Русия разруши всички пътища за евакуация на Северодонецк

Всички цивилни са в капан
14 юни 2022 12:45, Йоана Цонева
100
Русия разруши всички пътища за евакуация на Северодонецк
Снимка: БГНЕС

Руските сили отрязаха всички пътища за евакуация на гражданите от източния украински град Северодонецк, като разрушиха последния мост, свързващ града с украински град от другата страна на реката, съобщи украински официален представител, предаде "Ройтерс".

Руските войски "се опитват да се закрепят в централната част на града", заявиха украинските военни във вторник в ежедневния си обзор на конфликта в различни части на страната.

"Ситуацията в Северодонецк е изключително изострена - руснаците разрушават високи сгради и Азот", заяви Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област, в съобщение в Telegram. Ден по-рано той заяви, че стотици цивилни са се укрили на територията на химическия завод "Азот", който е бил обстрелван от руските сили.

Украйна отправя все по-настойчиви призиви за повече западни тежки оръжия, които да помогнат за защитата на Северодонецк, който според Киев може да се окаже ключов за битката за източния регион Донбас и за хода на войната, която продължава вече четвърти месец.

В понеделник Гайдай заяви в социалните медии, че около 70% от града е под контрола на врага, а разрушаването на последния мост през реката към побратимения град Лисичанск означава, че всички цивилни, които все още се намират в Северодонецк, са в капан и е невъзможно да се доставят хуманитарни доставки.

Последният доклад за военната обстановка в Украйна беше изпълнен с опасения за струпването на руски сили в някои части на Донбас.

В него се съобщаваше, че врагът "създава условия за развитие на настъплението към Славянск", както и за настъпление към градовете Лиман, Ямпил и Северск - всички западно от Северодонецк и Лисичанск.

Късно в понеделник президентът Володимир Зеленски заяви, че битката за Източен Донбас ще остане в историята като една от най-бруталните в европейската история. Регионът, включващ областите Луганск и Донецк, е претендиран от руските сепаратисти.

Още по темата
"За нас цената на тази битка е много висока. Просто е страшно", казва той.

"Ежедневно привличаме вниманието на нашите партньори към факта, че само достатъчен брой съвременна артилерия за Украйна ще осигури нашето предимство."

Основната цел на Русия е да защити Донецк и Луганск, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник, след като лидерът на един от сепаратистките региони поиска допълнителни сили от Москва.

Украйна се нуждае от 1000 гаубици, 500 танка и 1000 безпилотни самолета, както и от други тежки оръжия, заяви в понеделник президентският съветник Михайло Подоляк.

Москва публикува последния от няколкото скорошни доклада, в които се казва, че е унищожила американски и европейски оръжия и оборудване.

Руското министерство на отбраната заяви, че високоточни ракети с въздушно базиране са нанесли удари в близост до железопътната гара в Удачно, северозападно от Донецк, като са поразили оборудване, което е било доставено на украинските сили.

Вътрешното министерство на Украйна съобщи в Telegram, че Удачно е било засегнато от руски удар през нощта от неделя срещу понеделник, без да посочи дали целта е била оръжие.

Москва критикува Съединените щати и други държави за това, че са изпратили на Украйна оръжия, и заплаши да нанесе нови удари по цели, ако Западът достави ракети с голям обсег.

Европейската комисия ще препоръча да се предостави на Украйна официален статут на страна кандидатка за членство в ЕС, съобщи късно в понеделник "Политико", като се позова на няколко неназовани официални лица.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви в събота, че становището на изпълнителния орган на ЕС по искането на Украйна за присъединяване ще бъде готово до края на тази седмица.

Новият Мариоупол?

Руската информационна агенция "РИА Новости" цитира промосковския говорител на сепаратистите Едуард Басурин, който заяви, че украинските войски са фактически отрязани в Сивиеродонецк и трябва да се предадат или да умрат.

Според Дамиен Магру, говорител на Международния легион за защита на Украйна, който е имал сили в Северодонецк, ситуацията рискува да стане като в Мариупол, "с голям джоб от украински защитници, откъснати от останалите украински войски".

По време на падането на Мариупол миналия месец стотици цивилни и тежко ранени украински войници бяха блокирани в продължение на седмици в стоманодобивния завод "Азовстал".

Русия отрича да се е насочила към цивилни граждани в рамките на това, което нарича "специална операция" за възстановяване на руската сигурност и "денацификация" на съседката си.

Украйна и западните ѝ съюзници наричат това необоснован претекст за инвазия, при която загинаха хиляди цивилни и се породиха опасения за по-широк конфликт в Европа.

Повече от 5 милиона души са избягали, а светът е засегнат от продоволствена и енергийна криза, която разделя западните държави по въпроса как да се справят с нея.

След като не успя да превземе столицата Киев след инвазията на 24 февруари, Москва се съсредоточи върху разширяването на контрола в Донбас, където проруските сепаратисти държат територия от 2014 г. насам. Русия също така се опита да завладее по-голяма част от украинското черноморско крайбрежие.

"Целият фронт е подложен на постоянен обстрел", заяви областният управител на Донецк Павло Кириленко пред украинската телевизия в понеделник вечерта.

По думите му са поразени градовете Марийка, Краснохоровка, Вухледар в пояса на въгледобива и Авдийвка, където се намира голям завод за кокс.

Официални лица в контролираната от руските сепаратисти Донецка област съобщиха, че най-малко трима души, включително дете, са загинали, а 18 са били ранени при украински обстрел, който е засегнал пазар в град Донецк.

