Османи: Македонският език ще стане официален в ЕС

Оспорваният езиков въпрос е затворен веднъж завинаги, допълни той
2 юли 2022 16:36, Анисия Иванова
155
Османи: Македонският език ще стане официален в ЕС
Снимка: БГНЕС

Въпросът с македонския език е решен и всички лъжи, свързани с него, трябва да бъдат „демонтирани“. Това каза на пресконференция в Скопие министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език.

България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола. То е изготвено в рамките на португалското предложение.

"Убедихме 26 страни-членки да приемат нашата версия с разрешението на България", каза Османи.

Позицията на България е в съответствие с предложението на Португалия, а именно, че македонският език не е съществувал до 1945 г. и че той е български диалект.

"Ирационално и вредно е да се твърди, че ще има смяна на идентичността, побългаряване... Напротив, оспорваният от някои в ЕС езиков въпрос е затворен веднъж завинаги", допълни Османи.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката. Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорските, хърватските и българските малцинства, допълни министърът.

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

"Протоколът съдържа условието за конституционни промени, но искахме гаранции, че това ще стане след началото на преговорите", уточни Османи.

"Хипотетично, ако правителството ми даде зелена светлина в понеделник, във вторник мога да се разбера с българите и ЕС да подпишем протокол - или в Скопие, или в София, а след това веднага в Брюксел да приемат рамката. После можем да организираме междуправителствена конференция и да започваме преговори, каза Османи. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: езикЕСприеманеРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Ако желаят - да го признаят и за Марсиански език!!! Има НАУКА ЛИНГВИСТИКА И ПОПИТАЙТЕ ВСЕКИ КАКВО Е ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ЗА ДИАЛЕКТ - ЩОМ ХОРАТА СЕ РАЗБИРАТ БЕЗ ПРЕВОДАЧ - ЗНАЧИ ЕДИНИЯТ Е ДИАЛЕКТ НА ДРУГИЯ, ПО- СТАР ЕЗИК.
128
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Османи.не бъди толкова сигурен че е затворен....трябва формално да признаете че вашият език е с български корени..нали знаеш че такова е условието....
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ.. Д... Й Дженджер.
126
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До ВГЗТИМоля г-н Министър Председателя да скъса дипломатическите с раша,време е да заживеем Свободни и с искренни приятели!!!маайте минуси итн-балерини,работещи извънаредно като т.ол.ве,дпс-гроб,иZраждане...дреме ни,Братя...това е Исторически шанс...мислете моля ви,заради децата ви...разделят ни и отвличат вниманието ни...никой не ви попита как искате да живеете!казват ни от русия и итн как да живеем!как сме били "матрял","п.д.оги",как с любов биха ни гръмнали със Сармат...
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еуропски грагяне ке стануват. Ке приказват на развален български.
124
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая цялата история ми намирисва на оправдание на поколения от политици да оправдаят заплатите си. Какво значение има как македонците определят езика си, ако се възприемат като самостоятелна държава? В края на краищата никога не сме искали обединение с тях, така че какво толкова бихме могли да постигнем от този спор? Би било различно, ако Кърджали реши да се отдели, примерно, но Македония не е наша от близо 100 години. Голямата работа, не разбирам какво толкова сложно има в това решение.
123
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Руский мастръбант Е ! Пръв се отрече от Македония ,Стамболийски . Затова и македонците го утепаха .После комуните македонизираха ,а днес демократите забиха ножа в гърба на България . Днешното предателство на демократите е най циничното и подло ,защото можеха като гърците да спрат кражбата на историята ни . Честит ти цар Самойл !
122
1
 
2
 
! Отговори
Молотов преди 1 година
До До 93 и 94 И за малко да ни разкъсат задницата ,заради получените всички земи ,нали ?
121
3
 
11
 
! Отговори
void преди 1 година
А дано! Така България ще стане единствената страна в ЕС с два официални езика - книжовният български и македонският диалект.
120
3
 
9
 
! Отговори
Руский мастръбант преди 1 година
Странно, защо точно "русофилите"като Копейкин скачат да защитават българщината, при положение че точно Кремъл и Коминтерна измислиха "македонската" нация и "македонски" език ? Понятието "предатели" е доста разтегливо!
119
1
 
19
 
! Отговори
до 130 преди 1 година
Точно така е! В Австрия говорят такъв безумен диалект, че провинция и друга провинция не могат да се разберат. Пример - тиролец и виенчанин. Но в училищата се изучава класически немски и никой няма проблем с това. Както и по телевизията. Ако бъдем максимално точни "македонският" е местно наречие на западен български диалект. Това е толкова малоумно, за да бъде език, колкото някой във Варна да каже, че говори варненски?!? Чудно как всички наши академици изведнъж млъкнаха, а това го преподават!
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е страхотно! Сега трябва да измислят как се пише Евро на македонски, за да се печати на банкнотите. Хм, злобея, но се сетих дето путин обяви кирилицата за македонска творба.
117
7
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Запомнете имената на предателите - Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Бойко Борисов, Христо Иванов ! Те ще си платят за предателство ! И всички които гласуваха "ЗА" в парламента.
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бразилците говорят португалски. Бразилският португалски се различава от европейския. Самият португалски някога е бил обикновен диалект на испанския. Австия не говорят австрийски; Швейцарците даже нямат общ език. Нищо от това не пречи на Бразилия, Австрия и Швейцария да са самостоятелни държави със собствени народи и нации.Но понеже всеки се страхува да не му направят това, което той би направаил на другите, северните македонци се притесняват съседите им да не поискат историята и земите им
115
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
официален и в бг!!
114
6
 
3
 
! Отговори
гост преди 1 година
ВЪЗРАЖДАНЕ .
113
4
 
7
 
! Отговори
гост преди 1 година
ИСТИНАТА НАКРАЯ . СЛАВИ ТРИФОНОВ ИЗЛЕЗЕ ПРАВ , ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СЪД .
112
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам кое от нашите искания се удовлетвори, че се говори, че предложението било приемливо и за двете страни. Това, че ще запишат българите като малцинство, та след това и македонците да претендират за малцинство у нас? И всички мълчат в момента! Как може да се приема този договор, толкова несправедлив към нас!! Предатели!
111
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е България
110
3
 
19
 
! Отговори
ПРОФЕСОР Х преди 1 година
Австрийците нямат свой език,а мъкедонците имат,макар и откраднат.По комплексарска държава нема..