ЕС: Ако РМС не промени Конституцията, процесът спира

Преговорите са отворени, но могат да бъдат стопирани
55
ЕС: Ако РМС не промени Конституцията, процесът спира
Снимка: БГНЕС

"С начина, по който е договорена преговорната рамка за Република Северна Македония, преговорите са отворени, а първата междуправителствена конференция поставя началото на целия процес. Когато скринингът приключи, следващата фаза изисква и следваща междуправителствена конференция, а нейното провеждане зависи от изпълнението на двустранното споразумение между България и Северна Македония. Разбира се, суверенно решение на Северна Македония е да промени ли конституцията си. Най-вероятният сценарий, ако основният закон не бъде променен, ще бъде, че преговорният процес ще спре провеждането на междуправителствената конференция и следващите стъпки ще изчакат решаването на този въпрос. Не защото трета държава ще наложи вето, а защото решението на Северна Македония би означавало оттегляне от ангажимент, поет двустранно с България“, казва в седмичното интервю за Радио Свободна Европа посланикът на ЕС в Република Северна Македония Дейвид Гиър.

Гиър отказа да коментира искането на опозицията в страната за провеждане на референдум, но препоръчва да бъде погледната „голямата картина“ и стратегическият избор, който Северна Македония е направила преди много години.  
„Това е суверенно решение.  ЕС е доброволен проект, основан на реформи и демократични принципи. Възможно е да напуснете, дори ако сте член. Видяхме това с Обединеното кралство. Така че целият проект и целият подход не се основават на принуда, а на сътрудничество и доброволно желание да се присъедините и да бъдете част от този съюз, който се основава на фундаментални демократични принципи.... Вижте страните, които станаха членове. Испанците станаха ли по-малко испанци? Естонците, които са от по-малка страна, не станаха по-малко естонци. Малтийците, една още по-малка страна, не станаха по-малко малтийци. Явно няма причина тази държава да поставя под съмнение своята идентичност. Попитахте дали има гаранции, нека бъдем ясни, гаранции няма. Самият процес няма 100 процента гаранция. Самият процес се състои от поредица от моменти, в които трябва да се вземат единодушни решения. Така работи за всички държави и никоя преговорна рамка не гарантира, че няма да бъдат повдигнати и други въпроси, но ако те бъдат повдигнати, ЕС ще се справи с тях, както е правил в процеса на членството на други държави", каза Гиър./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: македонияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
12
 
! Отговори
:-) преди 1 година
Благодарение на авторката Google намира много повече РМС вместо РСМ :)
22
1
 
21
 
! Отговори
Есе преди 1 година
Хората от севера трябва да отрезнеят
21
5
 
31
 
! Отговори
L. преди 1 година
Сега ще разберат какво е - гаранция Франция.
20
36
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствените които карат Македонците да влязат в ЕС насила са гoвeдa от друг континент. Искат да си разположат следващата военна база на тяхна земя.
19
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствените които карат Македонците да влязат в ЕС насила са *** от друг континент. Искат да си разположат следващата военна база на тяхна земя.
18
0
 
35
 
! Отговори
До15 преди 1 година
"Европейския съюз изнудвал македонцитъ...." Макето което пише тия глупocти да чете и слуша по внимателно. Казват че влизането в ЕС не е насила. Ако не искат не искат Да не изпълняват "изнудванията" единствено дето НЕ може да влязат в ЕС ако не изпълняват задълженията си.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все си мислех, че РМС имат устав, а не конституция. А може би грешката е вярна.
16
1
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Освен да цензурирате,поне си назначете грамотни журналисти,или поне им редактирайте небивалиците.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
18 Да се чете "каскети".
14
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вергиева звезда, вентилатор, Дисниленд-Скопие 2014, където статуите са на по 1 м разстояние, а гръка Александър Македонски е изобразен по килоти, гардовете им загърнати с ямурлуци, а на главите ...касети. Не, не сънувате кошмар на кича и абсурда, това е държавицата край Охрид РСМ. Това може да сътвори само комунистическата рускосръбската глупост.
13
2
 
43
 
! Отговори
Ейджънт Ариел Скит преди 1 година
Сърбославската колония БЮРМ, ще не ще, трябва да се раздели с измислената си история, език, фалшивата си реалност и eни4apckия си манталитет! Филмът свърши, верно много дълъг сериал, с много сезони беше, но свърши! Сега ги чака дълъг катарзис, може би и по-дълъг от филма...?
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С този развален сръбски и без дума гръцки само монкидонци могат да се наричат
11
45
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС изнудва македонците заради коварните българо-турски михлюзи.юю да живее ВМРО.
10
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На македонците им казаха вече в пряк текст - "Аре стига се правихте на интересни и не ни губете времето. Ако ще влизате, започвайте процеса, ако няма - казвайте и да ви теглим една, че имаме други неща за решаване."
9
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато не махнат проруските и сръбски политици и агенти няма влизане от тях зависи
8
1
 
30
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Древните ще влезнат в...пътя,че иначе остават...сирачета. Де гой Тито да си ги...прибере сиротните,ама го нямааа.
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А такааа! Щом са такива инати,спираме преговорите.
6
11
 
23
 
! Отговори
От Русия с любоф преди 1 година
А бе не е верно това, лъжат ви, накрая ще ви ваксинират, ще ви вземат децата и ще ги раздадат на норвежки гей двойки.
5
2
 
26
 
! Отговори
дядо шишарко преди 1 година
честито на комшиите
4
1
 
33
 
! Отговори
Петимата от РМС преди 1 година
Референдум и нова проституция!