Донецката новинарска агенция показа снимки на горящи сергии на централния пазар "Майски" и няколко тела на земята. Информационната агенция съобщи, че артилерийски боеприпаси с калибър 155 мм по стандартите на НАТО са поразили части от региона в понеделник.

Руските информационни агенции съобщиха, че снаряд е паднал върху родилен дом в Донецк, предизвиквайки пожар и принуждавайки персонала да изпрати пациентите в мазето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
ЛЪЖА Е преди 1 година
РУСИЯ ПРЕДЛОЖИХА КОРИДОР, ХАХОЛИТЕ МИСЛЯТ - МОЛЯ РЕДАКТОРИТЕ НА "ДНЕС" ДА СЛУШАТ DW И BBC И ДВЕТЕ ГО КАЗАХА. НЕ ЛЪЖЕТЕ ЛЪЖАТА Е ГРЯХ ПОМИСЛЕТЕ ЗА ДЕЦАТА СИ!
83
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Новия Мариупол" Поредните престъпления на руските касапи, за които ще отговарят пред международен трибунал.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много странно но цивилното население никой имам предвид руснаците не го закачат по градовете но то взело че се скрило в завода и в Мариопол беше така. Изглежда че украинците използват цивилните да се прикриват зад тях. За това може да им повярват американците но не и ние.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 67Кой е искал да превзема Киев? Пратиха им една колона с антики да ги занимава балъцитет, а в това време превзеха крайбрежието на Азовско море и пуснаха водата на Крим с минимални усилия и войска.
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всички цивилни в капан". Кой ги закача цивилните? Хохолите са в завода. Взели са и заложниници да се крият зад тях. Руснаците са им оставили няколко изхода и както в Азовстал чакат като им свърши яденето и пиенето сами да изпълзят с бели байраци. После"евакуация".Що да се морят?
79
2
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
Украинците не мислят да напускат Северодонецк!
78
1
 
4
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Ужасно лъжлива статия,извращаваща и преиначаваща случващото се,просто fake news.даже не искам да коментирам!Но така или иначе в котел сега е украински котнтингент с неясен брой .От ЛKР твърдят че в котела има от 300 до 600 чужди наемници!
77
1
 
10
 
! Отговори
пак жив щит преди 1 година
"Всички цивилни са в капан" - то и в мирно време, и дори за работниците, химически завод е опасно място - какво да кажем за време на война?? Къв го дирят там цивилните?
76
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До БобиТова дава възможност на защитниците да се чувстват герои непрекъсната Като спартанците на Леонид
75
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Предишният път беше н ракетни войски, после май в кашимерията. Ти да не си служил 10 години. Колко лъжеш, досто3ен наследник на песков и лавров. Кремълски шут.
74
1
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 година
Досига защо не са го направили ,Вероятно не са ги пуснали укрите !
73
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Я каже в кое държавно ИТ отзелче рабогиш, нали ти така казваи, че да дойда да ти донеса подарък фланелка с путин. С гордост да я носиш на работата. Не ми се занимава да ти намеря IP- то. Продажници като теб не заслужават и това усилия. Бъди горд българин, нали така русоробе.
72
1
 
1
 
! Отговори
Rrr преди 1 година
До АнонименНяма, болгарию Ердоган спасет, как-то винаги
71
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Здрасти русоробе. Как е номият фащистки ружим в кремъл. хайде сега ти висжкжинтелектулно да ни обясниш за военнта тактика на руският башибузук, за страхотните оръжия на о р к и т е, за хуманните цели азиатският имперски деспотичен режим в москва. Че това са най-великите ценности на руският народ и култура. Хайде кажи новоизлюпен фен на руския фашизъм.
70
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
й.анче, ВСУ и наемниците са в капан. цивилните го карат някак си. И рано или късно ще се предадат.
69
5
 
10
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 72 Виж, Володимир Зеленски освен че е много добър президент и главнокомандващ ЗСУ, също така е и много добър актьор! Не бива да го забравяме! Неговата работа е да цитира Шекспир, докато моли всички западни държави да му пращат тежки оръжия. И да се жалва че му свършват амунициите.Същевременно някои руски тролеи изглежда не осъзнават, че Украйна също има военни заводи произвеждащи нон стоп оръжия и амуниции.Не е лошо да се замислите за това - Зеленски няма да ви го каже.
68
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72 Ами след като нямат оръжиеУкрите,Просто се предават и това е! Ами вие защо ги нападнахте и искате да ги окупирате. И лъгахте цял свят. Сега да се предавате. Фашистка наглост и лицемерия. Диви азиатски бащибузуци - това е руската армия.
67
5
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: Кремълският (номер 64) В Русия азиатските републики с лопата да ги ринеш! А народите им - още повече! Има една република Бурятия, с територия колкото половин Украйна, а населението и няма един милион души! Путин може да изпрати всичките в Украйна. И цялото население на Бурятия да избият, никой няма да разбере. В самата Бурятия ако някой тръгне от единия до другия край на републиката, войната ще свърши докато стигне!В Русия е кошмарно да се живее!!!
66
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами след като нямат оръжиеУкрите,Просто се предават и това е! Защо просят като *** от цял свят оръжие? И що за " армия" са имали досега??
65
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 Сега обърнахте палачинката руските фашисти. Преговори искате. Преди 3 месеца щяхте да унищожите Украйна и да смените правителствата за 1 седмица. Сега се загрижехте за Украйна. Какъв долен цинизъм. Ибихте стотици хиляди, а сега сте най-хуманните фашисти на света, нали русоробе.