Макрон печели първи тур с малко на изборите във Франция

На кантар е за абсолютно мнозинство
Обновена: 13 юни 2022 07:47 | 13 юни 2022 07:19, Росен Стойчев
6
Макрон печели първи тур с малко на изборите във Франция
Снимка: БГНЕС/EPA

Лагерът на центриста Еманюел Макрон, който наскоро бе преизбран за президент, има шансове да спечели между 255 и 295 мандата в Националното събрание след състоялия се днес първи тур на парламентарните избори във Франция. Това сочат предварителни изчисления на социологическия институт ИПСОС, цитиран от Ройтерс.

Президентският блок вероятно ще има окончателно - след втория тур на 19 юни - от 270 до 310 мандата, сочат изчисления на изследователския институт "Елаб". Според тях левият блок ще има 170-220 депутати, които е голямо увеличение спрямо изборите през 2017 г., посочи Ройтерс.

Още по темата

ДПА привежда други предварителни калкулация, според които формацията "Заедно" около президента може да разчита на от 255 до 310 мандата в 577- местната долна камара на френския парламент. Тоест евентуално може да се сдобие с абсолютно мнозинство, което възлиза на 289 гласа.

Прогнозните резултати от тази вечер, продължава ДПА, са 25,2-25,6% за "Заедно" и почти толкова (25,2-26,1%) за алианса от леви партии Нов екологичен и социален народен съюз (НЕСНС) начело с Жан-Люк Меланшон, който обединява леви, комунисти, зелени, и социалисти. Но сметките сочат, че НЕСНС ще има накрая между 150 и 210 места в Националното събрание. Разликата между процентите и разпределението на местата се дължи на  сложната френска електорална система, в която се броят само гласовете за победителя в даден избирателен район.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
2
 
! Отговори
hah преди 1 година
Хората започнаха да се усещат, че единственото нещо което крайно-десните партии, особено в Европа, е да си напълнят джоба и да лобират за целите на Путин в ущърб на гражданите. Да не говорим, че един път ако се избере човек като Льо Пен или като Копейкин, от там нататък забравете за свободни избори. Ако не беше доходоносно начинание, Путин нямаше да ги финансира всички до едни, като започнем от възраждане и не стигнем до Льо Пен (20 милина от Путин).
4
1
 
4
 
! Отговори
ъхъъъъ преди 1 година
Айдееее, и франсетата нЕма да ги бъде.......!
3
0
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Ами мажоритарни избори при над 50% от гласувалите в даден район избират кандидат.Някой на първи тур с 15% и да е след някой с 30% може да спечели на втори тур 51% и е избран,а кандидатите на малките партии почти нямат шанс.Тези 30% от първи тур на кандидата отиват в нищото и затова и с 10 милиона гласа на първи тур може да имаш 30 депутата на втори и 300 също друга партия.Примерно,ако ГЕРБ спечели 25% на първи тур,после всички срещу ГЕРБ и нямат депутати.Ако на Слави референдума бе успял е това.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжа. Всичко е нагласено.
1
0
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Колко тура са тез избори