Инфлация, политическа нестабилност... Но икономиката ни се справя добре

Големият проблем е задаващата се рецесия в Европа, особено в Германия
19 авг 2022 22:00, Анисия Иванова
92
Инфлация, политическа нестабилност... Но икономиката ни се справя добре
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки проблемите с енергийните източници и продължителната политическа нестабилност българската икономика отбелязва растеж и показва, че пазарните механизми на саморегулиране действат. Това коментира проф. Ганчо Ганчев, икономист и преподавател в ЮЗУ, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Парадоксът е че икономиката не е толкова зле, колкото се оплакват бизнесмените и хората, има растеж, има и силен износ. Наистина нарастват цените на енергоносителите, но растат и цените на продукцията, която изнасяме, което компенсира бизнеса ни. По-големият проблем е задаващата се рецесия в Европа, особено в Германия и други големи икономики, което ще се отрази негативно“, смята той.

По негови думи една рецесия в Германия, която е най-важният ни търговски партньор, би означавала намаляване на поръчките за нашите промишлени предприятия, забавяне на растежа и увеличаване на безработицата у нас. Професорът отбелязва, че в момента безработицата е на много ниски нива заради силното търсене на работници във военно-промишлената индустрия.

Гостът очаква през зимата да има високи цени на парното и на другите енергоизточници, но тази несигурност около доставките на газ да бъде решена, защото „ние все пак имаме някакви алтернативи. Що се отнася до Газпром, може да има смисъл да се проведат преговори, но всичко зависи от политическите решения в Кремъл. В крайна сметка това е бизнес, а и основните ни европейски бизнес партньори плащат в рубли“, посочва той. Въпреки това проф. Ганчев е категоричен, че процесът на откъсване на Европа от Русия е необратим, защото е изгубено доверието, а в момента най-големия доставчик на газ в Европа не е Русия, а САЩ.

Според него структурата на следващия парламент в България ще възпроизведе това, което има сега с някои модификации, които няма да са в положителна насока. Вероятно пак ще бъде трудно съставянето на коалиция. „Крайно време е някои политици да отстъпят отстрани, те са пречка пред обединението в България и просто трябва да се отдръпнат от политическата сцена“, смята той.

Най-важните задачи пред едно евентуално правителства са стабилната политика в областта на енергетиката, решаването на проблемите с Плана за възстановяване, за да можем да използваме всички ресурси, и разработването на разумна средносрочна политика за ускоряване на растежа, което е доста сложна задача, добавя гостът.

"България има най-мърлявата инфраструктура в региона - пътища, канализация, водопровод, градска среда. Необходими са инвестиции и огромни ресурси. 30-40% от страната на практика е във воден режим, канализацията е остаряла и губим много вода, да не говорим за състоянието на пътищата. Поне 10-15 милиарда трябва да бъдат вложени, за да се решат тези проблеми, а това може да стане само със външен заем“, каза още гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
0
 
! Отговори
Кочан преди 1 месец
В дъното на проблема са заблудите на Румен Радев от село Славяново. Изскуби плевела и няма да има проблеми.
78
0
 
0
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 месец
ЗАЩО ГО ИЗТРИХТЕ "ОРЛОВА ***" Е РАЙОН НА БЛАГОЕВГРАД. ПИТАЙТЕ НЯКОЙ МЕСТЕН
77
1
 
