80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност

64% от европейците са на ръба
312
80% от българите в трудоспособна възраст са заплашени от бедност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Делът на трудоспособните граждани в Европейския съюз, изправени пред риск от бедност и живеещи в домакинства с много ниска икономическа активност, достига 64 на сто през 2020 година. През 2020 г. 80,2 на сто от трудоспособните българи са били застрашени от бедност. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани на сайта й.

Показателят варира силно: от 48,7 на сто в Дания и 49,9 на сто в Ирландия до 85,4 на сто в Литва и 84,2 на сто в Румъния.

Интензитетът на икономическа дейност на едно домакинство е съотношението на общия брой месеци, през които членовете на домакинството в трудоспособна възраст (от 16 до 64 годишна възраст) са работили през отчетената година, и общия законодателно установен максимален брой месеци, в които същите членове на домакинството потенциално биха могли да работят за същия период, предаде БТА.

Колкото по-близо са хората в едно домакинство до пълна заетост на труда си, толкова по-малка е вероятността да бъдат изложени на риск от бедност, обясняват експертите от Евростат.

Показателят се онагледява в три нива, вариращи от много нисък, до среден или много висок интензитет. За много нисък се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време, равно или по-малко от 20 на сто от общия им потенциал за работно време през предходната година. На другия край на скалата, като много висок интензитет се счита, когато членовете на домакинството са имали работно време повече от 85 на сто от потенциала им за максимално работно време.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още по темата: бедностЕСработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
До гарванът преди 1 година
Попитай политиците на всяка една страна. Ще е интересно какъв отговор ще ти дадат. Един за власт, друг за яхта трети за остров, четвърти за жени, пети за алкохол...но е живял в охолство за разлика от този който чака гарвана....а животът е един за всички, няма раса няма религия няма знаме няма герб или националност. Така че който умее да краде от другите енергията на живота - да работят за него, той живее добре. Другите чакат гарванът.....
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 ...... А какво пречи да си беден и да си на плажа? Особено ако работиш наблизо? Поне навремето хамалите и шофьорите в сериозните фирми получаваха съвсем прилични заплати на общия фон.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17, да бе да :) Гледам ги на плажа в Китен и им личи по изказ, драхи и обувки, че са работническа класа. Гледам ги и в магазините купуват безалкохолни и щафети салам(евтинки).
14
1
 
32
 
! Отговори
Работохолик преди 1 година
Те нали затова всички западни компании са тук. Заради ефтината работна ръка. За да има богати - западният свят - трябва някой да им работи. Когато белгиец стане съпорт на Българин ми се обадете. Да и сме живи и здрави.
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не знам"плажовете пълни, магидтралите задръстени" ......... Това са останалите 20%. Като се замислиш, не са никак малко като хора. Освен това са хиперактивни, и затова ги виждаш навсякъде .........
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това зависи дали си в колонията или в метрополията на ЕС . Понеже България е ясно изразена колония тук бедност няма да има само за колонистите - ченгеджисти ,прокуристи съдиисти , дупитати . За останалите цени като в метрополията че и по големи а заплати като в колония а не като в Германия. Прости сметки ама не са за прости хора . Единствения смисъл от членството е незабавни германски заплати ако и цените са германски . Иначе си колония .
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99.9 процента от политиците в трудоспособна възраст са заплашени от богатство.......
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Колкото по-близо са хората в едно домакинство до пълна заетост на труда си, толкова по-малка е вероятността да бъдат изложени на риск от бедност" ........ Не и тук. Тук такава зависимст липсва. Колкото и да работиш, рискът си остава същия. А обикновено не е просто риск, а реалност.
9
1
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Това с бедността си го имаше и преди 20 години пак бяха 80 процента какво заплашени отдавна са под всякакъв праг но виновни са тези който остават ако и те заедно със старците се разкарат и останат само политици и IT специалисти ще им се наложи да градят
8
8
 
28
 
! Отговори
Не знам преди 1 година
за каква бедност иде реч: плажовете пълни, магидтралите задръстени, магазините не можеш свобона количка да намериш...... ако това е бедност.... какво да кажат индийците? Или китайците?
7
3
 
18
 
! Отговори
Работещ бедняк преди 1 година
Пишете че ние отдавна сме водачи на класацията с работещите бедняци ! Да не говорим на колко други лоши класации сме водачи .... Започваме да ставаме мазохисти и да се кефим на такива класации като няма други в които да сме поне в първата 10-тка ... :-(
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На териториятаБългария се e крало, краде се и така ще продължава. Такъв ни е ГЕНа!
5
10
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Промяната дойде!
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частния сектор от десетилетия си прави каквото иска, затова хората живеят от заплата до заплата.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та от тия 80% / 90%/ са в пенсионна възраст. Много повече в трудоспособна възраст са низ вън страната
2
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички дъртаци политици в предпенсионна възраст са заплашени от преяждане и проблеми с храносмилателната система.
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези същите са заплашени от геноцид, насилствено ваксиниране и затваряне по къщите им от собственото им правителство.