Украйна призовава светът да реагира при нов обстрел по АЕЦ "Запорожие"

"Ако светът не прояви сила и решителност, това ще означава, че е загубил"
16 авг 2022 17:00, Йоана Цонева
131
Украйна призовава светът да реагира при нов обстрел по АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Украйна призова за нови санкции срещу Русия и изтъкна рисковете и последиците от катастрофа в най-голямата ядрена централа в Европа, където новият обстрел в близост до нея разпали отново играта на обвинения между двете страни.

Украински и руски официални лица си размениха обвинения за това кой е отговорен за нападенията в близост до атомната електроцентрала "Запорожие" в Южна Украйна, предаде "Ройтерс".

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди руските войници, че ако нападнат обекта в контролирания вече от Русия град Енергодар или го използват като база за стрелба, ще се превърнат в "специална цел".

"Ако заради действията на Русия се случи катастрофа, последствията могат да засегнат и тези, които засега мълчат", каза той в късно вечерно обръщение в понеделник, призовавайки за нови санкции срещу руския ядрен сектор.

"Ако сега светът не прояви сила и решителност, за да защити една атомна електроцентрала, това ще означава, че светът е загубил."

Владимир Рогов, назначен от Русия служител в Енергодар, заяви в понеделник, че в продължение на два часа около 25 тежки артилерийски удара от гаубици М777, произведени в САЩ, са попаднали в близост до атомната електроцентрала и жилищни райони.

Руската информационна агенция "Интерфакс", цитирайки пресслужбата на назначената от Русия администрация на Енергодар, заяви, че украинските сили са открили огън, като в близост до електроцентралата е имало взривове.

Но според ръководителя на администрацията на Никополския район, който се намира от другата страна на реката от Енергодар и остава под украински контрол, именно руските сили са обстрелвали града, за да се опитат да създадат впечатление, че Украйна го атакува.

"Руснаците си мислят, че могат да принудят света да изпълни техните условия, като обстрелват Запорожката АЕЦ", написа в "Туитър" Андрий Ермак, началник на украинския президентски щаб.

Руските сили продължиха да обстрелват градове - Велика Кострюмка в южната част на страната и Марханец - срещу Запорожката атомна електроцентрала, се казва в доклад на южния район на украинските въоръжени сили във "Фейсбук".

Украинските сили са убили 23 руски войници и са унищожили две укрепени позиции, се допълва в съобщението.

Организацията на обединените нации заявява, че разполага с логистичен капацитет и капацитет за сигурност, за да подкрепи посещението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ако Русия и Украйна се съгласят.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонен разговор с Гутериш, за да обсъдят условията за безопасното функциониране на централата, съобщиха от министерството в понеделник.

По-късно обаче Игор Вишневецки, заместник-ръководител на отдела за разпространение на ядрени оръжия и контрол на въоръженията към външното министерство, беше цитиран да казва, че би било твърде опасно за мисия на МААЕ да пътува през столицата Киев, за да инспектира централата.

Още по темата

Украйна, където в понеделник парламентът удължи срока на военното положение с още три месеца, от седмици твърди, че планира контраофанзива, за да си върне Запорожие и съседната Херсонска област - най-голямата част от територията, която Русия завзе след инвазията си на 24 февруари и все още държи.

Смъртно наказание

Конфликтът, който накара милиони хора да избягат от страната и доведе до смъртта на хиляди хора, сериозно влоши отношенията между Москва и Запада.

В понеделник съдът на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецк в Източна Украйна обвини петима чужди граждани, които според него са били заловени да се бият с украинските сили, че са наемници, съобщиха руски медии. Трима от мъжете могат да бъдат осъдени на смърт.

Русия нарича нахлуването си в Украйна "специална военна операция" за демилитаризиране на съседката си и защита на рускоезичните общности. Украйна и западните поддръжници обвиняват Москва, че води завоевателна война в имперски стил.

Руските медии съобщиха за експлозии в Крим - южния полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. - рано във вторник, включително в склад за боеприпаси в село Майское. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че няма сериозно пострадали, предаде държавната информационна агенция РИА. По-рано във вторник РИА съобщи и за пожар в трансформаторна подстанция близо до град Джанкой в Крим, на 20 км от него.

Дори когато най-голямото нападение срещу европейска държава от 1945 г. насам продължаваше, беше постигнат напредък по сделката за зърно, която да облекчи глобалната продоволствена криза, предизвикана от конфликта.

Корабът Brave Commander е напуснал украинското пристанище Пивденний, превозвайки първия товар с хуманитарна хранителна помощ, насочен към Африка от Украйна след нахлуването на Русия, сочат данните на Refinitiv Eikon във вторник. Министерството на отбраната на Турция съобщи, че общо пет кораба са напуснали украинските пристанища, превозвайки царевица и пшеница.

