Москва може напълно да спре доставките по "Северен поток 1"

Цената на газа отново тръгва нагоре
22 юли 2022 18:16, Йоана Цонева
34
Москва може напълно да спре доставките по "Северен поток 1"
Снимка: БГНЕС

Вчера сутринта Русия възобнови ограничените доставки на газ през „Северен поток 1“ след временно прекъсване заради 10-дневен ремонт. Профилактиката обаче предизвика притеснение у мнозина европейци, че е възможно окончателно спиране на подаването.

След възобновяването на доставките физическите потоци вчера сутринта се равняваха на 29 289 682 кВтч, между 08:00 - 09:00 ч. българско време. Днес, в същия интервал, потоците се равняват на 29 191 527 кВтч, сочи справка на Actualno.com в сайта на системния оператор Nord Stream AG.

Пълният дневен капацитет на "Северен поток" е 167 000 000 куб. метра т.е. последната отчетена стойност е малко повече от 17%. На фона на това, цената на природния газ в Европа днес отчита поскъпване с 5% спрямо края на вчерашния ден.

Преди прекъсването на доставките с цел поддръжка, Русия намали притока на газ през „Северен поток 1“ с 60%, изтъквайки технически проблеми като причина. Тогава Германия заяви, че Русия използва енергийния си износ за Европа като оръжие.

Въпреки възобновяването на потоците, вицеканцлерът на Германия и министър на икономиката и климата Роберт Хабек казва, че тръбопроводът ще заработи само на 40% от капацитета си, каквито бяха и нивата преди началото на ремонта, сочи публикация на Financial Times.

Все още обаче тези 40% не са достигнати. Като причина за ниските количества на доставките руският президент Владимир Путин посочва, че все още не са разрешени всички технически проблеми. Предстои още една турбина да бъде ремонтирана и върната на Русия, след което съоръжението ще заработи на 40% от капацитета си.

Ако турбината не бъде върната в Русия, по трасето могат да се подават само до 30 млн. куб. м. газ на ден вместо доставяните 60 млн. куб. м. отпреди началото на ремонта, казва Владимир Путин, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

До края на юли трябва да бъде ремонтирана и другата турбина. "Ако ни бъде доставена, ще бъде добре, тогава и двете турбини ще заработят. Ако не я получим обаче, ще бъдат подавани само 30 млн. куб. м. на ден.", предупреди президентът, пише руската медия.

Държавният глава посочи, че "Северен поток 1" е един от основните маршрути за доставка на газ за Европа, като през него се подават около 55 млрд. куб. м. газ годишно. Настоящото забавяне на пускането на капацитета отпреди началото на профилактиката се дължи на санкциите, които западните страни наложиха на Русия. В това число е и Канада, където немската компания Siemens извършва ремонта, добавя той.

Същевременно, в Германия притесненията по отношение на намаления поток или евентуално пълно спиране на доставките не стихват. „Само защото 40% от потоците вече са възобновени“, не трябва да чувстваме сигурност, казва Хабек, цитиран от FT. „Напротив, трябва да очакваме намирането на някаква причина за намаляване или прекъсване на притока на газ отново в бъдеще.“, добавя той.

Цената на синьото гориво отчете повишение от вчера. Към момента на подготвяне на материала фючърсите върху цените на газовите доставки за август се равняват на 163.75 евро за МВтч спрямо 155.6 евро на МВтч в края на вчерашната сесия, сочат данните на нидерландския газов хъб TTF. Това представлява поскъпване с 5% спрямо края на вчерашната сесия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мин.Хабек много добре знае кои са причините за подавания газ 40% от номиналната стойност на газовия поток: Урсулата, Борел иТимерманс, които подписаха седмия пакет санкции за Русия.На Урсула остава само да си постави мустачки, характерни за 30-те години на миналия век в Германия.Предполагам,че Русия се готви да се присъедини към Евразия (тя е член на БРИКС), така че танте Урсула може да пише с двамата си заместници пакети санкции до 10 и т.н.Да му мисли канцлер Шолц за отоплението и индустрията.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вие вече ни омръзнахте с лошият русгаз неискате ами спрете да плащате рубли или без русгаз нема да съществувате иконимиката ви нема да издържа де..би..ли такива само плашите народа си
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германистанците хем ги сърби, хем ги боли. Не искали от лошия руски газ, но не спират да питат защо газопроводът работел на 17%. Последно, искат или не искат лошия руски газ?
24
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам сте се събрали седянка ***. Чудя се колко трябва да си сбъркан в главата, за да подкрепяш малко човече, ходещо по голяма нужда в куфар с мания за величие и неговите oрки, които избиват мирно население и все още да можеш да се гледаш в огледалото сутрин.
23
2
 
