MI6: Европа е изгонила половината руски шпиони на територията си

Британските агенти подкрепят ЦРУ, че Путин не е болен
22 юли 2022 08:43, Нели Христова
71
MI6: Европа е изгонила половината руски шпиони на територията си
Снимка: Pixabay

Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в Европа, са били експулсирани от началото на войната в Украйна. Това заяви шефът на MI6 на конференция по сигурността в САЩ.

Ричард Мур, който ръководи британското външно разузнаване, каза, че експулсирането на около 400 руски дипломати от страни в континентална Европа, включително Франция и Германия, драстично е намалило шпионските способности на Кремъл.

Говорейки на конференцията за сигурност в Аспен, той каза, че западните разузнавателни агенции са положили "доста съгласувани" усилия да разбият руските шпионски мрежи след инвазията.

"Така че в цяла Европа приблизително половината, нещо като 400 служители на руското разузнаване, работещи под дипломатическо прикритие – са експулсирани", каза Мур. "Това вероятно е намалило наполовина способността им да шпионират за Русия в Европа."

Това е първият път, когато MI6 излеза публично с оценката си за въздействието на координираните експулсирания в отговор на инвазията през февруари. Въпреки че цифрата от 400, в широк кръг от нации, беше изчислена преди това, съотношението не беше.

Руските шпиони, както и офицерите от разузнаването на почти всяка голяма държава, обикновено се преструват, че работят за прикритие в посолството на своята страна. Само шепа дългогодишни шпиони – така наречените нелегални – се преструват на обикновени граждани, работещи извън дипломатическата рамка.

Германия изгони 40 руски дипломати през април, а Франция - 41. Великобритания е една от малкото държави, които не са експулсирали никакви дипломати, обвинени в шпионаж, въпреки че това до голяма степен се дължи на факта, че Обединеното кралство каза на 23-ма да напуснат през 2018 г. след отравянията в Солсбъри и не се смята, че има нови шпион

Мур каза, че двама нелегални шпиони са били разкрити, включително руснак, представящ се за човекс д ирландско-бразилско потекло, който се е опитал и не е успял да си осигури стаж в Международния наказателен съд в Хага през април. След това бразилски съд осъди Сергей Черкасов на 15 години затвор за използване на фалшиви документи за самоличност.

Мур каза, че вярва, че войната в Украйна е "печеливша кампания" за Киев и че Русия ще "все по-трудно ще снабди човешка сила и материали през следващите няколко седмици", тъй като войната се насочва към критична фаза, преди времето да се промени.

Шефът на агенцията изглежда намекна, че Украйна, с подкрепата на нарастващи количества западни оръжия, ще се опита да организира контраатака през следващите седмици. "Мисля, че за самите украинци е важно да демонстрират способността си да отвърнат на удара", каза той.

Мур каза, че е съгласен с колегата си в ЦРУ Бил Бърнс, че няма "никакви доказателства, че Путин страда от сериозно влошено здраве". В ранните фази на войната имаше спекулации, че руският президент е болен от рак или друго сериозно заболяване и е приемал стероиди.

Мур също се съгласи с шефа на ЦРУ, че Китай не доставя на Русия оръжия, защото Пекин е нервен от удара на западните икономически санкции, но каза, че смята, че "ако можеха да осигурят оръжия и да им се размине, биха го направил".

Той каза, че Китай "набира скорост", за да разбере какви поуки може да извлече от войната в Украйна и реакцията на Запада досега. "Твърде рано е да се каже какви поуки ще извлекат от злополуките на Путин", каза Мур и повтори предишно предупреждение, че Пекин не трябва да подценява решимостта на Запада да защити Тайван от всеки опит за насилствено обединение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината? След като знаете, че са половината що не изгоните и другата половина..... Аман от фалшиви новини, опорки и промиване на мозъци.
40
8
 
9
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Като изгонят и другата половина, затворят посолствата, оставят 2-3 блядолики служители, един готвач и една леля Муся - чистачката въпросът със съветско-руските шпиони е решен форевър.
39
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
МАЛКО СА :D ИЗГОНЕНИТЕ
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как да няма. Тия нарочно блъфират.
37
6
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен 30 А сащ е доброто.Попитай Либия Ирак Иран Афганистан Сирия Виетнам Сърбия.Не вярвах че има толкова болни хора.Ама иначе се трият коментари поголовно щом не споделяш мнението на този който е копирал статията
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали са половината? Сигурни ли са?
35
0
 
8
 
! Отговори
М? преди 1 година
От някаква санименталност ли си кътат другата половина?
34
3
 
4
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 1 година
Тези от руското посолство в София когато си тръгваха взеха ли си сабачките и котките ? Много е важно .
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЕТКОВ, ВАСИЛЕВ, НИНОВА, ЯНЕВ - РУСКИ ШПИОНИ.
32
7
 
11
 
! Отговори
К.Марков преди 1 година
България е в НАТО и ЕС, а Копейкин, Нинова и Янев ще се борят за 15% поддържници на руския мир, в който например с парите за обещетение за убития си в украйна син(т.нар гробни пари), бащата си купува нова лада, а гробището където е погребан е обрасло с трева и няма кой да го почисти(позната родна картинка и у нас)
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А британските кога?
30
11
 
11
 
! Отговори
Крият преди 1 година
Днес е излезнал одитен доклад в който се казва че Русия ако подаде иск срещу България за отказа от газ може да бъде осъдена да плати 700 млн.$ не устойки по договора?!Без газ и ще плащаме заради продажни политици.
29
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е империята на Zлото, колкото по-бързо се разпадне, толкова по-добре за България и света!
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28Той Вова вече е мъртвец. *** го оплаквай!
27
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната пропаганда - мислете бе хора вместо да оставяте другите да мислят вместо вас. Ако знаеха всичките "шпиони" до сега да са ги изгонили всичките. Защото аз да изгонят английски шпиони от Франция например не съм чул, или нарочно ги оставят да си шпионират. Продалжавайте да дразните Вова и после да не реверте на умряло
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега защо ги търпя, след като са шпиони.
25
13
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Повечето хора знаят и виждат че не Русия е врагът. А така наречените "съюзници"който носят само беди.
24
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ще дойдат чрез партньорите им - дали азиатците, дали арабите, дали африканците , Базите на САЩ скоро ще бъдат натирени след като се разбере че заради тях има инфлация
23
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а нас американски шпиони от цру държат виваком и мариците , що не отиде там сандов да ги затваря
22
9
 
9
 
! Отговори
къде са ги изгонили? преди 1 година
Май зад океана - там гърмят заводите тия дни.