Отбелязваме 9 май – Ден на Европа

Радев и Йотова поднасят цветя пред Паметника на незнайния войн
9 май 2022 07:20, Петя Славова
94
Отбелязваме 9 май – Ден на Европа
Снимка: БГНЕС

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Още по темата

На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС, предава БГНЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които той се обръща, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

На този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. "Декларацията на Шуман" се счита за основата на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

На 9 май, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

По-рано през деня, от 9.00 часа, държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
8
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Целият нормален свят помага на Украйна! Засега те единствени спират руските варвари да не нахлуят във Европа! Войната там ще продължи, докато и последният руснак не проумее, че ги управляват психично болни мозъци! Жалко за младите момчета, които ще си оставят костите заради болните сънища на Кремълското Жуже!
68
3
 
11
 
! Отговори
мисиркиии преди 1 година
Отбелязваме 9-ти май 1945г. Ден на победата! Защото без него нямаше да има 9-то май 1950г.
67
0
 
6
 
! Отговори
сандокан преди 1 година
и ся кво да гледаме от 10 часа?у нас издигане на знаме,в москва парад?у нас що няма европейски парад на всички ръководители на държавата да видим кой ква мода носи и кви прически си е правил?
66
1
 
4
 
! Отговори
Ристо преди 1 година
Я, тези двамата защо не са в психиатрията с усмирителни ризи?!?
65
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да" на военната помощ за Украйна! Неутралитет = подкрепа за Русия.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи,осъзнайте се!!!
63
8
 
3
 
! Отговори
Важно! преди 1 година
За украинското шествие,което ще е днес:"Настояването е България да не запазва неутралитет във войната на Русия с Украйна и да окаже подкрепа на украинския народ с военна помощ".Забележете,че не е "военно-техническа",а "военна"!Ако си българин не ходи!Твоето семейство ще умре,кръвта на българите ще е по твоите ръце!
62
2
 
6
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 1 година
Който се срамува от победата над нацистка Германия е в една лодка с последователите на човеконенавистната фашистка идеология за превъзходството на арийската раса.
61
2
 
6
 
! Отговори
до Гочо преди 1 година
Сравнението с бомбардирането на Сърбия е смехотворна. В Сърбия на времето имаше на власт един Милошевич, който имаше претенции за една Велика Сърбия (включваща и наши земи, врпочем) и обичаше да реже главите на всички останали народи и малцинства в държавата му. Съвсем правилно са го бомбардирали, още повече, че Сърбия винаги е била жесток враг на България.
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да празнуваме днес е като да празнуваме годишнина от Берлинския договор. И в двата случая говорим за разпокъсване на България.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който празнува днес, е национален предател. Внимателно следете изявите на политиците и на вашите познати, за да се ориентирате кой от тях е такъв. В допълнение всеки чуждестранен политик, празнуващ днес, е враг на България. Внимателно следете и техните изяви.
58
5
 
6
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент--- За какво единство и мир говорите, като няма никакво единство и европа си позволи да бомбардира европейска държава, която не е съгласна с нейната политика!?? Сърбите добре знаят какво е европейски мир! П л ю ете Русия че води война с украина, а европа си позволи да бомбардира Сърбия! Не е ли есдно и също!!?? Европа просто осъзнава че вече не е лидер, а слуга и ттова я вбесява!
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На рубладжийте Денят на Победата е Денят на Загубата за България, Германия, Италия, Япония и няма никаква логика да се празнува в нас. Празнува се тук единствено защото сме дупедавци и винаги ще бъдем. А наказанията за прояви на неонацизъм е чиста цензура на легитимната позиция на българското правителство през онова време и трябва да се счита за опит за заглушаване на историята ни, с която трябва да се гордеем, защото тогава сме имали гръбнак.
56
4
 
4
 
! Отговори
луди луди хора преди 1 година
кво ше отбелязвате бе , окупирането на цяла източна Европа от ссср ли ?
55
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските селяни с тракторите мачкат червената армия. Че и кораби потапят. НАТО още не са влязли в Украйна, а руската армия 1/3 вече не съществува. И то "борспособната" третина. Със сигурност останалите 2/3 стават само за музейни експонати и бутафорни паради. Добре, че имат пушечно месо руснаците. Толкова са изостанали, че чак тоалетни чинии крадяли от къщите на хората. Интересно дали знаят изобщо как се използват по предназначение или ще ги ползват да им се молят като идоли?
54
4
 
4
 
! Отговори
аз не отбелязвам преди 1 година
е днес фигурантите могат без притеснение да възхваляват червената армия , да и благодарят , да и се кланят ,,,,,,
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес се отбелязва денят на обединена Европа на 9май.Само в р00ссия е ден на тяхната победа. В Европа денят на победата е на 8 май
52
11
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ЧЕСТИТ ДЕН НА ЕВРОПА, БЪЛГАРИ!!!
51
13
 
14
 
! Отговори
СССР преди 1 година
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ПОБЕДАТА 9май
50
3
 
18
 
! Отговори
Ал. преди 1 година
изпитвам международен срам от тия двамата на снимката.