В Прага бе организирана изложба на "украински бойни трофеи"

Те включват повреден танк Т-90, както и система "Бук"
12 юли 2022 13:08, Нели Христова
50

Снимка: БГНЕС

Руска военна техника, пленена от украинските въоръжени сили, беше изложена в чешката столица Прага.

Експозицията с военни трофеи, която включва повреден танк Т-90, система за противовъздушна отбрана "Бук" и гаубица "Мста", беше открита на полето Летна - голямо открито пространство на кратко разстояние от Пражкия замък.

"Тази изложба доказва колко жизненоважна е подкрепата от страните партньори за нас", каза министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски пред BBC след откриването на изложбата. "Руската пропаганда обича да плаши хората, че техните танкове могат да стигнат до Прага, Берлин или Париж. Украинците обаче демонстрират, че това ще стане само под формата на скрап."

Изложбата, организирана от неговото министерство, включва и обезвредени ракети и снаряди, които валят над украинските градове от началото на войната на Русия срещу страната през февруари.

"С тази изложба се надяваме да покажем още веднъж ужасите на войната, които агресията на Русия донесе на Украйна", каза говорителят на украинското посолство Тетяна Окопна пред чешката телевизия. "Но ние също искаме да покажем как се използват чешки оръжия", продължи тя, добавяйки, че подобна изложба стартира във Варшава, като други са планирани за Германия и Холандия.

До гМонастирски беше чешкият му колега Вит Ракушан, както и кметът на Прага Зденек Хриб и еврокомисарят Илва Йохансон.

"Милиони украинци бяха принудени да бягат от агресията на Русия", каза Йохансон пред тълпата от зрители, събрали се за изложбата. "Прекланям се пред невероятната солидарност, която чехите проявиха към украинските бежанци. Това, което направихте не само тук в Прага, но и в цялата страна, е пример за Европа."

Напускащият поста посланик на Украйна Евгений Перебийнис изигра ключова роля в набирането на подкрепа за страната си сред чешките политици и обществеността.

В началото на конфликта украинското посолство обедини сили с чешкото министерство на отбраната, за да започне кампания за групово финансиране за закупуване на чешки оръжия за украинската армия. Той е събрал доста над 50 милиона евро.

Междувременно чешкото правителство е един от първите и най-мускулести поддръжници на Украйна.

Чехия беше първата страна, която изпрати танкове в Украйна: основни бойни танкове Т-72 от активния резерв на чешката армия. Оттогава тя изпрати повече тежки оръжия, включително хеликоптери Ми-24.

Трансферите обаче - комбинация от дарения и покупки на оръжия - са обвити в стратегическа неяснота. Дори след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин публично благодари на Прага за изпращането на своите Ми-24 в Киев, чешкото министерство на отбраната запази това, което се равняваше на дипломатическо мълчание.

Снимки на хеликоптерите с украински отличителни знаци оттогава се появиха в разузнавателни сайтове с отворен код в Twitter, очевидно след като са били изпратени на бойното поле.

Но докато подкрепата за Украйна сред чехите остава висока, някои се тревожат за страничния ефект от покачващите се цени на енергията и храните, причинени отчасти от конфликта. Има опасения, че хората както в Чешката република, така и в цяла Европа постепенно ще загубят интерес към войната.

Монастирски не е сред тях.

"Не се страхуваме, че Европа ще загуби интерес към нас", каза министърът пред BBC. "Опасяваме се, че още повече хора ще умрат от убийства от руски войници, ракетни удари, експлозия на мини, срутени къщи или липса на храна. Ако светът се стреми към устойчиво развитие и мир, той трябва да елиминира причината за проблемите - руската агресия. Това трябва да бъде политическо изгнание, икономически санкции и оръжия за украинската армия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
След спирането на електронното издание ДНЕС за профилактика, ВСИЧКИ акаунти със снимки бяха пометени от демократите в редакцията. Похвално, за което!
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиляди хора избити и осакатени но за шефовете на евроатлантиците най важни са кривите краставици.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно. Може да си направят музей след като си преселят великата нация на змийския остров който героично отвоюваха.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече не ми е интересно в този сайт. Изгониха хората Лайковете не работятАй си
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиляди хора избити и осакатени но за шефовете на евроатлантиците най важни са кривите краставици.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прага както донякъде и София се опитват да се мерят на Варшава но не им се получава.
34
2
 
9
 
! Отговори
Феликс преди 1 година
20% от територията си , живота на вече десетки хиляди от младежите си , $1 трилион разрушена инфрастуктура, и какво в замяна? - няколко ръждясали ламаринени съндъка...Странно ми е, че се хвалят с това, на тяхно място бих плакал...
33
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха, червните *** в България не вярват, че някой, някога може да плени съветско оръжие и сега изкарват новината фейк :)
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Трофеи, не се знае от къде е тази техника." - На техниката си пише "Z", "V", "O" ... все неонацистките сиволи на рашистите.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чехите пръскат.
30
7
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Що за дивотия! Трофеи, не се знае от къде е тази техника. То тяхната е същата що за глупости. Аман от миризлива пропаганда!
29
6
 
8
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Бива,сма както върви, руснаците ще си закичат,половин украйна, като боен трофей.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На гол тумбак и нacран гъъъз два ръждясали пишова. Изложба на Абсурда PR-a
27
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зимата ще има изложба на пyкнaлите от глад и студ европейци.
26
12
 
9
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Ай дано руснаците да направят истински военен парад в центъра на Прага, а не тези аматьори.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БАНко Какава техника беше показана в Лисичанск? :)))) Изброй по-значителните екземпляри :)))))
24
9
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ТОВА СЪБИРАНЕ НА РУСКА ТЕХНИКА В ПРАГА Е В ОТГОВОР НА : ПРЕДИ ТРИ ДНИ В ЛИСИЧАНСК БЕШЕ НАПЪЛНЕН ЕДИН БУЛЕВАРД , СИГУРНО КИЛОМЕТЪР , С БОЙНА ТЕХНИКА ОТ ЦЯЛА ЗАПАДНА ЕВРОПА , ИЗОСТАВЕНА ОТ БЯГАЩИТЕ УКРАИНСКИ ГЕРОИ !!!
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 "Как се разпознава дали е "руска"" Що, колко държави имат Т-90 на въоръжение? :))))
22
10
 
15
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
По опасно от Укро фашизма е че има елементи който вярват на този фейк.
21
10
 
15
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Това е Украйнско оръжие нашарено с Руски синволи,поредната наци лъжа.