ООН: Търсим варианти за изнасяне на украинското зърно

Води преговори с Русия за деблокиране на пристанищата
3 юни 2022 21:40, Йоана Цонева
48
ООН: Търсим варианти за изнасяне на украинското зърно
Снимка: БГНЕС

ООН съобщи, че води интензивни преговори с Русия за деблокиране на украинските пристанища и освобождаване на десетки милиони тонове зърно, за да се предотврати световна продоволствена криза. Сто дни след нахлуването на Русия в Украйна, координаторът на ООН за кризата в нападнатата страна Амин Ауад подчерта високия залог на "много, много сложните" преговори за излизане от безизходицата, съобщава "Асошиейтед прес".

Преговорите се водят от ръководителя на службата за помощ на ООН Мартин Грифит и Ребека Гинспан, която оглавява агенцията на ООН за търговия и развитие, заяви Ауад в Женева.

Корабите, натоварени със зърно, остават блокирани в Украйна, която преди февруари беше смятана за световна житница като водещ износител на царевица, пшеница и слънчогледови семена, изхранили миналата година 400 милиона души по света. ООН предупреди, че особено африканските страни, които внасят от Украйна и Русия повече от половината от потреблението си на пшеница, са изправени пред "безпрецедентна" криза, причинена от конфликта.

Още по темата
Цените на хранителните продукти в Африка вече надхвърлиха тези след Арабската пролет през 2011 г. и продоволствените бунтове през 2008 г. Кремъл заяви, че Москва е готова да търси начини за транспортиране на зърното, блокирано в украинските пристанища, но поиска Западът да отмени санкциите срещу Русия. Ауад подчерта, че върху Москва се оказва натиск и от страна на някои нейни съюзници, които изпитват затруднения.

Днес руският президент Владимир Путин се срещна в черноморската си резиденция в Сочи с ръководителя на Африканския съюз и президент на Сенегал Маки Сал. При откриването на разговорите Сал призова държавния глава на Русия да "осъзнае", че африканските страни "са жертви" в конфликта в Украйна.

Ауад все пак остава оптимист, че по някои теми може да се постигне пробив, но подчерта, че преговорите са "много сложни" и "се водят на много фронтове".

Ръководителят на световната продоволствена програма на ООН заяви, че докато се полагат усилия за повторно отваряне на пристанищата, ООН и други организации разглеждат и други възможности за изнасяне на крайно необходимото зърно от Украйна, включително с камиони, влакове или през пристанища в съседни държави. Такива варианти обаче ще означават "изнасяне на 1-1,5 млн. тона", каза той, като подчерта, че преди войната Украйна изнасяше по 5 млн. тона на месец".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ООН -ще влезе в Украйна , независимо , какво мисли Путин и престъпниците около него!
32
0
 
2
 
! Отговори
АМИ ПРОСТО Е: преди 1 година
ИЗПРАТЕТЕ ВОЙСКИТЕ НА ООН---ДО ПОНЕ 2-УКРАИНСКИ ПРИСТАНИЩА , ЗА ОХРАНА НА ТРАНСПОРТА ---АКО НЕ МОЖЕТЕ , ПОДАВАЙТЕ ОСТАВКА , КАТО ОРГАНИЗАЦИЯ!--НЯМА ХОРАТА ПО СВЕТА ДА ГЛАДУВАТ , ЗАРАДИ ВАШАТА "МИРООПАЗВАЩА -НЕКАДЪРНОСТ"!СТИГА СМЕ ВИ ФИНАНСИРАЛИ ...ЗА НИЩО И НИКАКВО...
31
1
 
3
 
! Отговори
Тия искат преди 1 година
Украинците освен от бомби да умрират и от глад - егати хуманистите. Ясно е че кръгока около Зеленски яко пълни чекмеджетата с парите от бомбите, а сега ще се замогнат и от грабежа но хляба на бедния украински народ. Щото света да не гладувал - видиш ли !
30
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
върнете окраденото имущество на русия и руските граждани след студа идваглада
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсете. Пък дано намерите...
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ги спира. За по-пряко да ползват Литва.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зърното през САЩ за Африка,но на други цени?
26
2
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Ареее, пак почнаха с лъите. Украйна едва на 10-то място по производство на пшеница, но видите ли липсата на нейното зърно ще доведе до световен глад !!!!! На тази лъжа могат да се хванат единствено първолаци. Преди месец Индия обяви, че е готова да замести Украйна в износа на зърно, но глобофашистите веднага скочиха и забраниха износа от Индия. Само четири фирми (американски - ABCD) осъществяват и диктуват световната търговия на зърно.
25
1
 
0
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Една Нобелова награда ще е подходяща като начало за преговорите с Лукашенко или орден новоучреден - спасител на света.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като санкционирахте Беларус, Путин днес каза. Сваляте санкциите на Беларус, има жито.
23
3
 
14
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
З!ърно може да се изнася през Беларусия, само да свалят санкциите към Минск и зърното ще пътува по цялия свят, това е най-евтиния и добра логистика за зърното, но Западняците не се пречкпват... Украинците да разминират... и всичко ще е хорошо за зърното каза днес Путин, но това не се пише..
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите обричат на глад руснаците или не? Понеже западняците ни заявиха, че руснаците ще гладуват, когато налагаха санкциите.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не работи-не трябва да яде.
20
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Путин им каза как но те се опъват ще стоят гладни,почистване на пристанището в Одеса от мините на укритие и изваждане на нарочно потопените съдове,вторият най евтин начин е през Беларус с влакове до пристанището в прибалтийските държави но затова трябва да се премахне имбаргото на Беларус другите пътища са свободни през Румъния,Унгария и Полша но за това трябва да се работи а не да се мрънка че света щял да гладува
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укритата минираха пристанищата - няма да е тая година да се възстанови износа. Иначе укритата са спецове: живи щитове от деца, миниране против всякакви конвенции, стрелби по своите... супер са, трябва да продължаваме да им пращаме заплатите си. Накрая ще ревем, че не оставихме Путин да ги прегази за един месец, ама ще е късно!
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много от страните произвеждащи жито имат излишък, но такива, като Пакистан, Индия, Китай, Египет и други такива имат голямо производство, ама са се плодили като невиждали и не им стига. България произвежда 5 милиона тона и сме 6 милиона, Пакистан произвежда 30, ама са 200 милиона. :-)
17
1
 
14
 
! Отговори
до умния запад преди 1 година
ще налагате санкции на руската мечка - ха сега почвайте да ги махате една по една!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак се дразня на това което е написано..Нима Украйна захранва цялата вселена със зърно.. то биба бива да пишете глупости чак не се траете. Блокирани били.. По вашата логила Украйна ще изнесе зърното и ще седи гладна .. аз така го разбирам
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои трябва да разберат, че, когато се размножават безконтролно без да мислят дали има как да се изхранят и лежат по цял ден има последствия, гладът е последствието. Други трябва да разберат, че когато с години търпят наркомани да провокират военна суперсила ще има последствия, операция.
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинското зърно вече е руско, както тексаския петрол и газ са били мексикански, а вече са хамерикански.