8
 
! Отговори
Киро коравио до 20 преди 1 година
Много често гледаш Властелина на пръстените .***
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Ще-ще, мечтите са безплатни.
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, газта си е тяхна, могат да наложат едностранни санкции по всяко време, в отговор на едностранните такива от ес.
20
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
накрая джуджетоо че плати по един или друг начин за всички злини, които причини на толкова много народи и хора!!! този ден наближава много скоро ще е!
19
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, спирайте газта! Хайде да видя колко ви стиска, Мoрдoрци! Ама тогава парите на Запада спират. И без това сте се озъбили вече, тогава съвсем ще глътнете вода. Освен заплахи, друго знаете ли? А да, можете също така да убивате и изнасилвате беззащитни жени и деца и да крадете килими! Елитът на света направо!
18
1
 
28
 
! Отговори
Слава на Русия ! преди 1 година
Путин ви каза ясно - ако искате газ пуснете Северен Поток 2 - ако ли не мръзнете и гладувайте, свърши се вашето царство уроддди западни !!!
17
0
 
22
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
Пълна шизофрeния,хем не връщат турбината,хем реват за газ!Септември трябвало още две турбини да се ремонтират,по предписанията на Сименс,ами тогава .....
16
0
 
23
 
! Отговори
Киро коравио до 7 преди 1 година
Тази зима ще бъде европейската ПРОЛЕТ. Да видим дали Американската няма да е преди това
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето беше лесно - потрябват им на наrлосаксите пари и нападнат някой континент. Злато, подправки, роби... Сега е малко по-трудно - на неоколониалистите им трябват ресурси, но ресурсите са в Русия и Китай. А Русия и Китай имат ракети. Кофти. Много кофти...
14
2
 
24
 
! Отговори
Докога с пропаганда? преди 1 година
Хайде докато бяха спряли доставките за профилактика, тогава да разправят че няма пак да пуснат газ - това го разбирам. Ама същият ден, когато доставките са възстановени, пак да повтарят същото тумба-лумба, това е вече прекалено. ............................................. В първият момент, като видях заглавието, помислиш, че са забравили да махнат статията от преди два дена. Къде ти! Латерната на русофобската пропаганда не спира да се върти.
13
2
 
30
 
! Отговори
Киро коравио до 11 преди 1 година
Брат некой казал ли ти че си мнооого т ъ п. Значи те им налагат санкции, запорират сметки ама виждаш ли имало договори да им дават газ Бегай у лево тутм а ник
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС се озоваха в ролята на Севда Бокова. Дето всеки месец ходела да отказва на Черепа. Така е, като имаш за началници кукундрели.
11
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да наложим още някакви смазващи санкции на Русия! Да спрем да пием водка и да ядем хайвер от белуга! Или изобщо да спрем да ядем?
10
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не реве. Просто гледат лъжите и увъртанията за да не си изпълняват договорите ***. Ако искат, тяхна си работа. Ако мислят, че ще остане вакуум на пазар от 447 млн население или 20 процента от световното потребление на газ само от ЕС, добре....
9
32
 
4
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
късно живеете ,бе....руската газ за Германия пак тръгна ----РУСИЯ НЕ МОЖЕ БЕЗ ДОЛАРИ И ЕВРО , ВЪПРЕКИ ЧЕ МНОГО ИМ СЕ ИСКА ДА СА ПЪРВА СИЛА В СВЕТА!
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще направим африканците богати.