Гърция се връща към електроенергия от лигнитни въглища

Правителството поема 90% от увеличението цената на тока за бита
25 юли 2022 14:45, Елка Василева
48
Гърция се връща към електроенергия от лигнитни въглища
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция удвоява производството на електроенергия от лигнитни въглища. Хранилището за втечнен газ на остров Ревитуса пък осигурява доставки за България съгласно споразумение между Атина и София.

Още по темата
По решение на гръцкото правителство се възстановява работата на седемте лигнитни централи, които бяха затворени от Националния енергиен и климатичен план, предаде БНР. Временно е замразена програмата за раздяла с лигнитните въглища, съобщават от енергийното министерство.

Атина се връща към електроенергия от лигнитни въглища, за да осигури енергийни доставки в случай, че бъде прекратено подаването на руски  газ. 40% от нуждите на страната са зависими от руския газ. Енергетици коментират пред медиите, че възстановяване на затворените мини за лигнитни въглища изисква време поне няколко месеца.

На остров Ревитуса също така се поддържа високо ниво на доставки на втечнен газ. Текат и доставките на азерски газ по Трансадриатическия газопровод ,но Гърция все още не може да замени напълно руския газ.

Министърът на енергетиката Костас Скрекас съобщи днес, че за август месец правителството поема 90% от увеличението върху цената на тока за  битово потребление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строим зеления комунизъм с пълна пара, аман от евро бюрократи да закриват Брюксел
18
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички минаваме на ЕКО гориво. Ще чадим като парни локомотиви. Сеяндурите и евро гейците ни върнаха в 30-те и 40-те години на 20-ти век. По времето на бай Тошо народа се отопляваше на ток и парно. Даже в селата не използваха дърва и въглища грееха се с ел. радиатори. Но по онова време тока беше 1,5 ст.за киловат. Парното което беше с истнска пара а не с хладна водичка беше 12 лв на месец. Ни на някои не им харесваше това искаха банани. Сега имат банани и спокойно може да си ги т.... т изотзаде
17
2
 
20
 
! Отговори
..!! преди 1 година
Върнете всичко старо и нещата ще си дойдат на мястото!
16
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ако имаше журналисти на място, щяха да издирят шведския гном да даде акъл как без горене на въглища ще има ток хахахх. Да видим кукловодите й какви оправдания са измислили.
15
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,скоро целия ес на колене пред путин
14
2
 
19
 
! Отговори
Миньор не е актуално преди 1 година
До Гредоред - нашите да. За щастие Българските рудници все още не са напълно затворени. Тук пишат за Гърция говорят. ЕС внаса много въглища точно от Украйна. Вклчително България внася въглища от Украйна, а Украйна ги копае(ШЕ) точно от Донбас. Забелязвам че сега в цяка европа навсякъде палят котлите на въглищните централи, а дефакто въгледобива и мините в повечето държави са спрели от години и не реаботят.
13
1
 
21
 
! Отговори
Грета преди 1 година
Как смеете!
12
0
 
11
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 година
още преди 80 гдини заради недостигът гермнцте измислиха градски газ кото се получава чрз суха дестилаци на нискокалорични въглища и дървески отпадъци.Какво пречи да се направи и тук
11
1
 
12
 
! Отговори
Контейнера преди 1 година
До На инат Ти пък грейки, запада няма къде отпадъците да си изхвърля та ни натискат да нямаме алтернатива освен да им горим и отърваваме от отпадъка който изхвърлят ...;-) Нали сме станали контейнера на ЕС....
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези въглища да не са донбаски. Можем да се издушим с пушек, но да накривим шапката на Путин....няма толкова импотентни политици като европейските.А зелената сделка отече в канализацията!
9
0
 
13
 
! Отговори
Гредоред преди 1 година
До АнонименГлупости! Лигнитните въглища си ги копаме на место. Тецовете НЕ работят с вносни въглища, защото котлите са пригодени за нискокалорични въглища
8
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблем е че и въглищата в голяма част идват от Украйна. И познайте от коя точно Украйна?
7
0
 
11
 
! Отговори
кара колю преди 1 година
До Този КойтоА ти си мислиш, че правят нещо различно ли? Всички реактори на ТМИ 3 бачкат на пълни обороти и продават ток на пазарни цени на енергийната борса. Сега ще избият головата разлика и ще подготвят дружеството за ново ограбване (за справка загуба им до 2021 беше към.... 780 МИЛИОНА)
6
1
 
24
 
! Отговори
Огретен преди 1 година
Кажете сбогом на зелената утопия! Отлага се за след капитулацията на Русия!
5
1
 
11
 
! Отговори
На инат преди 1 година
Ние пък на инат обратното, ще затваряме и брикел та ни въглища ни газ ..... Оборот на шивалните за дебели дрехи и юргани ще правим. Кой ли пак е вкарал 1000 контейнера китайски грейки и олекотени термо завивки, и се опитва да ги пробутва се питам...... и отговор има ли смисъл да чакам.. ?
4
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не я поема правителството на Гърция поемате го вие. Гърция по европроекти получава пет пъти повече пари от България на глава от населението освен това Брюксел печата и дава безлихвени заеми за да не си връщат гърците заемите. Като отидете на пазара вижте от къде е стоката ??? Гръцки домати , италиански лук ?????????? Най задлъжнелите в ЕС държава плащат най големите субсидии за да нанасят щети с нашите пари . Ние ги ,,спасяваме,, а те с нашите пари ни удрят.
3
0
 
25
 
! Отговори
Бай Хай преди 1 година
До Анонимен 1Продължава безмислената търговия с въглеродни квоти, които и без това оскъпяват скъпия ток.
2
0
 
47
 
! Отговори
Този Който преди 1 година
Нашите какво чакат? Газ на лигнита и Мариците до ламарината. Може и да спечелим от тая работа. Имаме си всичко необходимо. Вече стана ясно, че всички показват среден пръст на зелената сделка. А еврозелките ако щат да не се къпят, да стоят на студено, да пътуват с велосипеди, да перат на реката...нас техните меколеви *** драми не ни интересуват.
1
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана със зелената далавера или всеки ще се спасява както може самосиндикално.