Българите отделят 20% от доходите си за храна, германците - 11%

Втори сме по най-голямо поскъпване в Европа, скокът у нас е 21%
27 май 2022 18:00, Анисия Иванова
155
Българите отделят 20% от доходите си за храна, германците - 11%
Снимка: БГНЕС

От началото на войната хората в Източна Европа са усетили покачването на цените много повече от например германците.

През април цените на хранителните стоки в Литва са били с 22% по-високи, отколкото година по-рано, в България поскъпването е било с 21%, а в Латвия – с близо 18%. С над 14 на сто са поскъпнали хранителните продукти и в други източноевропейски страни – Унгария, Естония, Румъния и Словакия.

По информация на Евростат средно за Европа поскъпването е с 8,9%. Малко под това е Германия с 8,5% по-високи цени на храните, най-малко те са поскъпнали в Ирландия - с 3,6%, и във Франция - с 4,3%.

Цените в еврозоната се повишиха особено рязко при някои важни основни храни: през април хранителните мазнини и масла поскъпнаха средно с 23% в ЕС, а в Испания, Португалия и България поскъпването е с над 40%.

Цените на зърнените и месните продукти също скочиха най-много в Източна Европа: докато средно за ЕС беше поскъпването е съответно 10 и 9,1%, през април 2022 г. хората в България, Литва и Унгария трябваше да плащат с над 20% повече за хляб. В Полша, България и Унгария месните продукти се оскъпиха са над 15 процента. За сравнение: в Германия хлябът е поскъпнал с почти 9% през същия период, а месните продукти - с почти 12%.

Значението на високите цени на хранителните продукти е по-голямо в Източна Европа и заради това, че там хората отделят по-голяма част от доходите си именно за храна. В Румъния, по данни на Евростат, този дял е 28%, а в Латвия, Словакия и България - над 20%. В Германия за храна отиват около 11% от доходите на хората, пише ДВ.

Русия и Украйна са сред най-големите износители на пшеница и други зърнени култури. Войната и санкциите, наложени на Москва от Запада, правят суровините все по-скъпи и причиняват затруднения в снабдяването. Затова и хранителните стоки, както и стандартът на живот като цяло, стават все по-скъпи. Средното повишение на цените на зеленчуците в ЕС е повече от 10 на сто, толкова е и при хляба. Месото пък е поскъпнало средно с 9 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
9
 
5
 
! Отговори
Taню преди 1 година
Оооо, а дрънкайки си тук, забравяме онова велико мазно пeтно в бюджета на нашенеца - бри4катa. После добавяме мазните цигарки (ех тоа недосмукан фас, фрЪлен с отработени пръстета като на крупие на тротоара), шльокавицата от магазина, чипсчето и секъв подобен 6uт. После парите свършвали къде втората седмица...
57
2
 
6
 
! Отговори
До 81 преди 1 година
Защо трябва да се храня в ресторант, не разбрах? Сакат си за да не можеш да приготвиш котлет от сьомга и салата? Да направиш две яйца на очи?
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петко до 70 Явно лъжеш НАП и не плащате данъци щом не стигат парите.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петко всяка вечер вечеря в ресторант минимум за 100лева. За 30 дена харчи 3000лева. Самотник е няма жена да му готви манджа от камъчета.
54
0
 
9
 
! Отговори
гост преди 1 година
20% ? стига сте лъгали, никой не ви вярва
53
16
 
3
 
! Отговори
Taню преди 1 година
Имам доходи от разнообразни дейности, така че перото храна не ми чупи бюджета, както масово се оплаквате. В същото време пазарувам страшно рационално - гледам намаления, не позволявам храна да се застоява в хладилника по никакъв начин. Хранейки се със салати, сьомга, други риби, богати на омега-3 киселини, ядки, пуешко или пиле, ръжен хляб, разнообразни плодове, чат-пат готвено, почти никога не съм над 600лв като месечен баланс, който включва и напитките (пия редовно качествено уиски). Можело!?!
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1600 лева средна заплата,нетното и изражение е 1240 лева,20% от нея са 248 лева,ха сега някой да ми каже как ще се нахрани с ОСЕМ лева дневно?
51
4
 
3
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Практикувам фастинг 16 на 8,отслабнах ,храня се здравословно и по малко !Много по здрав съм и не харча много за храна !
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 процента е малка цифра за средностатистическия българин
49
15
 
2
 
! Отговори
Taню преди 1 година
Има някакво поскъпване, да. Но, като цяло, съм много стриктен, какво купувам като храна. Свинското съм го отписал, не ми е вкусно вече толкова. Пиле чат-пат, доста риба и морски дарове. Колбаси почти не, от време-навреме суджук или пастарма. Много и разнообразни варинти на салати. Като излизам, обикновено, не поръчвам храна, че не се знае, какво е качеството. Също и не готвя често. Пия много фрешове, ям разнообразие от плодове. Напоследък, предимно череши и диня. Имам си стриктни месечни лимити>
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отделяте повече проценти, защото ядете като ***! Искам да видя германец, който да се тъпче с количествата храна на средностатистическия българин.
47
16
 
7
 
! Отговори
Петко до 70 преди 1 година
Аз плащам данъци. Осигуряват ме на реалната заплата. Всичко ми е по карта, на ръка пари не получавам. Проблемът са такива като вас, които ги осигуряват на минималната, а под масата взимат двойно. Колкото ми е определила държавата като данък, толкова си плащам. Проблем имат 1 милион мързели, които не ги осигуряват на реалните им заплати. Не завиждай, а се бори за правата си. Крайно време е да промените робското си ДНК.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петко Полиция и театри и музеи реват само за 700 лева заплати.
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-лошото е, че сме с най-лошата храна и това води до заболявания. Няма нищо истинско в магазините, но за сметка на това с високи цени спрямо масовия доход, а той е от минималната до 1400 лв.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петко Тогава плащай данъци на държавата, за да има храна за армията. лекари, учители, политици. Щом имаш излишни внеси за държавата.
43
20
 
4
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Извинявайте, ама аз не харча 2000 лева за храна. За протокола, програмист съм с 10 хиляди лева заплата. Тези, които харчат по 2 хиляди лева за храна, значи разхищават много и проблемът е в тях. Не трябва да обвиняват инфлацията, а себе си. Могат примерно от 8 хранения на ден да ги смъкнат на 4 и така ще харчат 1000 лева на месец. Проблемът ви е в начина на мислене. Просто не мислите стратегически, а от ден за ден.
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазарната икономика е това - бачкаш и гладуваш. Защото след време може и да не бачкаш ако си безработен и остава само глада.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше една българска песничка- "аз съм пияница и пия айран с баница". Но то и това излиза към пет лева?!
40
18
 
3
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Сутрин овесени ядки, на обед две яйца и половин авокадо, вечер пържола или сьомга и салата, общо 15 лева. Това на месец са 450 лева. При 3000 лева заплата, това ти прави 15% от месечния доход, а тялото ти е атлетично и секси. Но нека всеки да си прецени дали иска да е дебелак или красавец.
39
2
 
15
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
крайно време е в България да бъде открита фотосинтезата. Който издържи повече от 40-50 дни директно отива за изследване в био-лабораториите в Украйна. Издържливо племе сме и ще ги превземем отвътре. Азовците на зеления като видят пенсионерите ни и сами ще се предадат. Такава гавра с хората не е била от Жан Виденово време. Хубавото е, че той не крадеше, а лошото е, че не си научихме уроците.