Европейският съд отхвърли отлагането на пакета "Мобилност"

Превозвачите се оплакват от икономически последствия
10
Европейският съд отхвърли отлагането на пакета "Мобилност"
Снимка: БГНЕС

Европейският съд се произнесе по иска на България за спиране на прилагането на Мобилен пакет I до окончателното решение на съда по т. нар. „Голямо дело“.

Съдът отхвърли иска за временно отлагане на прилагането на най-спорната разпоредба на Мобилен пакет I - връщането на камионите до мястото им на регистрация, съобщиха от Съюзът на международните превозвачи.

През октомври 2021 г. България внесе иск за отлагане на мярката до окончателното решение на Европейския съд по делото заведено от България и още 8 държави – членки на ЕС (Полша, Кипър, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Малта и Румъния). Действията на българската държава, бяха наложени от драстичната промяна на икономическата действителност, както и доказани необратими последици върху околната среда (принудителните празни курсове на камионите ще доведат до покачване на въглеродните емисии). През 2020 г. Съюзът на международните превозвачи сигнализира за сериозни социално-икономически последици от мярката сред българския транспортен бранш.
С решението си Европейският съд на практика отказа всякаква възможност за намаляване на вредите от прилагането на Мобилен пакет I,смятат от съюза.

Официална информация от страна на българското Министерство на транспорта и съобщенията все още няма. Каква е позицията на българската държава, как е била аргументирана позицията ни и как тя ще защити транспортния си бизнес също.

В условията на тежка икономическа криза България е оставена без стратегическа транспортна политика, а браншът е в ситуация, в която получава информация и подкрепа от ресорните министерства на останалите 8 държави-членки. Паралелно, целенасочените репресивни действия на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към конкретни транспортни фирми в България, изявили своето несъгласие по законен начин с политиката водена от МТС, продължават, твърдят от Съюза на международните превозвачи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
черния преди 1 година
Няма вече уркайна, няма вече уркаинци! За напред ще има само руснаци и Россия! Всичко друго ще бъде премазано от колелото на историята. В буквален смисъл! Путин ва предопреди! Кой разбрал - разбрал! Останалите ще плащат с кожа!
7
3
 
2
 
! Отговори
аз преди 1 година
Най-доходоносната търговия е тази с влияние..... доказано за пореден път
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж сме единен пазар, но не сме.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските комунисти са доволни. Колективните превозвачи победиха частните. " Сега ни чака голям ръст на икономиката , радост за бизнесмените" .
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евро кене. фа, те ви го казаха преди 10 години ама стадото явно го кефи тоз вариант
3
10
 
8
 
! Отговори
Путин чука навратата преди 1 година
Камиони нема да ви требват.
2
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврог ейците ще ви през гащите. Когато казвам че евро гейците са опасни за икономиката ни никой не вярва. Унищожиха ни селското стопанство. Унищожиха ни животновъдството. Унищожиха ни леката и тежка промишленост. Вкараха ни ГМО което трови народа. Скоро да сте вкусвали прясно краве мляко сварено в тенжера и каймака да е излязъл от капака. Не и никога няма да хапнете варено мляко. Но аз и моето семейство хапваме варено мляко надоено от кравата. Децата ви ще нагъват мляко на прах евро гейско.
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европата наистина е свободна да си прави с назе,КВО СИ САКА.Един от село да ви го каже.