3
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 месец
проф. *** Ганчев - НА ТОЗИ ИНДИВИД "ЦРУ" ПИШЕ И НА ЧОРАПИТЕ МУ. ВСИЧКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ В ЮЗУ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ - ПРОСТО ОЩЕ ОТ 90-ТЕ ГОДИНИ ЮЗУ Е ЕДНА МАЛКА ЦЕНТРАЛКА НА ЦРУ НА БАЛКАНИТЕ. ЩЕ МИ ИЗТРИЕТЕ КОМЕНТАРА, НО ИСТИНАТА Е НА ЯВЕ. И БАБИТЕ ОТ КВ. ОРЛОВА *** В БЛАГОЕВГРАД ЗНАЯТ ЗА ЦРУ.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така се справя добре икономиката?! Инфлация над 16%, ръст около 4%, т.е.сме вътре с цели 12%, а Ниновица се хвали ,че сме били добре с икономиката! Очаква ни Виденова зима.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и тоя лъже всички от бг тека лъжете. медиите лъжат премиер министър лъже.ама че с те лъжлива нация само можете да крадете
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕГА ТИ ПРОФЕСОРА !! ТО НАВСЯКЪДЕ ПЪЛНА КАША И СТАГНАЦИЯ ! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ИНФЛАЦИЯ !!! ТОЙ ВИЖДАЛ СВЕТЛО БЪДЕЩЕ ........
73
0
 
10
 
! Отговори
Инженер преди 1 месец
При икономически растеж от 4,5 % и инфлация 17 %, не е уместно да се говори, че икономиката на страната ни се справяла добре. Според професорите може и да е така, но според мен, обедняването на хората е поне с около 10 %. Тепърва предстои и зимата, когато сметките за ток и парно ще са значително по-големи.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политическата криза винаги води до икономически подем. Колкото по-често се сменят управниците, толкова по-малко могат да крадат и правят глупости.
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЮЗУ-то - "светило" във вселенси мащаб!
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ривете бе,оФФци!Нали сте вече тотално евроинтегрирани!Е?!Време е вече да започне евроДезинтеграцията,докато окончателно не сте се дезинтегрирали като народ-засега сте едно стадо оФФци!Бе-е!Стойте,блейте и чакайте да се срути тавана на лятното кино!И без това в чакането по оФФчи сте световни шампиони!Бе-е!
69
0
 
12
 
! Отговори
Ром'с преди 1 месец
.....с печатенето но нови банкноти...без иконоиическо покритиет.. .Никой,ама Никой спец или политик или пък икономист не говори за валутният борд! А валутният борд е ...да напоиня ,щото много май са забравили ...да държи инфлацията ..3-5,%>има нещо гнило в нашата икономика,а и не само в нашата.. .А тези псевдо икономисти или са неграмотни или лицемери !
68
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този изглежда по-сдухан и от Байдън, но икономиката ни се справяла добре, вика. Бравос
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя па с износ на оръжие ли се хвали или на зърно? Добре че спряха износа на дърва. А да не забравим и износа на въглища.
66
1
 
12
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Този ни подготвя за още 15 милиарда заем.Взимането го можем ,изплащането не ни се отдава.
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че продаваме ток като луди защо имаме много, а другите го търсят защото са били глупави да си затворят и ликвидират централите и да разчитат на руски газ. Продаваме много оръжие защото се води война. И ако някой си мисли, рекордните продажби в тези две направления означава индустриален ръст много се лъже. И това ще мине...
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре се справяме с износа на суровини и вноса на храни. Лято е, топло е, храна има по дърветата, за зимата не мислим хич.
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве хора, в Бг има ли някой под 90 годишен да ни наставлява? Нагледах се на старци и старици професори по време на пандемията, сега пък и и икономисти ни налазиха.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обул шит?? Що за тде ги изнамирате па тие изкуфяли стар;и? Тоя ква икономика точно има предвид? Това ли са ни икономистите Що за бул шит
61
4
 
13
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Напълно съм съгласна, че БСП трябва да се оттегли от политиката за да има мир и разбирателство в страната. Но БСП явно не разбират това - разни подлизурки винаги са им внушавали колко са по-по-най и истината за тях е, че днес хората им завиждат и затова искат те да си ходят...Ето резултатът и от привилегиите им, и от слепотата и бездушието им, довели нещата до тук..БСП и СИЕ трябва да забравят за политиката - тя явно им е противопоказна!
60
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Г-я почти 4-ворно увеличение на тока от 1-ви септември. Ай честито. Пък разните изкуфели корифеи да ми говорят за икономика.