Гърция отбелязва най-силния си туристически сезон

Страната планира да удължи сезона до 15 ноември
30 юли 2022 16:52, Анисия Иванова
34
Гърция отбелязва най-силния си туристически сезон
Снимка: БГНЕС

Туризмът на Гърция е на път да подобри рекорда на най-добрата година - 2019. По данни на Атинската търговска камара, приходите в бранша вече надминават 20 милиарда евро. Някои от островите на южната ни съседка като Крит и голяма част от тези в Егейско море са запълнени на 100%.

Южната ни съседка отбелязва най-силния си туристически сезон. Островите изпреварват по туристи континентална Гърция като голяма част от хотелите там са пълни до края на август. Привлекателни за туристите са круизите по гръцките острови.

„Преди година круизите бяха един, два, три, сега са 62. С тях туристите обикалят по островите, стигат до северна Африка, Крит и Кипър, и се връщат. Това е несравнимо повишение. Със сигурност през уикендите тук в Солун не се намират места за престой. Заради нуждите вече се строят и нови хотели.", каза Параскеви Патулиду, заместник-областен управител на Солун.

Най-посещаваните острови са Санторини, Миконос, Крит и Родос. Традиционно българските туристи избират северната част на страната. Освен красивите плажове, българският турист е доволен от обслужването на съседите ни.

„Обслужването е на много високо ниво, хората са изключително любезни, усмихнати, персоналът се държи така, както трябва. Обучен е в сферата на обслужването.", казва Кремена Йорданова - туристка.

По наблюдения на екскурзовода Кириакос Хаджистефану, този сезон туристическият пъзел на посетителите на Гърция е изненадващ.

„Тази година руснаци и украинци бяха заменени от американци, германци и евреи. Те компенсираха отлива на воюващите страни. Те са платежоспособни. Резултатите в икономиката ни вече са налице.", разказва екскурзоводът Кириакос Хаджистефану.

Но въпреки големия интерес, и в Гърция проблеми не липсват. Хотелиерите отбелязват, че освен от войната, сега са потърпевши и от авиокризата в Европа.

„Транспортният хаос и забавянията по летищата на Европа - това повярвайте ми се отразява върху туризма по цялото Средиземноморие. След почти катастрофалните изминали 2 години на пандемия, сега и войната в Украйна усили кризата. Зареждаме складовете, защото не знаем колко ще скочат цените. Заради цените на бензина като че ли гръцките туристи изчезнаха. Като цяло на балканите сме с по-нисък бюджет. До септември в моя хотел съм пълен с резервации.", казва Сократис Кирциос - собственик на хотел.

Заради рекордно високите нива в туризма, Гърция планира да удължи сезона до 15 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: туризъмГърцияприходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
12
 
! Отговори
Атлетът преди 1 година
До 1км до плаж .. ходи пеша, дебел!
8
13
 
11
 
! Отговори
1км до плаж преди 1 година
Не знам защо постоянно правите връзка между качеството на хотелиерите и качеството на морето ни? Има апартаменти под наем, има хубави малки хотели, много градски и др., но повечето хора отбягват Варна, Бургас, даже Балчик където има. Отиват където са всички Приморско, Китен или в дупката Ахтопол, където други софиянци ги дерат, а местните са ги чакали 8месеца. Какво обслужване в Ахтопол, мале, мале ? А сега смятам да сляза до плажа, ама се чудя пеша или с колата? Тъкмо не прежуля вече
7
9
 
15
 
! Отговори
Антивакс преди 1 година
А в България Ангел Кунчев и неговата пасмина закриха туризма на нашето море! На въжето!
6
34
 
4
 
! Отговори
Захамир преди 1 година
Нека да се радват гърчолята на лятото ама идва най-студената зима в историята на човечесвтвото и газ няма да имат и ще *** от студ стиснали паричките си
5
45
 
26
 
! Отговори
x преди 1 година
Слънчев бряг има най-хубавия плаж и фин пясък. Не хвалете камънаците на Гърция и Турция. Аз отивам за плаж и море, а не обслужване и плюскане. Обслужване и плюскане мога да си правя и в града си.
4
7
 
39
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Мутро-хотелиеро-ресторантьор Ганев не хареса това. И вместо да си хване метресата и да се метне в скъпия жип и да отиде за няколко дни да види защо се тълпят хората там, той....той вдига цените.....уникални бизнесмени имаме....
3
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия кениици заразиха целият свят. Кои са тези умници които ходят там. За десета година отивам на Адриатическо море. Чисти плажове. Кристална вода. Евтини и вкусни ястия и хотели. Красиви девойки. И най важното разбираме се на български и отношението към цас е Брат Сестро.
2
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз оставих моите скромни 1000 евро там.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Emi normalno horata znqt kak se pravi tozi biznes i si berat plodovete, nqkoi den ako i na6te se nau4at, pak 6te e palno po na6to more, do togava 6te gledat ukrainci.