Борис Джонсън се позова на Чърчил: Русия ще загуби войната

"Това е най-хубавият час на Украйна, който ще се помни и разказва"
4 май 2022 14:31, Йоана Цонева
66
Борис Джонсън се позова на Чърчил: Русия ще загуби войната
Снимка: БГНЕС

Във вторник британският министър-председател Борис Джонсън заяви на Украйна, че вярва, че тя ще победи Русия и ще разкрие "гигантската грешка" на инвазията на Кремъл, като се позова на британския военен лидер Уинстън Чърчил, за да подчертае подкрепата си за Киев.

Ставайки първият западен лидер, който се обръща към украинския парламент от началото на руската инвазия на 24 февруари, Джонсън приветства смелостта на страната, която взривява "мита за непобедимостта на руския президент Владимир Путин", предаде "Ройтерс".

"Имам едно послание за вас днес: Украйна ще победи, Украйна ще бъде свободна", заяви Джонсън пред депутатите чрез видеовръзка, след като застана на крака за украинския национален химн и бе представен от оратора.

"Това е най-хубавият час на Украйна, който ще се помни и разказва от идните поколения", каза той, повтаряйки думите, изречени от Чърчил през 1940 г., когато Великобритания е изправена пред заплахата да бъде нападната и победена от нацистка Германия.

Джонсън е един от най-страстните поддръжници на усилията на Украйна да се противопостави на това, което Путин нарича "специална операция" за разоръжаване на по-малката ѝ съседка и защитата ѝ от фашисти. Украйна и Западът твърдят, че това е фалшив претекст за непровокирана агресивна война от страна на Русия.

Джонсън обяви отпускането на още 300 млн. паунда (375 млн. долара) военна помощ за Украйна, включително оборудване за електронна война и радарна система за противодействие на батареите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1. Борис Дж. винаги лъже.2. Русия някога да е губила война.3. Плужекът Борис нищо не разбира от военни действия и не само - той е невежа във всяко едно отношение.4 Господ си знае работата.5. Слава на Русия.
48
0
 
2
 
! Отговори
ПРИГОЖИН-ДУХА НА ПУТ преди 1 година
ТИХО, ТИХО!!! И ПРИГОЖИН И ПУТИН СИ ИМАТ ДОСТА МЪНИ И НЕДВИЖИМОСТИ НА ЗАПАД.
47
1
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 година
Да не стане както при Банъкбърн през 1314,когато 5000 шотланци разбиват 20000 англичани,като преди битката се обръщат с гръб към английската армия,свалят си шотланските поли и им показват червените си задни бузки.Поне така го показа филмът с Мел Гибсън,въпреки че героят му Уолъс в действителност е ръководил битката при Стърлинг няколко месеца по-рано,но местността е в съседство на Стърлинг.
46
8
 
9
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Запада от 1944 година до днес все се бори със Русия и все я "побеждава". Това са мокрите сънища на запоадните политици! А необразованото, приапано, мързеливо и охранено население на запада така е наплашено с Русия през тези години, че като им каже някой на улицата ей тоя е руснак, го заобикалят от другия тротоар! Запада си е западнало общество, без морал, необразовано,мързеливо, нагло и арогатно. Въобразили са си че могат да купят всеки с пари и остават много изненадани когато не се получава.
45
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще стане? С вирнато голо д упе срещу луната ли? Хубаво Чърчил, ама да беше попрочел малко Клаузевиц. Печели този, който има ресурси. Другият може само да разчита на бърза победа.
44
9
 
7
 
! Отговори
Любен Пандев преди 1 година
1% от световната икономика се опитва да победи 75% от световната икономика...?! Е, как ще стане това? Каквото и да стане с Украйна, не Русия а Украйна ще бъде факторът от който ще зависи българския суверинитет и просперитет. Новата европейска конструкция за сигурност ще се основава на защита от Русия. Кой ще защити България срещу Турция например освен силна Украйна? Това нашите пишман геополитици от пРезидентино до Чалгарино въобще не го вдяват.Сега трябва да се гледа 30 г напред,а не 30г назад!
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чърчил бомби София и убива българи в 1944 г.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чърчил сключва договор с Хитлер 1935 г. срещу СССР. Англия праща оръжие и на Франко.
41
2
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Добре се е позовал на Чърчил ,то превръщането на Великобритания в Англия, от него започва Като Горбачов гръмна СССР ,така и Чърчил направи с Британската Империя
40
6
 
14
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 1 година
Джонсън се кефи на реалити шоу в Уркия...
39
6
 
9
 
! Отговори
Мечо Пух/Джонсън/ преди 1 година
Колкото повече,толкова повече ...избити славяни за кеф на англосаксонците!!!!
38
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак нека сме обективни и да си признаем , че НЕ всеки рошав Английски пияница е Чърчил !
37
7
 
8
 
! Отговори
Джонсън към Зеленски преди 1 година
Луд умора няма....бийте се до последния ГЛАДИАТОР....
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че той Бориската , да не се е помислил за Чъри ?! Ще видим Борка докъде ще ти стигнат мераците - Аз все си мисля че ще ти ги охладят както си я подкарал !
35
8
 
15
 
! Отговори
друго яче казано преди 1 година
БИЙТЕ СЕ ДО ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНЕЦ...а ние ще седим от страни ще люпим семки и ще ви гледаме сеира !!!! Ха-ха-ха, НЕКА ШОУТО ПРОДЪЛЖАВА!!!!
34
7
 
11
 
! Отговори
РЕЦИПРОЧНО преди 1 година
Путин се позова на таварищ Сталин: Русия ще спечели войната...Чърчил ще се пропие...а Борис Джонсън ще го острижат нула номер в Гулаг!!!!Честито на пИИИчелившите!!!
33
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доколкото знаем, Чърчил не е бил особено умен, просто е увличал пияните маси ,като Бойко
32
7
 
13
 
! Отговори
Саксо преди 1 година
Този пак е прекалил с дозата!
31
5
 
18
 
! Отговори
Doo преди 1 година
Щом Борко се мисли за Чърчил а оная Лиз на Тачър нещата не са добре на острова :)
30
8
 
20
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Светът стана 3-полюсен - Китай, Русия и ФАЩ. Та на американосите няма да им се получи новия световен ред. ЕС ще се разпадне и няма всички овци да блеят в един глас, каквото им наредят натовските нацита. Цялата история вече прозира и на нато гъз0 му се вижда.