърлена от съвета на ООН по правата на човека.,Г 7 и наложи санкции и се очаква да бъде отрязана иот Г 20. Но всики народ си заслужава управниците.
11
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диктатора на Беларус има прилика на монгол и на славянин
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До7. Е ако не са славяни, англосаксонци ли са?
9
16
 
20
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
Само така ! Путинците си мислеха, че както по времето на соцлагера просто щеше да е достатъчно да навлязат с танковете, но не би.. времената вече са различни !
8
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша да живее и да е вечна.Истинска държава,защото има народ с чисти човешки души.За сравнение са нас където има много черни проклети от природата души осеяни със зло.
7
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Полша и Украина Смърт за Путин и Путинистите в България.
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единия славянин малко с монголоиди очи.
5
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляците в сравнение с нас не са продажници.Браво на Полша.Бих си взел тяхно гражданство.
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тия славяни яко се захванаха да бутат диктаторите. А диктаторите и те славяни.!
3
6
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 години
Терористи!
2
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво!