Голямото решение на ЕС

Коментари от европейски представители
26 юли 2022 22:05, Росен Стойчев
43

На фона на очертаващата се газова криза на Стария континент, енергийните министри на държавите от Европейския съюз одобриха извънреден план за намаляване на потреблението на газ с 15%. Мярката е в отговор на спадащите газови доставки на Русия към Европа и ще важи до края на март догодина, съобщи Bulgaria ON AIR.

Новината за ключовото споразумение беше съобщена първо в официалния Twitter акаунт на чешкото председателство с коментар: това не беше "Мисия невъзможна". А председателят на Европейската комисия уточни какво точно е било постигнато.

"ЕС е единен и солидарен.

Още по темата
Днешното решение ясно показа, че държавите членки ще се противопоставят на всеки опит на Русия да раздели ЕС, използвайки енергийните доставки като оръжие. Зимата ще бъде много по-евтина и по-лесна за гражданите и европейската промишленост", твърди министърът на индустрията на Чехия Йозеф Сикела.

Миналата година около 40 на сто от вноса на природен газ в Европейския съюз е идвал от Русия.

"Колективният ангажимент за намаляване на потреблението с 15% е от голямо значение и ще спомогне да посрещнем зимата с пълни газохранилища", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Проектотекстовете обаче сочат, че споразумението е претърпяло промени. Така изключение се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър или Малта, и държави без връзка с международна мрежа за доставка на газ.

"ЕС осигури здрави основи за належащата солидарност между държавите членки в лицето на енергийното изнудване на Путин. Съобщението на Газпром, че намалява още повече доставките на газ за Европа през "Северен поток 1" без основателна техническа причина, допълнително илюстрира ненадеждния характер на Русия като енергиен доставчик", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: диалогЕСдоставки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
раша е наша преди 1 година
До Шкумбата браво приятел моите поздравления
34
2
 
9
 
! Отговори
Шкумбата преди 1 година
Зимата на 2023 година, Германия...-Татко,защо у нас е студено?-Защото има война, синко.-Някой ни е нападнал?-Не, Русия нападна Украйна. -А защо у нас е студено?-Защото въведохме санкции срещу Русия. -Защо?-За да се почувстват зле руснаците.-Татко, а ние руснаци ли сме?
33
2
 
4
 
! Отговори
Minkova преди 1 година
ВСИЧКО Е ДОБРЕ, НО ГИНОЦИДА НАД БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕ Е Е ПРЕМАХНАТ С ТЕЗИ МИЖАВИ ЗАПЛАТИ. ВТОРО ОБЕЗОРАЖЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е УМИШЛЕНО, ЗА ДА Я ВЪРТИТЕ НА 360 ГРАДУСА. ЗА ДА НЯМА ДУМАТА, ДА МЪЛЧИ. ЗА МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК СЪЩО ВЪРТИТЕ БЪЛГАРИЯ. МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК, КАКТО И СРЪБСКИЯТ ЕЗИК И НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ, ПРОИЗЛИЗАТ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК. БЪЛГАРИЯ СЪЩЕСТВУВА О 193,4,5 ГОДИНА, СЛЕД ТОВА МАКЕДОНИЯ. СЪРБИТЕ СЕ СТРЕМЯТ ДА ПРИСЪЕДЕНЯТ МАКЕДОНИЯ КЪМ ТЯХ 70 ГОДИНИ ПОД НЕЧИЙ СИЛИ. И СЪРБИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ПРИЗНА
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време хората правеха експедиции до полюсите, изстрелваха спътници в космоса, правеха основопалагащи открития в математиката и физиката... А сега големите успехи са *** неутралност, намаляването на температурите в сградите и отказ от къпане...
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой каквото си надроби, това ще сърба. Лошото е, че тези гадове няма да усетят нищо, а хората ще са потърпевшите. Същото като със заплатите, техните по 26000 евро, но толкова години не направиха нищо за нас с 150-200 евро заплати и пенсии. Инфлацията сега изяде всички.
30
12
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Най-богатият съюз света с от мощните икономики, според някои плювачи, щял да изпадне в "мизерия" и да се разпадне? Някои верно халмционират ! Щяла да победи Раша, в която всички са силни в издръжливостта към тази "мизерия"?
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съюзът ще пести заедно с Германия. Ще дадем нашата дажба газ на Германия. Даваме 3 милиарда кубика газ на Германия, за да произвежда коли и да ни ги продава.
28
5
 
22
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 1 година
Емииии, стана ясно, че Европейският съюз е пълен въздух ,щом ще ни мръзне г.за заради някакви ***.дер.унг.ели в Брюксел !
27
1
 
3
 
! Отговори
Независимостта преди 1 година
на тялото от главата е скъпо, но не е непреодолимо.
26
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майната му на ЕС, както казва уважаемата Виктория Нюланд.
25
10
 
8
 
! Отговори
Независимостта и преди 1 година
Демокрацията не са безплатни. И Буш ви го каза и другаря Байденко. Има ли нещо непонятно тук?Първата година е трудно, после ще имате инфраструктура да внасяне газ от цял святЕдна година ще изкарате. Я по-бодро!
24
3
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Смях.
23
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен никой не ме е питал. ЕС налага диктатура. Тази организация трябва да се закрие.
22
4
 
23
 
! Отговори
Груба грешка преди 1 година
Решението не е на ЕС, а на ЕК и по-точно - на Фърсулата. Подкрепено от една шепа министри, които не знаят на кой свят са. С изключение на унгарския, който директно им предложи горещата супа.А хората от същия този ЕС никой не ги е питал - както обикновено.
21
3
 
13
 
! Отговори
Кирчо Ленчин преди 1 година
Ей! Да внимавате, че пак ще ме пратят на влас!
20
4
 
11
 
! Отговори
Голям е преди 1 година
Ще измръзнат заТниците на нежните китки.
19
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ся като изберем Коцето на изборите и излезем от ЕС, ще си имаме ефтин газ и няма да ни дреме ...
18
8
 
26
 
! Отговори
Хамериканците преди 1 година
Мултикултурясаха, а евраrейците съвсем се изпеgepacтиха душевно и морално.
17
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяяяямото решение! Да вземат да се самоубият, по традицията на извратените си разбирания и да ни освободят от присъствието си всички гинеколожки, бездетни и пидали, управители на ЕС.
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И без това ходя по къси панталони в къщи зимата, ще сложа дълги. Голем праз...