Финландия орязва драстично визите за руснаци

Намалява ги на 10% от броя на тези, които издава сега
43
Финландия орязва драстично визите за руснаци
Снимка: БГНЕС

Финландия ще ограничи броя на издаваните визи за руски туристи на 10 процента от сегашния им брой, считано от 1 септември, поради нарастващото обществено недоволство от инвазията на Русия в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на правителството.

"Издаването на туристически визи няма да спре напълно, но броят им ще бъде намален значително", каза днес пред журналисти финландският министър на външните работи Пека Хависто.

Той уточни, че за целта работното време на консулствата за издаване на туристически визи ще бъде съкратено. Това се налага, тъй като не може да бъде наложена забрана за издаване на визи заради националността на кандидатите.

При разглеждането на молбите на руснаци вече ще бъде даден приоритет на издаването на "други видове визи: посещение при близки, семейни контакти, работа и обучение", отбеляза Хависто.

Финландия обработва в момента на ден близо 1000 молби за визи на руснаци, каза външният министър пред обществената телевизия "Юле".

Страната проучва също въвеждането на специфична категория хуманитарни визи, каквито в момента не се издават.

"Това може да облекчи доста положението при някои обстоятелства за журналисти и хора, работещи за неправителствени организации", каза Хависто.

Той изрази подкрепа за спирането на действието на споразумението за облекчен визов режим между Русия и Европейския съюз, което може да доведе до увеличение на цената на туристическите визи от 35 на 80 евро.

Финландия възнамерява да повдигне този въпрос на предстоящата среща на външните министри на страните от от ЕС на 30 август в Чехия.

След руската инвазия в Украйна страната подаде молба за членство към НАТО, като се очаква да се присъедини бързо към алианса. Финландия обаче остава единствената граничеща с Русия държава от ЕС, която не прилага ограничения при издаването на туристически визи на руски граждани, отбелязва АФП./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 1 година
А не така батка руснаците имат много лош спомен от тази война по вероятно е Да увиснат като тяхните братя по оръжие но със една голяма разлика вместо 200000 там ще висят 600000Смърдящи Рyzнака
14
11
 
1
 
! Отговори
гАз преди 1 година
Е, и? Колко са държавите в Европа с мек и топъл климат или си струва да бъдат посетени? Портогалия, Испания, Гърция, Кипър, Франция, Австрия и Швейцария. Гърция и Кипър няма да наложат визови ограничения, остават пет държави... Е, руснаците шъ го преживеят без проблем. -))))))
13
8
 
8
 
! Отговори
BTW преди 1 година
Какво става с визите за САЩ? Отмениха ли ги? След 30 години навеждане със смъкнати raщи и лизанe на американски 3адници, българите могат ли свободно да пътуват за САЩ?
12
4
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, останали без визи за Финландия руснаците сега като не могат да пътуват в ЕС да си купуват дънки и фаниелки пума ще излязат с милиони на улиците и до дни, дори до часове ще свалят Путин, Русия ще бъде разчленена на няколко демократични държави които ще продават евтино ресурси, ЕС пак ще си живеят добре както преди, а ние българите ще ходим да работиме в кланиците да изкарваме евра да си купиваме голфове и всичко ще се върне какти си беше.
11
5
 
11
 
! Отговори
... преди 1 година
Епа това си е добре и си е работа на фините! Когото искат него ще пускат на яхната си земя! Инак види се русия обича и напада съседите си и им заграбва земи! Това е неоспорим факт така направи с чечня, така направи с грузия така направи с украйна така направи и с молдова! Абре не е като да не трябва да се пазиш от русия! там опасност винаги има!
10
8
 
9
 
! Отговори
рН преди 1 година
Горките финландци, сега откъде ще купуват евтини цигари и алкохол, и как ще зареждат колите си с евтин бензин??? Мъка, мъкааа...
9
1
 
6
 
! Отговори
мда преди 1 година
До Оркестър ВарненциТе щото нямат пари да се качът на самолета ид а отидат където поискат. Разликата е ,че Руснака на самолет трудно ще се качи , защото няма право да прелита над Европа!
8
4
 
12
 
! Отговори
Пинг Понг преди 1 година
Браво така се прави със източните плъхове подкрепям проявата дано се Случи и при нас но при нас трябва и със тяхните марионетки като започнем от ГРОБ ТА чак до БСП А Фирумните Плъхаове ги оставете на нас
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички странят от Zаразното Zло!
6
6
 
10
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
Палячовци....
5
8
 
12
 
! Отговори
Оркестър Варненци преди 1 година
Сега трябва реципрочни мерки и да видят финландците как няма да могат да плажуват на мазутния чакъл в Крим и Новороссийск!
4
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките никъде не ги искат. Колко ли е гадно да са ти приятели само страни като Северна корея, Венецуела, и тем подобни? Общо взето 4-тия свят си се подкрепят. Барабар с Китайците, робите на запада, които исторически който не ги е хванал той не ги е опердашил. Съдба
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
снимката е доста красноречива, ами на такива нема как да не им ограничиш визите:)
2
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Финладските нацисти скоро пак ще опитат руския ботуш
1
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От цялата тая работа ще го закъсат и финланските алкохолици които през почивните дни ходят до Петербург на алкохолен туризъм.