Отвлякоха кмета на украинския град Херсон

Градът бе окупиран през първата седмица на руската инвазия
29 юни 2022 11:31, Йоана Цонева
6
Отвлякоха кмета на украинския град Херсон
Снимка: БГНЕС

Установени от Русия служители в Херсонска област в Украйна заявиха, че техните сили за сигурност са задържали кмета на град Херсон Игор Колихаев във вторник, след като той е отказал да изпълни заповедите на Москва, а местен служител в Херсон заяви, че кметът е бил отвлечен, предаде "Ройтерс".

Херсон, пристанищен град на Черно море, се намира на северозапад от анексирания от Русия Кримски полуостров. Той беше окупиран през първата седмица на руската инвазия в Украйна, започнала през февруари, и голяма част от местното население напусна региона.

"Мога да потвърдя, че Колихаев е бил задържан от комендантството (военната полиция)", заяви в приложението за съобщения Telegram Екатерина Губарева, назначената от Москва заместник-ръководителка на Херсонска област.

Галина Ляшевска, съветничка на Колихаев, заяви, че "кметът е бил отвлечен, след като е отказал да сътрудничи на руските окупатори на Украйна".

"Тази сутрин кметът на Херсон Игор Колихаев дойде в един от комуналните обекти, където работеха останалите служители на градския съвет", заяви Ляшевска на страницата си във Facebook.

"Веднага щом излезе от колата, той беше задържан от въоръжената национална гвардия и най-вероятно от ФСБ", каза тя, визирайки Федералната служба за сигурност на Русия.

Още по темата

Друг назначен от Москва депутат в региона, Кирил Стремусов, заяви пред руската държавна информационна агенция РИА по-рано в понеделник, че Колихаев е нанесъл "много щети" на "процеса на денацификация" на Русия в Украйна.

"Накрая той беше неутрализиран",  заяви Стремусов, цитиран от РИА Новости.

Москва нарича действията си "специална военна операция" за разоръжаване на Украйна и "денацификация" на съседката си. Украйна и нейните съюзници на Запад твърдят, че фашисткото обвинение е неоснователно, а войната е непровокиран акт на агресия.

Независимо от съобщенията за отвличането на Колихаев, няма официално потвърждение от украинските власти.

Случаят на Колихаев следва предишни отвличания на украински служители на територия под контрола на Москва, включително Иван Федоров, кмет на Мелитопол, който заяви, че е бил подложен на часове "тежки" разпити, когато е бил отвлечен през март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари