ЕС се запасява със самолети за гасене на пожари

Заради горещините, Европа е изправена пред трудно лято
19 юли 2022 22:24, Йоана Цонева
8
ЕС се запасява със самолети за гасене на пожари
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз води преговори с производители за закупуване на самолети за гасене на пожари, за да се бори с повишения риск от тежки горски пожари като тези, които бушуват в Южна Европа, съобщи ръководителят на отдела за управление на кризи на блока пред "Ройтерс".

Понастоящем ресурсите на ЕС за извънредни ситуации включват координиране и финансиране на разполагането на 12 самолета за гасене на пожари и един хеликоптер, обединени от страните от ЕС. Но тъй като се очаква исканията за спешни действия да нараснат поради изменението на климата, ЕС планира да инвестира в самолети за реагиране при кризи, заяви комисарят на ЕС по управление на кризи Янез Ленарчич.

"Технически тези самолети ще бъдат закупени от държавите членки, но ще бъдат 100% финансирани от Европейския съюз", каза Ленарчич.

Ленарчич отказа да назове имената на участващите компании, тъй като договорите все още не са подписани, но заяви, че се планира да се възобнови производството на самолети-амфибии, които загребват вода за гасене на пожари.

В понеделник хиляди пожарникари в Южна Европа се бориха със стотици горски пожари в страни като Португалия, Испания и Франция на фона на силната гореща вълна, която причини стотици смъртни случаи.

Тъй като климатичните промени увеличават пожароопасността - горещините и сухите условия, които означават, че пожарите могат да се разпространяват по-бързо и да горят по-дълго, след като се запалят - все повече държави искат спешна помощ за справяне с пламъците.

Тази година ЕС вече е получил пет молби за помощ. Тъй като Средиземноморието все още не е преминало половината от типичния за него пожароопасен сезон от юни до септември, Ленарчич заяви, че Европа е изправена пред трудно лято. Миналата година ЕС получи девет молби за помощ.

Още по темата
Този месец ЕС изпрати самолети за гасене на пожари в държави като Португалия, Франция и Словения, като използва резерв от самолети на държави като Хърватия, Франция и Испания. Той също така разположи 200 европейски пожарникари в Гърция, за да подкрепят местните екипи.

Страните от ЕС отговарят за предотвратяването на горските пожари и реагирането на тях и искат помощ от ЕС само когато имат нужда от подкрепа.

Миналата година беше вторият най-лош сезон на горски пожари в блока. Изгоряха над половин милион хектара в сравнение с над един милион хектара през 2017 г., която беше най-лошата година в историята. Тази година само в Испания вече са изгорели над 70 000 хектара, което е най-високият брой за последното десетилетие, според данни на испанското правителство.

Бюджетът на ЕС за гражданска защита, който помага на държавите да инвестират в предотвратяването и реагирането на кризи, е бил около 900 млн. евро през 2021 г.

"В близко бъдеще той ще трябва да бъде допълнително укрепен", каза Ленарчич, посочвайки увеличаването на броя на исканията за помощ при извънредни ситуации, свързани с климата, наред с други кризи като пандемията COVID-19 и войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Кгб преди 1 година
И кво, след дъжд качулка. А също 500 милиона население с 12 самолета. Икономии и мизерия. Но знаят еврокомисарите да си гласуват 8% увеличение на дебелите заплати понеже видиш ли инфлацията ги е дпкараша до лишения и глад. А с тези пари колко ли самолета се купуват? Срам ме е пт този ЕС!!!
3
5
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
От 15 години не съм спрял да повтарям - изгонете руснаците! Изгонете руснаците! Всеки руски турист е потенциален подпалвач. Това са болни хора, нацията им е отровена от националсоциалистическа пропаганда. Каквото е било по времето на Хитлер в Германия, същото е в Просията под Путин. Руските де били с чисто сърце обикалят Европа и правят бели. То не беше стрелби, Шарли Ебдо, свалени самолети,организирани групи побойници. Трябва жесток БАН за руснаците, животът го изисква!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз от тези 12 самолета на ЕС не съм чул да гаси в България. И с другите ще е същото
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези пожари може и да не са случайни. ЕС си навлече много неприятели. Покрай случайните пожари ще има и умишлени.