Британското министерство на отбраната заяви, че Черноморският флот на Русия изпитва затруднения да упражнява ефективен контрол върху морето, като патрулите обикновено се ограничават до водите в радиус на видимост от кримското крайбрежие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Не *** на Фенин99;ВЕЛИК.Де да можех и аз така.Благодаря за урока.Още един път,ВЕЛИК.Няма две мнения,няма съмнения.Ако обичате,включвайте се по-често.Показвайте ни на практика,какво точно не ни достига.Уверявам ви,че ще го преживеем и ще се поучим от МАЙСТОРА.Не съм си и помислял да слагам кавички.В случая с вашия коментар те са напълно неуместни.Още веднъж,благодаря ви и ви моля,най-искренно;Продължавайте да ни демонстрирате какво значи, да знаеш,да можеш и да го направиш.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз призовавам светът да реагира при нов обстрел по АЕЦ "Запорожие", като смачка празната кратуна на зеленото накоманче !
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега гледах клип как хохолите с английска ракета поразяват парк в Енерходар. В парка имаше родители с малки деца. Това няма да го видим по "прогресивните"медии. Е, не оцелиха никой.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 105 ДавайтеИ като я нападнат софия с тебе заедно исчезва за броени секунди
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как да реагира Запада? Те наложиха 7 пакета от санкции и резултата е 0. И те не знаят какво да правят.
84
9
 
0
 
! Отговори
Давайте преди 1 година
Аре бе, НАТО, нападайте я тая Русия вече, че ми писна тука 6 месеца едно и също. Ай да ви се не знае глупавите военни операции и чудо. Писна ни, бе, нападайте вече и да се приключва!
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обстрела на атомни електроцентрали е акт на тероризъм....Спешно да бъде въведен контингент на ООН за охрана на централата и разследване на инцидентите
82
0
 
12
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
Руснаците владеят атомнната централа,но същевременно си я и обстрелват -ей така,за спорта.И един мармот навива станиол... Мисля,че украинската дезинформация вече е толкова прозрачна,че цяла Европа я вижда вече,най-накрая.Разгеле.
81
1
 
8
 
! Отговори
БЕЗЦЕННО преди 1 година
До Не *** на Фенин 99 Цитат"Ако почиствате кучето си от бълхи- това за вас е специална операция, за кучето е освободителна операция, а въшките това го разбират и усещат като пълномащабна война срещу тях"ВЕЛИК КОМЕНТАР. ТОЧНО И ЯСНО КАЗАНО
80
0
 
13
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
ако Русия нападне контролираният от нея аец........??????!!!! Това ми изби мочъчните клетки !
79
0
 
21
 
! Отговори
Не пут на Фенин преди 1 година
До Не фен на Путин. 65-- Ако почиствате кучето си от бълхи- това за вас е специална операция, за кучето е освободителна операция, а въшките това го разбират и усещат като пълномащабна война срещу тях
78
2
 
21
 
! Отговори
Петров преди 1 година
в топ 100 университети българските са на 200 ното място. промитите български мозъци на тема "колко е велика Украйна щото американците казват така" личат и от коментарите.
77
3
 
17
 
! Отговори
До за 2029 преди 1 година
Ами сещай се, кой прави тези класации....Между друго на живо видяхме подготовката на Харвард, така че няма нужда. Още един такъв като Кирчо, Кокорчо или Милен Велчев и Харвард ще разсипе цяла една държава.
76
4
 
6
 
! Отговори
За 2020г. преди 1 година
В топ 100 университети, на 84 място е руският Ломоносов....
75
3
 
14
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 година
До Анонимен НАТО има ли достатъчно количество памперси, за да прави десант на вече руска територия? За един преател на име Доналд Кук питам.
74
2
 
20
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Скоро Европа и света ще разбере истинското лице на наци Украйна но ще е късно ,последиците и истината ще е страшна...Но дали запада ще си признае пак грешката?
73
25
 
16
 
! Отговори
Петров преди 1 година
вече и на слепите е ясно, че по американски сценарий укрите и онова кречетало Зеленски готвят ядрен шантаж на Европа. американският дълг надмина всякакви граници, дори печатницата не смогва, американците трябва да изядат някой, но да не си счупят зъбите.
72
8
 
2
 
! Отговори
Логика преди 1 година
Ако бяха стреляли украинците, щеше да има разсеян пиша....
71
6
 
12
 
! Отговори
Американофил преди 1 година
Русия сама се обстрелва и сама прихваща ракетите си с пво!
70
2
 
6
 
! Отговори
Ама преди 1 година
Що няма фасове