Гърция очаква силен летен сезон, войната няма да окаже вляние

20-30% е покачването на цените на стоките и на услугите в страната
16 май 2022 16:19, Анисия Иванова
15
Гърция очаква силен летен сезон, войната няма да окаже вляние
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Руските и украински туристи са малък процент от общия туристически поток, а страната не е толкова енергийно зависима, тъй като развива ВЕИ. Войната обаче може да повлияе индиректно увеличавайки разходите на посетителите и засягайки икономиките на страните, от които идват туристите. Това коментира Иван Петрински, журналист и международен редактор в newsONE tv в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„През 2019 г. руските туристи са били едва 1.9% от общия брой туристи в Гърция, като са донесли 2.4% от приходите в туризма. Делът на украинските туристи е още по-малък и тази година гръцкия туризъм няма да бъде засегнат от липсата на посетители от двете страни. 40% от приходите на Гърция са от места като остров Крит, надали войната ще повлияе на хората, които ходят в тези дестинации. Те идват предимно от богати западни страни, най-вече Великобритания, Германия, Франция, Италия и САЩ“, отбелязва Петрински.

Според него обаче последствията от войната могат да окажат индиректно влияние на ежедневните разходи на туристите. По негови думи в момента „има 20-30% покачване на цените на стоките и на услугите в Гърция“, но от друга страна според него туристите не правят толкова сметка на парите и на дребните харчове.

По отношение на повишените цени на енергийните източници, Петрински отбелязва, че „гръцкия туризъм не е толкова енергийно зависим, той е предимно летен, а Гърция инвестира много във ВЕИ през последните години. Не мисля, че цената на енергийните източници ще има толкова тежък ефект“. Журналистът смята, че цените са по-ниски от тези в Западна Европа и по този начин могат да привлекат много потенциални туристи, особено от САЩ.

"Който познава американците знае, че те смятат Европа за много добра дестинация и всеки американец мечтае да я посети. Гърция от своя страна е люлката на цивилизацията, цените там са по-ниски от Западна Европа и ако нещата след пандемията се развиват в положителна посока туристите от САЩ могат да се удвоят и утроят“, допълни той.

Петрински добавя, че северната ни съседка Румъния също е сериозен източник на туристи, тъй като има почти 20 милиона души население и не е много далече от Гърция. По негови думи румънците формират голяма част от потока на туристи в северната част на Гърция.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 1 година
На 06.05.22 бях там, всичко е точно както винаги, има леко увеличение,но и горивата и тока са им увеличени,аз ходя там от 5/6 години, гърците просто знаят как да приемат туристи,у нас цените са дори по-високи, обслужване слабо, трудно ще ни се получи.
14
0
 
6
 
! Отговори
До 12 европейски поп преди 1 година
а кой ти каза, че Гърция не е затворила пристанищата си за руски кораби. Целият ЕС не приема руски кораби. Чисто и просто обслужването в Гърция е на друго ниво. Качеството на храната, вниманието, културата. Нашето море е за първобитни хора, груби, алчни, целящи максимални печалби. Отдавна всеки уважаващ себе си турист, който иска да си почине отива в Гърция или Турция. Никой не ходи на нашето море
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проба
12
0
 
10
 
! Отговори
европейски популис преди 1 година
ами Гърция и Турция не си затвориха пристанища и летища само ние главанаците кка няма да има бум на туристи по куха страна от нас ням а
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм... откъде ли ги вадят тези проценти... Крит е на практика рускоезичен. Кос, Родос - също, от големите острови. Паралия - почти изцяло е с руснаци. Ама щом казват...
10
0
 
8
 
! Отговори
Смях горчив преди 1 година
До АнонименТе не са ни преметнали. Сами се премятаме. Сега ще стоим на студ, на скъпотия и ще чакаме по шишенце руски газ да ни "влезе" заобиколно, през нос Добра Надежда и Суецкия канал. ***.
9
0
 
13
 
! Отговори
Смях горчив преди 1 година
Лошо ми става като гледам как България е най-глупавата! Световно известна с бедността си страна, се репчи, кряка, прави тепърва схеми за доставки,и обрича хората на студ и високи цени. Една баница 10 лева? Само разсмиваме света и съседите с глупостта си.
8
0
 
8
 
! Отговори
Браво на умните! преди 1 година
Браво на умните държави! Браво на техните управници! Браво на мъдрите им народи! Няма крясъци, няма заклинанея, заплахи, обиди, бичувания, самобичувания! Благичко си гледат интереса, и не си създават икономически, политически и суровинни главоболия!
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Турция и Гърция очакват сезона ,но тук продажното правителство прие украйците ,и сега никнат като гъби ,изобщо не са държат като бежанци и като туристи ,такае в Сл.бряг само руска реч но пък бягали от войната ,до сега не чух никой от тях да говорят на украински ,явно се срамуват от собствения си език ,днес на пощата имаше много поне двеста човека по ябсд ,явно пак са им подарили от нашите пари
6
6
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Като им видях цените и ми прилоша. В Турция да почиваш е много по изгодно. Вярно в Гърция морето е по-хубаво. Ей ти на дилема......
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаци не чекайте, ще почиват на Северния ледовит океан.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Б0ли ме фаpа
3
2
 
8
 
! Отговори
Вече преди 1 година
Вече съм резервирал. От юни съм там.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тра ла ла
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас ние плащаме на украинците за почивката, а гърците ще събират печалба от туристите. Византийците пак ни преметнаха.