Парламентът в РСМ прекрати дебата за Френското предложение

Дебатите продължават и утре в 12.00 часа българско време
14 юли 2022 19:34, Петя Славова
30
Парламентът в РСМ прекрати дебата за Френското предложение
Снимка: БГНЕС

Македонският парламент прекрати дебатите за Френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС, предаде БГНЕС.

Малко след 19.00 часа българско време председателят на парламента Талат Джафери съобщи, че дебатите ще продължат утре в 12.00 часа българско време.

Френското предложение за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС влезе в пленарната зала на парламента в Скопие.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи обръщение към депутатите. Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член, каза тя.

Фон дер Лайен увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на РС Македония преговорите ще може да започнат.

По време на изказването на председателя на ЕК представителите на опозицията издигнаха лозунги „Предатели на народа”, „Народът каза НЕ, осъзнайте се”, „Езикът е идентичност”, „Чеда на заевизма, връщате фашизма”. Много от тях бяха облечени с фланелки с надпис „НЕ”. Лист със същия надпис беше оставен и на катедрата, зад която беше застанала Урсула фон дер Лайен.

В парламентарната зала присъстваха президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, с които председателят на ЕК проведе преди това срещи, както и чужди дипломати.

Още преди началото на парламентарната сесия протестиращи блокираха булеварда пред сградата на парламента. Докато по високоговорителите звучеше речта на Фон дер Лайен, срещу парламента полетяха яйца и тоалетна чиния, а по асфалта бяха оставени „кървави” отпечатъци от ръце, намазани с червена боя и с посланието „Ръцете ни кървят за Македония”.

Сходна бе и ситуацията в зала. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ след изказванията си от трибуна демонстративно късаха или палеха френското предложение. Някои дори го тъпчеха с крака. Също така те надуваха сирени, докато течаха изказванията на представителите от управляващата коалиция.

Председателят на парламента Талат Джафери обяви, че посланието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на обръщението й към депутатите е ясно - в модифицираното предложение македонският език присъства и се зачита националната идентичност.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски показа снимки на разстреляни деца от така наречения български фашистки окупатор. „Те са убити от тази администрация, защото са се борили срещу фашизма през Втората световна война“, каза той, имайки предвид случилото се във Ваташа на 1 юни 1943 г. Тогава 12 млади активисти на Съюза на комунистическата младеж на Югославия са разстреляни. Те са убити, защото са искали да се присъединят към отрядите на бъдещия диктатор Тито. Войниците, които са извършили разстрела, са командвани от полковник Любен Апостолов от Крива Паланка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Киро коравио преди 1 година
На ЕС му трябва нова порция роби. Задава се рецесия и някой трябва да бачка без пари
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България вън от ЕС. Да си държат тъподонията.
19
19
 
0
 
! Отговори
Македонец преди 1 година
Няма български народ и български език. Вие сте си македонци и говорите македонски език.
18
1
 
14
 
! Отговори
Мицкоски фашиста преди 1 година
След втората балканска война през 1913 г. Вардарска Македония е присъединена към Кралство Сърбия, Последва въвеждане на задължителна наборна военна служба и за българските младежи. За изненада на поробителите тези младежи проявяват силна съпротива към призива за служба в сръбската армия. Неявяването в армията или дезертиранията от нея стават масово явление. Повече от 100 бг младежи изчезват безследно по време на разследванията, а 22-*** от отказалите да дадат клетва са толкова бити, че са починали. Нито един младеж обаче не дава клетва за вярност на Сърбия.
17
1
 
10
 
! Отговори
toti преди 1 година
Май Македонците се мислщт за повече Сърби и по цсичко личи ,че заедно със Сърбите ще влезат ,,някога''в Европата,а до тогавааааа...ще си гледат магаретата
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1913 г. Сърбия избива 100 хиляди българи в Македония а 2 милиона са бежанци. Нещо да каже Мицкоски кой е бил фашис ли примерно в 1885 г. когато Сърбия напада България и избитите попове и учители в Македония са 1912-1919 г.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре са го растреляли щом Тито е диктатор. Значи бг са фашисти а сърбите и техните слуги макеонцои не са като са избили бг и са окупирали Македония.
14
1
 
1
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
До Дедо Гочо - Методи Шатаров
13
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
До Анонимен 16И случайно Първи секретар на " Македонската комунистическа партия " е Секретаря на комунистическата партия на Пазарджик . Признат от Коминтерна и получил спъртна присъда от Тито през 1942г
12
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е освободена от самите Македонци.по време на втората световна война.Те започват освобождението с въстания,които са стартирали едновременно в Прилеп,Куманово,Битоля и Скопие.Това стартира през 11 октомври 1941 година.Тогава в тези градове управлява Българската администрация с 60 хиляди войска и полция.Така ,че има нещата,които трябва да станат ясни у нас.Македонците се борат срешу нашата армия.Факт.
11
18
 
1
 
! Отговори
Маке преди 1 година
До 12. Ние имаме општа историа и со турците и со србите, ама тие не дигаат врева до небо како вас блгарите. Целата оваа расправа е бесмислена.
10
0
 
20
 
! Отговори
Да втасват преди 1 година
В С.Македония трябва да втасват. Това може и да отнеме години. Така те самите ще разберат наистина ли искат да влезат в ЕС ? Ще преосмислят и цялата ни обща история до 1918 г. И ще намерим общи точки. Не направят ли всичко това, те не са дорасли за ЕС.
9
2
 
23
 
! Отговори
Ристу трактористу преди 1 година
Абе я ги зарежете тия макета yлави, вето до дупка, докато всички вземат български паспорт и после по примера на Путин ги обявете за българска територия.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мицкоски не може да впечатли германка със снимки от Втората Световна Война.
7
3
 
20
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Мънкидонците са откачени. Това за българите фашисти е най откаченото . Всъщност Македония и настойника и великите антифашисти от Сърбия са освободени от фашизма точно от българската армия когато обръщаме палачинката във така наречената втора фаза на ВСВ ... Ало Мънкита градовете Скопие и Белград са освободени от фашистичкия окупатор от Българската Армия и така чак до Австрия ... тъпундери невнетни!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава такова е било времето,колко разстреляни българи има и на други места....Македония е била в пределите на България...било е еднакво за всички...
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула в парламента на РСМ я направиха сама да си говори. Вероятно цяла нощ ще е на леkсотан и валериан.
4
1
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАРОДИТЕ НА ЕВРОПАТА СЕ ПИТАТ :. ЗАЩОО ТОЗИ ЗОР БАЙДЪНЧО И УРСЪСЕЛ ФОРДОЛАЙНО ???
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен ЕС и Урсула полагат тези неистови усилия и напъват само от добро сърце! Убеден съм, че ги интересува единствено просперитетът на Северна Македония!
2
7
 
11
 
! Отговори
Тракиец преди 1 година
Смъ-рт за болшевишка Македония . Тв е българска . Да живее Хитлеризма и националсоциализма