Непризнатата ДНР осъди чужденци на смъртна присъда

Тримата пленници от марокански и британски произход са се сражавали за Украйна
10 юни 2022 15:33, Йоана Цонева
108
Непризнатата ДНР осъди чужденци на смъртна присъда
Снимка: БГНЕС

"Върховният съд" на непризнатата от международната общност ДНР (Донецка народна република) произнесе първата присъда за чужди граждани, воюващи на страната на Украйна. Информацията е на украинското издание "Диалог", позоваващо се на руски източник. Британският в. "Гардиън" я потвърди, същото направи и американското издание "Политико".

Трима пленници бяха признати за виновни за "наемничество, терористична дейност и опит за насилствено завземане на властта". Осъдените са гражданин на Мароко и двама британци - 28-годишният Айдън Ейслин и 48-годишният Шон Пинър. И тримата бяха осъдени на смърт чрез разстрел.

Въпреки факта, че руските нашественици нарекоха защитниците на Украйна "наемници", и тримата мъже официално се присъединиха към въоръжените сили на Украйна преди началото на пълномащабната война и живееха в страната от няколко години. Пинър и Ейслин специално заявиха пред "съда", че са част от украинските морски пехотинци. А в специално изявление британският общински съветник в Нюарк Робърт Дженрик заяви, че Айдън Ейслин, който е родом от Нюарк, живее в Украйна преди Русия да започне войната.


В контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция РИА Новости се появи информацията, че тримата са се признали за виновни. Според журналиста Андрий Цаплиенко, адвокатът на осъдените казал, че клиентите му възнамеряват да обжалват решението на така наречения "съд" и имат 1 месец да го сторят. Те също могат да поискат да бъдат помилвани. Ако лидерът на ДНР Денис Пушилин ги помилва, тогава смъртното наказание може да бъде заменено с доживотен затвор или 25 години затвор.

По-рано Генералният щаб на Украйна съобщи, че правният статут на бойците се отнася и за чуждестранни граждани, които служат във въоръжените сили на Украйна. Това означава, че ако бъдат заловени, те трябва да бъдат защитени от Женевската конвенция. Британският военен министър Лиз Тръс реагира моментално и обяви, че британците са военнопленници. "Правим всичко възможно, за да ги подкрепим", обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лиз Тръс реагира моментално като обяви, че наглобританците са военнопленници. "Правим всичко възможно, за да ги подкрепим", обясни тя, но едва ли може да направи нещо съществено, тъй като няма авторитет пред Государя Путин.
63
19
 
3
 
! Отговори
Ии преди 1 година
Путин,и пушилин ще бъдат съдени с кремълската пасмина. Троловете им също. Не вярвате нали путяноиди?!
62
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахах... британчетата откачили - екзекутират им хората. Ами какво им правят хората там?!? Колко човека е утрепал бай британнец, преди да го хванат? Според мен екзекуцията трябва даже да е публична.
61
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На чуждестранен гражданин ,който служи във въоръжените сили на Украйна и няма нейно гражданство му се вика наемник .И не е защитен от Женевската конвенция .
60
15
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Русия е злото на света.
59
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е злото на света с неразвитата си правна система , военния си комунизъм, олигарсите срещу корупция.
58
14
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
*** колкото си искат да ги наричат наемници, ние знаем, че са свободни хора и герои.
57
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До62. Никакви българин си , а менте. Защо ревеш за руснаците , като не са желани заради жестокостта си и корупцията в живота.
56
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този пример ,ако след шест месеца се посочи. Ще съдят руснаци по тази бърза процедура. И ще се питат хората защо се натежа Русия да превзема територии, като няма капацитета да създава обществен ред.
55
6
 
10
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
слава Донбас Z
54
4
 
19
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Точно така. Нека наемниците от другите държави знаят, че изхода за тях е или смърт от куршум или смърт от съд.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парадокс територия на воюващи две страни със статут непризнат от Международната общност раздава правосъдие от трета страна Русия.
52
6
 
19
 
! Отговори
Супер преди 1 година
На кол ги набийте тези наемни НАТОвски фашисти
51
5
 
22
 
! Отговори
тя преди 1 година
Ама те какво са очаквали , ще убидат руснаци , но те понеже са чужденци няма да ги убиват !
50
4
 
20
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Яли,пили и се веселили,ама сега дойде келнерът със сметката....
49
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
уважавам решението им
48
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непризнатата ДНР е призната, за сведение на писалата мисирка! А ако Малобритите си искат убийците, ще им се наложи и те да я признаят!
47
4
 
19
 
! Отговори
Това е добре преди 1 година
Баламурчестите еврожендери, преди това зверствали като наемници по Сирия и Ирак се бяха наслушали на шорошка пропаганда за "слабостта на русия" и бяха тръгнали на "сафари за руснаци". Обаче сега ще увиснат на въжето. Последното, което ще се прочете в потъмняващите им очи е шок "как тъй? не можете да ни бесите! Нали ние сме добрите!? В американските филми така казваха..." Дали ще излъчват екзекуцията по телевизията, както напавиха ФАЩ, когато бесеха Садам?
46
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този път да ги пуснат с предупреждение че ако ги хванат още един път.............!
45
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на какво да ги осъди? Мисля си, че са се самоосъдили сами, като са започнали. Съда само е изказал на глас самоприсъдата им. Да се сърдят на себе си. И друго нещо - никога не се предавай! В битка спасението е 50% , а като знаеш какъв си /особено наемник - ловец на глави/ в плен си 100% мъртъв. Командир, снайперист и наемник - никога в плен!!!!!!