"Свободна Украйна или смърт": Как украинците се обединиха повече от всякога

Украинският дух сега е супер модерен
27 апр 2022 21:36, Йоана Цонева
290
"Свободна Украйна или смърт": Как украинците се обединиха повече от всякога
Снимка: БГНЕС

"Свободна Украйна или смърт" - пише с големи букви на някои от пропускателните пунктове из страната. Когато войниците минават по улиците с танковете си, хората ги поздравяват. Синьо-жълтият флаг се вее навсякъде в страната - в супермаркети, в ресторанти, от домовете на хората.

Евгени е музикант от Донбас. Майчиният му език е руски. Той бяга от руските войски и сега живее в Днипро, в Централна Украйна. Днес Евгени пее песните си на украински език - нещо, което се харесва на войниците, пише DW.

"Получавам послания от окопите.Звучи сякаш се опитвам да се изтъкна. Но мисля, че е добре, ако мога да помогна с моята музика на хората, които се бият", казва той.

Неотдавна Евгени измисля нов стил музика и го нарича Дон-Босанова. Песните му нямат нищо общо с политиката, всичко е свързано с идентичността.

"Имах чувството, че страната ни просто изчезва. Парче по парче. И аз искам да създам легенда за нас, за да предотвратя това", споделя той.

Евгени се среща с приятели в културния център в Днипро, на концерт. Работи там отскоро. Входът е безплатен, но на масата в средата на залата има кутия за дарения: парите отиват за войниците на фронта.

През няколко стаи мъже и жени се занимават с бродерия на една маса. Надя, член на колектив от художници, преподава на курсистите традиционни занаяти.

"Украинският дух сега е супер модерен. Особено в Централна Украйна и в източната част на страната, почти не сме живели с украинските традиции. Но сега много хора идват, за да научат повече за културното си наследство, за собствената си история. В момента това е по-важно от всякога", разказва Надя.

Въпреки че много хора в Украйна се затрудняват, те се опитват да говорят украински в ежедневието си повече, отколкото преди. Преди руската инвазия много хора са говорели на руски у дома си.

Надя също е учила украински само в училище.

"През целия си живот съм говорила предимно на руски, но сега се опитвам да говоря повече на украински, също и приятелите ми. Дори майка ми вече го прави, въпреки че за нея е много по-трудно да научи украински. Но сега тя напълно се е отдала на това и се старае", обяснява тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На украйнците не им дреме за българите.Спомням си едно клипче от изявестен украйнски автокрадец (нещо като местен герой) .Та на влизане в България тоя престъпник коментираше колко били глупави българите и каква тоалетна е държавата.Хилеше се свински цинично... Геройте на Украйна. Е такива са им всичките.
182
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Колко сме жалки Е кво искаш? Да се вдигнем да защитим Украйна ли бе?!? А я си помисли ако на теб се случи такова нещо, те ще те защитят ли, ще ти помогнат ли, ще се загрижат ли за теб? Мога да ти кажа отговора!
181
4
 
3
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 години
Хенри Кисинджър беше прав когато каза, че целта на Путин е да разруши Украйна.... Той в момента постига целта си. Украинската икономика вече не съществува както и военната им инфраструктура. Дали Нато или ЕС искат член който е на ниво 17ти век? Може би искат да им дадат един от ония партийни куфари дет се изплаща за 200г? :))))
180
1
 
3
 
! Отговори
9 преди 2 години
Глупости пишете.
179
6
 
11
 
! Отговори
Колко сме жалки преди 2 години
българите... Вместо да помогнем на Украйна (където има 500 000 българи) да се противопостави на онова от...чено диктаторче дето убива жени и деца ние плюем. Украинците се вдигнаха и защитиха страната си. А от българостанеца вече нищо не става.
178
4
 
4
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
С организирания и финансиран от ФАЩ майдан, с неонацистките групировки "Азов", "Десен сектор" и др. колко да е свободна?!?
177
2
 
3
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
С организирания и финансиран от ФАЩ майдан, с неонацистките групировки "Азов", "Десен сектор" и др. колко да е свободна?!?
176
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и как са се обеденили, по морето? с танци? по хотелчетата в Турция? или тези 7 млн за които е добре дошло и искаха да избягат от Украйна от много години. Поредната глупава западна пропаганда
175
1
 
2
 
! Отговори
260 преди 2 години
Ауу, ето го големия, силен, български мъж. Щял да думка той, сигурно даже жена ти не ти пуска да я ДУМНЕШ, та затова се перчиш по форумите, ***. Ботев татурал ли си си го на провилсналата цица, че 100 по 100 си и с наднормено тегло :D :D :D :D
174
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е много точно казано. Тези украинци, които са в чужбина съвсем не са във възторг от сънародниците си. Говоря за тези, които са на запад от години и са започнали от нулата. По-скоро симпатизират на руснаците. И са възмутени от поведението на новопристигналите.
173
15
 
11
 
! Отговори
Впечатляващо преди 2 години
Шапка им свалям за духа и за борбата. Това е любов към родината. Това, ако беше тук, щяха да ги посрешнат с хляб, сол и вдигнати крака руските армии, даже нямаше да им се налага да изнасилват, както правят в Украйна.
172
8
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Дали ще доживеем времето да видим изтрезняването от вековното пиянство на рууусоПилите и комунистите?Дали ще доживеем времето да видим,че не рууусия за тях,а България е тяхната родина и,че руският ботуш няма повече място на нейната територия.
171
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде мисирките пак с пропагандата на дойче зелето. Не е трудно да се види че особено в някои части на украйна на юг и изток 30-40 процента от населението директно се самоопределя като руснаци. Мисирките може да погледнат украинските преброявания поне за няколко големи града.
170
5
 
8
 
! Отговори
бг преди 2 години
истинските братя са ни украинците на украински площад е майдан а на български мегдан дори старите и диалектни дългарски думи са идентични с краинските но там където в български има звук Ъ в украинския е Й. най много жертви за освобождения на България от турците са дали украинците.
169
5
 
1
 
! Отговори
на снимката преди 2 години
Красота или смърт :-))))))))
168
6
 
17
 
! Отговори
До ПУТИН НИ Е ВРАГ преди 2 години
Врагове са ни козякските мекерета, дето лижат каквото там лижат на опулената посланичка. Путин си гледа интересите на държавата.
167
10
 
7
 
! Отговори
ПУТИН НИ Е ВРАГ преди 2 години
Сам си го призна. Него жалете...Бойпоканчето
166
6
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ако не закачиш знаме, рискуваш да те вържат на стълб. Това определено обединява...
165
5
 
14
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
Обединени напуснаха страната си. Поне онези, които имаха парите да го наптавят (украинските граничари вземаха до $1500 на човек)
164
2
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Който казва, че украинският бил като руския явно не знае нито един от двата езика. Българският лексикално е доста по-сходен с руския отколкото украинския.