ЕК: България не изпълнява две от изискванията за присъединяване към еврозоната

В страната ни има висока инфлация и проблеми в законодателството
Обновена: 1 юни 2022 19:11 | 1 юни 2022 19:08, Анисия Иванова
124
ЕК: България не изпълнява две от изискванията за присъединяване към еврозоната
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия отчете днес, че България все още не изпълнява две от изискванията за присъединяване към еврозоната. Нашата страна не отговаря на показателите за стабилност на цените и за законодателство, изцяло съобразено с правилата на ЕС.

Комисията пояснява, че у нас инфлацията на потребителските цени е неравномерна. Отчита се, че най-новите данни за нашата страна показват висока инфлация, причинена от ръста на цените на енергията.

Очакванията са в следващия доклад догодина да се отчете положителна промяна, защото инфлационният натиск се приема за временен и се предвижда да спадне чувствително. По тази причина няма очаквания за допълнително забавяне на нашата страна по пътя към въвеждането на еврото.

ЕК се отбелязва, че присъединяването към еврозоната е част от задълженията, които държавите от ЕС са приели, за да се присъединят към Общността (без Дания).

Комисията дава оценка, че Хърватия е готова да въведе еврото от 1 януари догодина. Преди това се очаква необходимото одобрение от Европейския съвет и от Европейския парламент в края на юни и началото на юли.

Хърватия се присъедини към ЕС през 2013 г. и заедно с България влезе в т.нар. чакалня на еврозоната през юли 2020 година. За хърватската икономика се отчита, че е малка и добре вписана в европейската, както и че банките са собственост основно на дружества в големи държави от еврозоната.

В доклада се посочва, че Швеция, Румъния, Полша, Унгария и Чехия също още не отговорят на изискванията за приемане в еврозоната. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за условията за приемане на рублата отговаряме ли?
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията е заради вас бе майуни! Заради ЕС се навряхме с локдауни и простотии, заради ЕС сложихме санкции за газа и горивата, заради ЕС вдигнахме акцизите и зеления данък за ел. енергията! Тая инфлация да не е паднала от небето? Третират ни на равно с Германия по задължения за промяна в икономиката при положение, че нямаме на Германия икономиката, а после викат ми що икономиката ви не се справя като немската! Щото и преди вашите глупости се крепеше на ръба!
98
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-разумното нещо, което можем да направим, е да приемем долара като национална валута.
97
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плана с руската не е само на БСП,а на тяхните шефове от ГЕРБ,ВМРО и ДПС .
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е нужно да си от Брюксел, за да ти е ясно, че това правителство не може да се справи с елементарни проблеми като същевременно мазно ти се кикотят насреща и се хвалят един друг.
95
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искаме референдуми за Нато и ЕС.
94
2
 
4
 
! Отговори
онясконя преди 1 година
Абе простокиро и кокора казаха че влизаме 2024 въобще какво си говорят тез от ЕС не ни интересува. Интересно е че за шенген никой не се бута вече?
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
101- КРЕМЪЛСКАТА ТИ ОПОРКА НЕ ХВАЩА ДИКИШ- ДАЖЕ И ТИ НЕ СИ ВЯРВАШ. ЕВРОСТАТ АПРИЛ 2022Г ИНФЛАЦИЯ В ЕВРОЗОНАТА 7.8% В РУСИЯ 18%
92
3
 
14
 
! Отговори
Еми преди 1 година
Ще си седим с левчетата, няма проблем !
91
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврозоната е фалирала и само търсят някой да им плаща дълга.
90
1
 
7
 
! Отговори
тия изискванив май преди 1 година
ги нямаше сред писаните критерии. Онзи Никито Василев затова ли повтаря акто *** как трябва да продадем всичко и да го дадем на концесия. ***. И ония другите двамата (единият превъртя дълга) другият ни вкара в банковия съюз без да сме член на еврозоната (няма друг такъв) и те. Я се махайте продажници такива. Достатъчно направихте (за себе си)
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунягарите вият от кеф.1 евро = 3000 лв. Скоро.Който не вярва да пита Рублата Гечев .ура дрогаре.
88
13
 
13
 
! Отговори
Zапознат преди 1 година
БСП и Въzраждане искат да се приеме плана за въвеждане на рублата като официална валута. Затова са против плана за въвеждане на еврото. А после искат да влезем в СССР на путин. За такива простотии българите винаги са готови. Виж за нещо градивно или да си подредят собствените къщи или държавата- никога!
87
5
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Висока инфлация ли??? Още не сте видели инфлацията , която ще се развихри под "мъдрото ръководство на управляващите" А в някои страни от ЕС тя е 3-4 пъти по-ниска . Значи не влияят както някои ни убеждават външните фактори , а повече влияят вътрешните. За сега еврозона само през крив макарон.
86
15
 
16
 
! Отговори
2,46 рубли за пост преди 1 година
Приемем ли еврото и влезем ли в Еврозоната ще ни конфискуват имотите,нотариалните актове няма да важат, ще срунат инфраструктората и заводите
85
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията ни е маллко (ДОСТА) в повече! Ама точно това е целта на просото и кокорчо! Харвард да се закрива, щото явно нивото на образованието там е под всякаква критика. Или с други думи - който си плаща завършва.
84
2
 
14
 
! Отговори
ЕМИГРИРАМ преди 1 година
в Хърватия... Промяната не ми харесва
83
1
 
14
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
Вкарвахме в блатото САЩ преди години. Сега вкарваме там Евросъюза. И докато вкравахме САЩ се оказа, че вкарващите ги СеСеСеРета цопнаха вътре яко и с двата крака. Днес вкарвате в блатото ЕС, но когато се събудите да не се учудите, че в блатото е Блатная с вси армагани.
82
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, най-накрая една добра новина от ЕК. Все така да продължаваме
81
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какви некадърници работят в ЕК. Вероятно не изпълняване не 2 ами поне 22 изисквания.